G4Media.ro

Partidul pro-China câştigă alegerile din Maldive

sursa foto: Captura video

Partidul pro-China câştigă alegerile din Maldive

Congresul Naţional al Poporului (PNC) a câştigat categoric duminică alegerile parlamentare din Maldive, transmite AFP, conform Agerpres.

PNC, partidul preşedintelui Mohamed Muizzu, este favorabil apropierii de China, în detrimentul Indiei – fosta putere dominantă în arhipelag.

Formaţiunea şi-a asigurat 66 de locuri din primele 86 pentru care Comisia Electorală a anunţat rezultatele. Numărul este cu mult peste majoritatea absolută în legislativul cu 93 de membri.

Alegerile erau considerate un test important pentru preşedinte, care doreşte o cooperare economică mai strânsă cu China, în special prin construcţia a mii de locuinţe pe terenuri recuperate prin metode controversate. Muizzu a atribuit în aprilie contracte de infrastructură unor companii chineze de stat.

În parlamentul aflat la sfârşit de mandat, PNC avea doar opt locuri, ceea ce îi limita drastic posibilităţile de acţiune şefului statului, ales în septembrie anul trecut. Acesta a promis că îi va expulza pe cei 89 de militari indieni aflaţi în arhipelag.

Ei se aflau acolo pentru a pilota trei avioane oferite Maldivelor de India în vederea patrulării aeriene a teritoriului maritim de mari dimensiuni. Retragerea lor a început în martie, cu cei 25 de soldaţi aflaţi pe atolul Addu, la extremitatea sudică a arhipelagului.

De la începutul mandatului prezidenţial, Partidul Democrat din Maldive (MDP), pro-indian, care deţinea până acum majoritatea parlamentară, a blocat trei numiri în guvern făcute de Muizzu şi a respins mai multe propuneri bugetare ale acestuia.

MDP, formaţiunea fostului preşedinte Ibrahim Mohamed Solih, a încercat să contracareze eforturile de reorientare către China în politica externă.

Maldivele sunt o destinaţie turistică importantă şi au o poziţie strategică pe rutele maritime internaţionale, fiind un punct de interes strategic atât pentru India – care consideră că arhipelagul se află în sfera sa de influenţă – cât şi pentru China.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...