G4Media.ro

Peter Marki-Zay îl descrie pe premierul ungar Viktor Orban drept „un pericol…

Sursa foto: Facebook / Peter Marki-Zay

Peter Marki-Zay îl descrie pe premierul ungar Viktor Orban drept „un pericol pentru UE, un corupt și un dictator” / Liderul opoziției maghiare promite „să restaureze libertatea şi statul de drept în Ungaria”

Opozantul Peter Marki-Zay, liderul unei alianţe formate din şase partide care vrea să pună capăt în 2022 celor 12 ani de majoritate absolută ai şefului executivului de la Budapesta, îl acuză pe premierul ungar Viktor Orban că a impus un partid unic în Ungaria și îl descrie drept „un pericol pentru UE, un corupt și un dictator”, transmite EFE, citată de Agerpres.

„Un lucru pe care îl putem promite este libertatea. Trebuie să restaurăm libertatea şi statul de drept’”, a declarat într-un interviu acordat EFE şi publicat miercuri Marki-Zay, care candidează la alegerile din primăvara viitoare în fruntea unei coaliţii care cuprinde de la reprezentanţi ai extremei drepte şi până la ecologişti.

Sondajele creditează blocul de opoziţie cu 37% şi până la 42% din intenţiile de vot, faţă de 29% şi până la 45% pentru Fidesz (partidul de guvernământ al lui Orban – n.r.), cu până la o treime dintre alegători indecişi.

În 2018, conservatorul Marki-Zay, istoric şi economist în vârstă de 49 de ani, a fost ales primar al oraşului Hadmezavasarhely, din sudul Ungariei, graţie unirii mai multor forţe politice care îşi doresc acum să servească drept model la nivel naţional.

Ales în octombrie în urma unor alegeri primare organizate de opoziţia parlamentară, acest tată a şapte copii, care nu îşi ascunde puternicele convingeri creştine, aspiră să atragă alegătorii tradiţionali ai lui Orban cu un program de deschidere. Cu toate acestea, Markiu-Zay este conştient că nu va fi uşor să câştige într-o ţară în care, susţine el, Orban îngrădeşte libertatea presei, controlează mass-media şi a impus un sistem electoral care avantajează clar partidul său, Fidesz.

„Toate ziarele regionale, toate posturile de radio aparţin Fidesz. Există o singură televiziune despre care se spune că este de opoziţie, dar proprietarul acesteia este foarte loial Fidesz. Avem un sistem electoral, o Constituţie aprobată de un singur partid”, rezumă el provocarea cu care se confruntă.

Corupţia şi dictatura

„Este ca un stat comunist, cu excepţia faptului că corupţia este mult mai relevantă”, descrie Marki-Zay situaţia, după un lung deceniu de majorităţi absolute ale lui Viktor Orban.

În opinia lui Marki-Zay, cariera actualului premier este o succesiune de „întoarceri de 180 de grade”: de la tânăr comunist la liberal anticlerical dur în anii ’90, iar apoi un conservator proeuropean, opunându-se preşedintelui rus Vladimir Putin. În 2010, când a câştigat detaşat alegerile, Orban a devenit antieuropean, „reprezentantul lui Putin în UE”, şi a început să construiască un stat cu partid unic la fel ca dictatura comunistă căreia i s-a opus în 1989.

O evoluţie pe care liderul opoziţiei o explică astfel: „corupţia este principala motivaţie din spatele demersurilor lui Orban”. De exemplu, amintiţi-vă că ginerele lui Orban, Istvan Tiborcz, a fost în vizorul OLAF, agenţia antifraudă a Uniunii Europene. Este vorba aşadar despre nişte „probleme scandaloase de corupţie” care, denunţă el, rămân nepedepsite pentru că Parchetul este loial lui Fidesz.

Greaua moştenire

În caz că va câştiga, una dintre principalele demersuri pe care le ia în calcul Marki-Zay este reforma Constituţiei, scrisă şi aprobată în 2011 cu o majoritate de două treimi de Fidesz. Acea Magna Carta a fost aprobată fără consens sau negocieri politice şi a ajutat partidul de guvernământ să-şi menţină influenţa în multe instituţii, chiar şi în cazul în care pierde alegerile.

Pentru a obţine majoritatea de două treimi din Parlament de care este nevoie pentru o schimbare constituţională şi pe care opoziţia cu greu o va avea, Marki-Zay propune un referendum. În acest proces, explică el, va fi necesară modificarea componenţei Curţii Constituţionale a Ungariei.

„Orban a dublat numărul de membri ai Curţii Constituţionale şi a umplut-o cu persoane loiale Fidesz. Deci, desigur, trebuie să înlocuim această instanţă cu noi oameni independenţi”, afirmă el.

Totuşi, unii dintre acei judecători au mandate care expiră abia în 2033, notează EFE.

Reconcilierea cu UE

Marki-Zay promite totodată că Ungaria va fi loială NATO şi Uniunii Europene, după un deceniu de ciocniri între Orban şi Bruxelles, unde Ungaria are proceduri deschise pentru încălcarea legislaţiei şi a valorilor comunitare.

„Orban face afaceri cu China comunistă şi cu Putin şi cu (n.r. – preşedintele turc Recep Tayyip) Erdogan, care de cele mai multe ori sunt împotriva intereselor naţionale ungare”, spune el.

Liderul opoziţiei dă asigurări că, aflat săptămâna trecută la Bruxelles, a primit în Parlamentul European sprijinul grupurilor socialist, ecologist, liberal şi chiar al Partidului Popular, din care a ieşit Fidesz în martie trecut, tocmai când urma să fie ”exmatriculat” pentru încălcarea valorilor acestei familii politice.

„Toată lumea a fost deschisă către un nou guvern ungar proeuropean”, susţine el.

Marki-Zay afirmă că le-a cerut europarlamentarilor să nu accepte regimul Orban ca exponent al statului de drept: „este un regim foarte autoritar, o dictatură, dacă cineva vrea să-l numească aşa”.

Egalitate în locul homofobiei

Aspirantul la funcţia de prim-ministru al Ungariei a criticat şi politicile homofobe ale guvernului Orban, care pune semnul egalităţii între homosexualitate şi pedofilie, într-o lege care a fost aspru criticată de Comisia Europeană şi de numeroase guverne europene.

Toate cele şase partide din alianţa de opoziţie, chiar şi cele mai conservatoare, au fost de acord cu aprobarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Marki-Zay subliniază că, în ciuda diferenţelor ideologice enorme din coaliţie, care variază de la ultranaţionalismul partidului Jobbik la partidele liberale şi de stânga, există un program comun.

„Singura posibilitate de a-l învinge pe Orban este dacă toată opoziţia se uneşte”, concluzionează el.

Sursa foto: Facebook / Peter Marki-Zay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Acest impostor omul Americii, el vorbeste despre stat de drept

  • Ai dreptate. Dar stai sa vezi daca vor castiga alegerile ce batalie va fi pentru ciolan intre cele 6 partidulete. La noi nu se inteleg 3 partide.

  • @Istvan: e mai bine cu omul Rusiei și Chinei pesemne…
   @ Stereo: dar să vezi ce îmbulzeală va fi la bilete de avion spre Dubai și Marbella.
   Numai să văd cum falimentează geniul economic Meszaros ”Lölő” Lőrincz fără propteala de la Viktor și tot ar merita să pice hoțul din Felcsut.
   Dar șarada asta creștino-conservatoristă care a instituționalizat corupția trebuie să dispară, ca Ungaria să revină în rândurile națiunilor civilizate.

 2. Pentru progresistii europeni important este sa le spui ce vor sa auda si apoi sa faci ca tine. Pentru UE „mesajul” conteaza: LGTB, clima, armata europeana, afaceri cu Rusia.

 3. M-am tavalit de ras, articolu asta parca e scris de clovnu Zelinski.
  Vai de capu vostru, meserie pe campie. 🙂

 4. Cunoastem newspeak-ul retelei sorosiste…care defapt se refera la demolarea specificului nativ si controlarea de catre marii gangsteri mondiali, ca pe acilea de ex. unde unii mimeaza ca ei fac si dreg dar deciziile sunt in alta parte.

 5. G4 și portia zilnică de Ungaria. Nu înțeleg de unde atâta propaganda anti Orban, deja e exagerat. Va plateste cineva, altfel nu mi explic ?

 6. Fiecare democraţie îşi alege liderii, nu ca în Rusia, sau Belarus.