G4Media.ro

PIB-ul Rusiei a scăzut cu 4,0% în trimestrul II, după o creștere…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Flickr - Adam Baker

PIB-ul Rusiei a scăzut cu 4,0% în trimestrul II, după o creștere de 3,5% în trimestrul I

PIB-ul Rusiei în trimestrul II din 2022 a scăzut cu 4,0% față de trimestrul II din 2021, potrivit datelor preliminare publicate vineri de Rosstat și citate de Interfax.

„Indicele volumului fizic al PIB în trimestrul II din 2022 în raport cu perioada corespunzătoare din 2021, conform estimărilor preliminare, a fost de 96,0%. La calcul au fost utilizați indicatori din statistica industriei, dintre care unii au influențat scăderea volumului fizic: cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (minus 15,3% în trimestrul II), cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (minus 9,8%), aprovizionarea cu apă, salubritate, organizarea colectării și eliminării deșeurilor, activități de eliminare a poluării (minus 8,9%), cifra de afaceri din transportul de pasageri (minus 5,3%), industria prelucrătoare (minus 3,3%), cifra de afaceri din transportul de mărfuri (minus 2,9%)”, precizează Rosstat într-un comentariu.

În primul trimestru din 2022, Rosstat a estimat o creștere a PIB-ului rusesc cu 3,5% față de primul trimestru din 2021.

Rosstat nu a oferit încă o evaluare a dinamicii PIB-ului în general pentru prima jumătate a anului.

Rosstat va prezenta date mai detaliate privind PIB-ul Rusiei pentru al doilea trimestru pe 9 septembrie.

În iulie, Banca Rusiei și-a îmbunătățit prognoza privind dinamica PIB-ului în anul în curs – se așteaptă ca PIB-ul țării să scadă cu 4-6% în 2022, în loc de 8-10%, conform prognozei anterioare din aprilie.

În același timp, Banca Centrală și-a înrăutățit ușor așteptările pentru 2023 și se așteaptă la o scădere a PIB-ului anul viitor cu 1-4% (în prognoza din aprilie, se aștepta la o scădere de 0-3%).

Prognoza consensuală a analiștilor chestionați de Interfax la începutul lunii august este că declinul PIB-ului în 2022 este de 5,0%, iar în 2023 economiștii se așteaptă la un declin de 1,8%.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Sunt chiar optimisti…
    Cu bursa inchisa, nu poti sa scoti valuta, este ca la noi pe timpul lui Ceasca 13 lei dolarul.

  2. Rusia să pupe toată planeta fix în cur! :)))))

  3. Nu pot rușii produce cat pot înghiți chinezoii. Așa că, nu moare calul când vrea ciinele. Nu e mai bine sa ne vedem noi de rahatisirile noastre?