G4Media.ro

Percheziții ale procurorilor la fostul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip. Miza:…

Sursa: Facebook/ Pavel Filip

Percheziții ale procurorilor la fostul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip. Miza: o afacere cu clădirea Consulatului Republicii Moldova de la Odesa

Oamenii legii din Republica Moldova au decis, vineri dimineața, cu percheziții la domiciul fostului premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, un apropiat colaborator al oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, care a condus Executivul de la Chișinău din 2016 până în 2019.

Este vorba de o cauză penală din gestiunea procurorilor PCCOCS pornită pe fapta de tentativă de deposedare a Republicii Moldova de clădirea consulatului țării de la Odesa. Perchezițiile se desfășoara la ex-premierul Pavel Filip, cât și la mai mulți membri activi ai grupului criminal organizat condus de ex-deputatul Vladimir Andronachi implicați în această schemă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, pentru G4Media.

Controversata afacere a pornit de la o decizie a Guvernului Pavel Filip din 27 februarie 2019 care prevedea trecerea din domeniul public în domeniul privat al proprietății de stat, a bunului imobil proprietate a Republicii Moldova, respectiv clădirea Consulatului de la Odesa, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Inițial, pentru clădire și teren a fost stabilit un preț cu mult sub cel de piață. În cele din urmă, construcția a fost evaluată la 468.800 de dolari, iar terenul – la 1.465.600 de dolari.

La 31 ianuarie 2020, beneficiara contractului de schimb, Irina Rolemskaia, a acționat în judecată MAEIE și Agenția Proprietății Publice (APP) de la Chișinău cu solicitarea de a obliga cele două instituții să pună în aplicare prevederile hotărârii Guvernului Filip.

Numai că Guvernul Ion Chicu a abrogat pe 31 iulie 2020 hotărârea Guvernului Pavel Filip și a renunțat la contractul de schimb. Au urmat apoi o serie de procese în instanțe în urma cărora statul Republica Moldova a căștigat și clădirea a rămas în posesia sa.

Sursa: Facebook/ Pavel Filip

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...