G4Media.ro

Peste 120 de europarlamentari solicită eliberarea cetăţenilor armeni încă deţinuţi de Azerbaidjan…

sursa foto: Facebook/ Parlamentul European

Peste 120 de europarlamentari solicită eliberarea cetăţenilor armeni încă deţinuţi de Azerbaidjan / Scrisoarea adresată liderilor UE este semnată și de doi români

Peste 120 de europarlamentari au semnat o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, prin care le solicită să intervină pentru eliberarea celor 245 de cetăţeni armeni încă deţinuţi de Azerbaidjan, în ciuda acordului de încetare a ostilităţilor în Nagorno-Karabah.

Scrisoarea este inițiată de trei membri ai Parlamentului European: Andrey Kovatchev, François-Xavier Bellamy și Loucas Fourlas, fiind ulterior semnată de alți 118 europarlamentari din diverse grupuri politice, printre aceștia și doi din România: Dragoș Tudorache (USR PLUS, grupul Renew Europe) și Loránt Vincze (UDMR, grupul PPE).

„De luni de zile, mulți prizonieri de război armeni sunt deținuți ilegal în Azerbaidjan. (…) Este o urgență pentru atâtea familii care trăiesc angoasa așteptării. ”, susține François-Xavier Bellamy, unul dintre inițaitori.

Semnatarii susțin că „Uniunea Europeană nu poate lăsa Armenia în această situaţie insuportabilă”.

Potrivit scrisorii consultate de G4Media, liderii Uniunii Europene ar trebui să intervină pentru obţinerea eliberării celor 245 de cetățeni armeni deţinuti în Azerbaidjan: 72 de persoane a căror deținere este recunoscută, 112 în legătură cu care Azerbaidjan nu a furnizat nicio informație și alte 61 de persoane despre care autoritățile azere neagă că le-ar ține prizoniere, în ciuda dovezilor.

Semnatarii susțin că este necesară eliberarea prizonierilor de război și ca Azerbaidjanul să respecte dreptul internaţional, „pentru ca violenţa să nu aibă din nou întâietate în faţa dreptului”.

Ei fac referire la „numeroase” cazuri de umilire și de tortură fizică și psihică comise de forțele armate și de securitate din Azerbaidjan împotriva prizonierilor de război.

Scrisoarea nu fusese primită până marţi, la sfârşitul dimineţii, dar va fi dat „un răspuns adecvat”, au dat asigurări purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă, relatează AFP, citată de Agerpres..

UE susţine soluţia negociată de OSCE între Armenia şi Azerbaidjan pentru a pune capăt ostilităţilor între cele două ţări în regiunea separatistă cu majoritate armeană Nagorno-Karabah, a reamintit purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell.

Reluarea ostilităţilor între Armenia şi Azerbaidjan în septembrie 2020 s-a soldat cu circa 6.000 de morţi. Încetarea focului negociată de preşedintele rus Vladimir Putin a consacrat victoria Azerbaidjanului, în urma căreia acest stat a obţinut importante câştiguri teritoriale, dar a permis supravieţuirea unui Nagorno-Karabah redus ca dimensiuni, relatează Agerpres.

Sursa: Parlamentul European/ Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter