G4Media.ro

Patru migranţi afgani au fost condamnaţi la 10 ani de închisoare pentru…

Patru migranţi afgani au fost condamnaţi la 10 ani de închisoare pentru incendierea taberei de la Moria, insula Lesbos

Un tribunal grec a condamnat sâmbătă la 10 ani de închisoare patru tineri migranţi afgani pentru incendiile care au distrus în septembrie 2020 tabăra de la Moria, pe insula Lesbos, atunci cea mai mare tabără de refugiaţi din Europa, relatează AFP.

Tribunalul din Chios i-a găsit pe cei patru afgani vinovaţi pentru incendiere voluntară, au anunţat avocaţii acestora, care vor înainta imediat recurs împotriva hotărârii instanţei.

Tabăra de la Moria, creată în anul 2013 într-o perioadă de vârf a valului migrator spre Europa, găzduia circa 10.000 de migranţi atunci când a fost complet distrusă de flăcări în două incendii succesive care nu s-au soldat cu victime, pe 8 şi 9 septembrie 2020.

Într-un proces distinct, alţi doi refugiaţi afgani, minori la momentul faptei, au fost condamnaţi în luna martie de un tribunal din Lesbos la cinci ani de închisoare pentru participarea la acele acţiuni de incendiere.

Avocaţii migranţilor afgani susţin că ei nu ar fi beneficiat de un proces echitabil şi că trei dintre ei nu au fost recunoscuţi de statul grec ca fiind minori în momentul arestării, deşi ar fi avut documente care atestau acest lucru.

Procesul s-a bazat în mare parte pe mărturia unui alt refugiat afgan, care acum nu mai este de găsit şi prin urmare nu a fost prezent la proces. Cei condamnaţi mai susţin că acesta, un paştun de confesiune musulmană sunită, ar fi depus mărturie împotriva lor pentru că ei fac parte din minoritatea şiită hazara, adesea persecutată în Afganistan.

Alţi martori ai acuzării au fost poliţişti, pompieri care au intervenit pentru stingerea incendiului, membri ai serviciului european de azil şi ai unui ONG care lucra în tabără.

Violenţele între grupuri rivale de migranţi erau frecvente în tabăra de la Moria, unde în martie 2020 circa 20.000 de migranţi erau înghesuiţi în condiţii de igienă deplorabile şi izolaţi din cauza pandemiei.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Mai bine-i lasau in mijlocul Atlanticului, dupa 10 ani de inot ajungeau ei undeva … Ii luau japonezii cu submarinul, c-am vazut ca se pricep …

  2. „Violenţele între grupuri rivale de migranţi erau frecvente în tabăra de la Moria ..” … asta ne asteapta daca ii acceptam ca refugiati.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.