G4Media.ro

EXCLUSIV Patronul unei firme de construcții a împrumutat PSD cu 445.000 de…

EXCLUSIV Patronul unei firme de construcții a împrumutat PSD cu 445.000 de lei la 8 zile după ce a primit anul trecut contracte de 29 de milioane de lei de la Primăria Capitalei / Firea: Firește că nu există o conexiune între cele două situații

Patronul unei societății de construcții în insolvență a împrumutat PSD – Sediul Central cu 445.000 de lei la data de 22 septembrie 2020. Banii au fost împrumutați în contextul alegerilor locale din 27 septembrie 2020, candidatul PSD fiind primarul în funcție la acea dată, Gabriela Firea. Pe 14 septembrie 2020, pe finalul mandatului lui Firea, Primăria Generală a Municipiului București atribuise aceleiași firme patru contracte în valoare totală de 29 de milioane de lei, fără TVA.

 • Atât Gabriela Firea, cât și un reprezentant al firmei de construcții neagă faptul că ar exista vreo legătură între cele două evenimente.

În martie 2021, noul primar general a decis rezilierea contractelor, din lipsă de fonduri.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile locale din 27 septembrie 2020, Primăria Generală a atribuit mai multe contracte pentru anveloparea unor blocuri din Sectorul 6.

Printre firmele câștigătoare s-a numărat Rotary Construcții SRL București, societate care, în iunie 2020, intrase voluntar în stare de insolvență.

Rotary Construcții a primit patru loturi, în valoare totală de 29,08 milioane lei, fără TVA. De fiecare dată, singura ofertă admisibilă luată în considerare pentru evaluare de către autoritatea contractantă a fost doar cea a Rotary Construcții, celelalte oferte fiind respinse ca inadmisibile, pe motive procedurale.

Lipsa unei concurențe care să își compare ofertele a dus și la prețuri de atribuire apropiate de sumele puse la bătaie de Primărie pentru cele patru loturi: 5,4 milioane/5,7 milioane, 7 milioane/7,2 milioane, 8,2 milioane/8,6 milioane și 8,4 milioane/9 milioane (de fiecare dată, lei).

Particular este și faptul că licitația fusese lansată tocmai în februarie 2019, pentru 18 loturi, cinci proceduri fiind anulate ulterior.

Pentru restul loturilor, termenul-limită pentru primirea ofertelor și perioada minimă pe parcursul căreia ofertantul trebuia să și le mențină au fost prelungite succesiv, conform Sistemului de Achiziții Publice cea mai avansată dată fiind noiembrie 2019. Ulterior, în derularea procedurii nu mai apar decât anunțurile de atribuire din preajma alegerilor locale din septembrie 2020.

La opt zile după ce fusese declarat câștigător pentru cele patru loturi, patronul firmei Rotary Construcții SRL, Mihai Leonard Rotaru, a împrumutat PSD cu 445.000 de lei, informația fiind publicată de formațiunea politică în Monitorul Oficial, în aprilie 2021.

Documentul conține date despre finanțarea partidului în 2020. Ulterior, dar înainte de alegerile parlamentare din 2020, și partenera sa de viață, Daniela Rotaru, a împrumutat PSD cu aceeași sumă.

În ambele cazuri, termenul scadent a fost 6 martie 2021, cel mai probabil după data la care PSD sconta că i se vor deconta, de către Autoritatea Electorală Permanentă, banii cheltuiți la cele două scrutinuri de anul trecut.

Cu aproximativ o lună și jumătate înainte de alegerile locale, flux24.ro publicase un articol în care se scria despre faptul că Mihai Leonard Rotaru fusese fotografiat la o terasă din Mamaia alături de primarul PSD în funcție al Sectorului 5, Daniel Florea, aceasta după ce Rotary Construcții semnase un contract pentru anveloparea mai multor blocuri din acest sector.

Sursa: Flux 24
 • Gabriela Firea, care era primar al Bucureștiului și candidat al PSD pentru un nou mandat la momentul atriburii acestor contracte și al împrumuturilor, a declarat pentru G4Media: ”Firește că nu există o conexiune între cele două situații. În primul rând, nici un primar – și deci, nici eu – nu decide care sunt câștigătorii vreunei licitații. În al doilea rând, acum am aflat de la Dvs că acele persoane au acordat împrumuturi. Nu am avut această informație.”

În actele din Sistemul de Achiziții Publice care însoțesc anunțul de licitație de mai sus, numele Gabrielei Firea apare pe lista ”Persoanelor cu funcție de decizie din cadrul autorității contractante în ceea ce privește organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire”.

Și Daniela Rotaru, în calitate de reprezentant al Rotary Construcții, a spus că nu există ”Nici o legătură” între cele două momente, fără a detalia motivația împrumutului. Ea a adăugat că ”deși contractele de reabilitare termică s-au semnat în data de 14.09.2020, Primăria Generală, instituție condusă atunci de un primar PSD, nu a dat ordin de începere pentru nici unul din contracte, deci nu există nici un temei pentru speculația dumneavoastra. În spiritul transparenței, vă informez că aceste contracte nu se vor derula niciodată, ele au fost reziliate din lipsă de fonduri.”

Ultima informație a fost confirmată de Biroul de Presă al Primăriei Capitalei care a transmis că respectivele contracte au fost reziliate pe 12 martie 2021, în mandatul noului primar general, Nicușor Dan, ”ca urmare a situației financiare dificile”.

În urma scrutinului din 27 septembrie 2020, Dan a preluat frâiele Primăriei Generale învingând-o pe Firea cu 42,81% la 37,97%. El a preluat oficial mandatul pe 29 octombrie 2020.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

44 comentarii

 1. cat tupeu jegos.

  • De ce nu? Romanii vor sa fie jefuiti, 30% din voturi au fost pentru PSD ultima oara.

 2. Nu exista conexiune! Si marmota ce zicea?

 3. Fireste, e doar o coincidenta.

 4. Comisionul , firesc ei .

 5. Traieasca PSD
  Va iubesc Doamna Gabi

  • Sa traiti d-le pa pa gal fesenist

  • Freiere, vezi ca te prinde pandele si te inoada ca pe funda de la bascheti, cu declaratiile astea, in clar. Incearca si tu mai pe ocolite, zi-i si tu asa ceva : „Mult stimata si iubita tovarasa Fifi, …., bla-bla, bla-bla”. Sigur ea se prinde ca-i desteapta de sparge iar el e prost si bata si nu se prinde.

  • F.m.m. de clonă împuțită și …!!!

  • Nu sunt clonã, sunt unul din personalitatile tale Securist Pãduchios ce esti

 6. Eu Firea, tu firește, noi furam!

 7. Tupeu si aroganta de mahala.

 8. Sincer ma bucur de cat tupeu jegos are Firea , cand se voteaza PSD si PNL la greu poporul merita sa aibe ce voteze , tupeu jegos maarca Firea.

 9. Sa se sesizeze militia la telefon 222222 .

 10. Nu, păpușă, nu e nicio conexiune intre cele două și nici bănuții nu i-ai pesedizat d-ta !
  Notă: a pesediza = a fura;

  • Mai curand nimeresti toate 6 norocoase decat asemenea coi incidenta.
   Trebuie neaparat un cazan special pt. Fifi, unul cu bule jacuzzi (deserventii cu coarne trebuie umflati periodic cu fasole boabe).

 11. In spetza data ,s-au demarat procedurile de ceretare judiciara . HEHE. Nu in Rromania lui PSD.

 12. bagata la puscarie urgent !!

 13. „Alo, penitenciarul Târgșor? Cu verișoara lui nea Alifie, vă rog!
  Alo, doamna Voluptuța? Ce mai faceți, tot in așteptare de prospături ?
  Vedeți că vă sosește una pioasă și devreme acasă, dar, din păcate, săraca, are și un beteșug, care beteșug i-a făcut pe unii bărbați s-o vorbească pe la spate…!”

 14. Să dea vina pe Udrea, că aia văd că plătește pentru toți…
  De-alde Firea, Diamant sau Oprescu (cu flagrant, da?) sunt piloni ai societății…

 15. „Fireste ca nu”, zice Firea..
  Jigodie, nu scapam de tine si de voi, escroci ordinari!!

 16. E atât de „firește” ca în cazul angajării Danciloazei de către Isarescu.

 17. firește că nu!!! Cine a spus că există așa ceva? Oamenii cei răi și cârcotașii?! Este un lucru cât se poate de în regulă, așa este, fierea? Și nu mă miră absolut deloc, nu ar trebui să mire pe nimeni acest lucru, voi încă n-ați înțeles că la ciuma roșie anormalitatea este normalitate, iar normalitatea, anormalitate?! De unde până unde atâta oripilare, a fost numai o mică, mică coincidență! Și dacă stai bine să te gândești nu a fost nicio coincidență, un eveniment față de celălalt s-a derulat la o anumită perioadă de timp, la câteva zile unul de altul, dacă avea loc în aceeași zi, ce vorbesc, în aceeași secundă ori minut, abia atunci s-ar fi putut pune problema, dar așa vag, nu-i așa vrâncioaio? Incredibil, cât de normale li se par acestor infractori astfel de ilegalități și cu câtă seninătate se raportează la ele! Pare halucinant și de netolerat, asta numai dacă nu trăiești în România sau într-o țară bananieră! Alo, justiția, v-ați terminat de numărat privilegiile, pensiile speciale, salariile babane, sporurile etc., verificați, poate găsiți vreo ilegalitate într-o situație pe care această insolentă duduie o percepe ca pe ceva foarte firesc.

 18. si „da” e firesc, prostii cu taxele si impozitele iar voi „alesii” cu privilegiile si furatul, cam asta este societatea romaneasca. Justitia e o gluma proasta, numai „adusi” in fata Marii Adunari Nationale poate mai avem o sansa.

 19. Român , ortodox, cu fricā de Dumnezo furām sí mintim cat se poate. Minciuna vine din vene.

 20. Mai Fifi, tu chiar vrei sa nu dezminti zicala despre blonde si tot incerci sa ne prostesti. Ai putea fi amuzanta daca ar fi vorba de stand-up comedy.

 21. „Fire.ște” sau contrar aparențelor, madam F.?

 22. Vai, cine se putea gândi la o așa grozăvie?! adică, nu se există cetățean onest care să creadă că pisdismul înseamnă furt și hoți?! Firește, doar un concurs… de împrejurări (infracționale) a dus la această întâmplătoare situație… și, să o pui pe duamna pentru a da explicații despre un caz în care ea a dat, a semnat, a încasat, a beneficiat… bune, nu direct din sacoșă

 23. Nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase.

 24. fireaESHTE!
  HA HA HA HA HA HA AH!

 25. Cum pana mea e firma ăstuia in insolvență, că pe site se laudă că a vândut toate cele 1300 de apartamente din bantustanul de pe Iuliu Maniu?

 26. Ei …și voi ! Nu mai poate omul să facă un mic parandarat că, repede îi săriți in cap. Ce Voiculescu n-a cinstit-o in separeul latrinei 3 . De-atunci sare dna. din cinste in cinste . Parol monșer!

 27. Nu, desigur. E doar o-tâmplare „fericită”. Under-ar fi norocul ăla, să fie mai multe? Nerușinații.

 28. asta-i o practica totala la psd – partiala la pnl si sporadica la usr

 29. Dar ca au luat contractul de reabilitare a casetei tehnice de sub Dambovita fara a avea solutie tehnica nu zice nimeni nimic? Sau reabilitarea cladirii primariei, cu care de altfel au facut treaba buna (au decupat cladirea de pe sol si au asezat-o pe piloni anti seismici). Si mai sunt alte cateva contracte dubioase, tit ce trebuie e sa se uite un jurnalist de investigatii.

 30. Dle Nicusor cat aveti de gand sa ne mai tineti fara apa calda ? Am ajuns mai rau ca la sat , ne spalam cu apa incalzita…Va bateti joc de popor in toate domeniile, plecati dracului , dati-va demisia ca ne-am saturat de atata incompetenta , sunteti o sleahta de iresponsabili interesati doar de ciolan si nu de problemele populatiei……