G4Media.ro

Patriarhia Română, reacție dură după ce un preot român din Ucraina, subordonat…

Sursa foto: Pexels

Patriarhia Română, reacție dură după ce un preot român din Ucraina, subordonat Patriarhiei ruse, a reluat mesajele propagandei Kremlinului: Inclusiv preoții au datoria să se adecveze în mod înțelept la realitatea tragică din Ucraina. Rațiunea supremă o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă

Patriarhia Română a precizat, luni, că inclusiv preoții au datoria să se adecveze în mod înțelept la realitatea tragică din Ucraina, subliniind că rațiunea supremă o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă.

Reacția Patriahiei Române a venit după ce preotul Mihai Jar, starețul ortodox român al unei mănăstiri din regiunea ucraineană Herța, a susținut la Antena 3 că serviciile secrete ucrainene au făcut „controale violente” în mănăstirile și bisericile din zonă și a acuzat statul ucrainean de prigoană, în timp ce serviciile secrete susţin că există preoţi care fac propagandă pentru ruşi şi îi ameninţă cu expulzarea.

Pe acest subiect s-a pronunțat tot la Antena 3 și arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, cunoscut pentru declarațiile sale pro-Putin, și afirmat: „E mare durere așa o nedreptate şi o nefirească comportare. Soldații să scoată preoții și creștinii din biserică nu s-a mai pomenit. Este ceva de neînchipuit. Nu îmi vine să cred că e adevărat, pentru că n-au ce căutați soldații în biserică. Noi am primit pe ucraineni cu atâta căldură, poate exagerată căldură, ca și aşa sunt românii ospitalieri şi să primim o asemenea palmă? Un asemenea răspuns este de neacceptat. De aceea să ne rugăm să le dea Dumnezeu înțelepciune, minte, dar și la forurile înalte să apelăm ca între șefii de stat să existe un dialog și să se facă punți de legătură, de pace, de dragoste. Trebuie să ne păstrăm limba și credința, iar Bucovina de Nord are cea mai curată limbă română din toată diaspora”.

Patriarhia Română a explicat că preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Biserica Ortodoxă Română, ci, cei mai mulți, fie de Patriarhia Moscovei, încă, fie de Biserica Ortodoxă Ucraineană care și-a declarat independența în relație cu Patriarhia Moscovei (din 27 mai 2022) și care se manifestă acum ca autocefală. „Patriarhia Moscovei nu a recunoscut această separare de ea, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând în condițiile împlinirii dreptății, întrucât pacea presupune dreptatea”, arată patriarhia.

Potrivit sursei citate, BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale). Realitatea din diaspora este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta.

Situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă.

Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, subliniază Patriarhia Română.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. pt cei ce nu au înţeles şpagatul pe scaune inteligibile practicat de Bănescu: dă-i dreq pe ăia că nu-a ai noştri şi degeaba se plâng dacă se poartă ca nişte viermi.

  Problema e că ar fi trebuit respinse abuzurile împotriva oricărei comunităţi religioase, indiferent de afiliere

 2. Ninjalaii niste gunoaie!

 3. Daca nu are treaba in Ucraina (nu are biserici acolo), nu prea înțeleg de ce se bagă si BOR in seama.

  • BOR a intervenit la cerinta unora sa-i salveze.
   Patriarhia a trimis 7 milioane euro ajutor pentru
   teritoriile romanesti si bisericile „noastre”

 4. Și totuși, mafia BOR nu spune clar „Rusia a invadat Ucraina”, iată ticăloșia BOR.

  • Pentru BOR, care are o lunga istorie de „acomodare”, s-a spus suficient de clar ce trebuia spus, nu cred ca e cineva care sa nu fi inteles. Poate termenii nu sunt suficient de categorici cum am vrea unii dintre noi, dar nu exista echivoc in aceasta declaratie.

 5. Felicitări BOR ! De când există Rusia și-a băgat coada în toate țările ortodoxe cu pseudo-preoți și pseudo-călugări, de fapt spioni sadea. Mănăstirile și bisericile erau pline de asemenea spioni. Și în cazul lui Bukov, mănăstirile distruse din Transilvania erau cuiburi de spioni. Dar și în prezent, există ”călugări-spioni” în mănăstirile noastre. Unul dintre ei e Șpagoveanu cu stea în frunte.