G4Media.ro

Partidul de guvernământ din Polonia face cadouri electorale înaintea scrutinului parlamentar din…

Foto: Facebook Partidul Lege și Dreptate

Partidul de guvernământ din Polonia face cadouri electorale înaintea scrutinului parlamentar din octombrie: reparații la blocuri comuniste și laptopuri gratuite pentru elevi

Partidul Legii și Dreptății (PiS), aflat la guvernare, a promis investiții de 5 miliarde de zloți (1,1 miliarde de euro) pe an pentru a îmbunătăți blocurile de apartamente din epoca comunistă și împrejurimile acestora, relatează Notes from Poland. Planurile includ instalarea de lifturi moderne, panouri solare și o mai bună izolare, precum și crearea de parcuri și locuri de joacă.

Peste opt milioane de polonezi locuiesc în așa-numitele clădiri cu „panouri mari” (wielka płyta), care sunt construite din plăci de beton prefabricate. Acest sistem a fost utilizat pe scară largă în Polonia din anii 1960 până la începutul anilor 1990, iar multe astfel de ansambluri de locuințe dau acum semnele vechimii lor.

Pentru a aborda această problemă, partidul național-conservator PiS – care încearcă să obțină un al treilea mandat fără precedent la alegerile parlamentare din octombrie – a anunțat astăzi un nou program intitulat „Przyjazne osiedle”, care se traduce aproximativ prin „Locuințe prietenoase cu rezidenții”.

„Întreaga Polonie ar trebui să fie primitoare pentru oameni. Nu vrem districte mai bune și mai puțin bune”, a declarat premierul și vicepreședintele PiS Mateusz Morawiecki. „Vrem ca locuitorii acestor cartiere să aibă cel mai bun standard de viață”.

În cadrul programului vor fi revitalizate mii de astfel de blocuri de apartamente în „toate orașele și marile orașe din Polonia”, a declarat Morawiecki, care a promis „miliarde de zloți din fonduri guvernamentale”.

Fondurile vor fi folosite pentru a îmbunătăți eficiența energetică, inclusiv printr-o mai bună izolare și prin instalarea de panouri solare. Anul trecut, guvernul a constatat că aproximativ 70% din clădirile din Polonia nu respectă standardele de eficiență energetică.

Programul va crea, de asemenea, garaje și locuri de parcare (cu promisiunea, însă, că nu vor fi eliminate spații verzi pentru a face loc acestora), va crea locuri de joacă și parcuri și va îmbunătăți drumurile și lifturile.

Morawiecki a remarcat că persoanele în vârstă sunt deosebit de susceptibile de a locui în astfel de ansambluri locative – el a afirmat că, de fapt, majoritatea persoanelor în vârstă locuiesc în astfel de imobile – și este deosebit de important ca acestea să aibă lifturi care să funcționeze corespunzător.

Prezentarea de către PiS a programului „Locuințe prietenoase cu rezidenții” a marcat astăzi primul din ceea ce promite că va fi un anunț zilnic de noi politici în această săptămână, în timp ce face campanie pentru alegerile din octombrie.

Cu toate acestea, site-ul de știri financiare Bankier.pl notează că o mare parte din ceea ce a promis astăzi partidul de guvernământ fie există deja – de exemplu, în cadrul Fondului de stat pentru termomodernizare și renovare, care funcționează de peste 20 de ani – fie este ceva ce Polonia trebuie să facă în conformitate cu o directivă UE privind eficiența energetică.

Morawiecki a recunoscut astăzi că o parte din costurile programului vor fi suportate din fonduri UE, dar a adăugat că vor fi folosiți și bani de la guvernul național și de la autoritățile locale.

„Planificăm cel puțin 5 miliarde de zloți pe an pentru acest program”, a declarat premierul. „Acest lucru va fi valabil în primul an, dar dorim să dezvoltăm acest program.”

Un alt cadou electoral este distribuirea primele 4.000 din aproape 400.000 de laptopuri pe care le furnizează tuturor elevilor care încep clasa a patra de școală luna aceasta. Profesorii vor primi și vouchere pentru a-i ajuta să cumpere laptopuri.

Legislația care stabilește programul – care este primul de acest fel din Polonia – a fost aprobată de parlament în luna mai, cu sprijinul tuturor partidelor, cu excepția partidului de extrema dreaptă Confederația – care a votat împotrivă – și a Poloniei centriste 2050 ( Polska 2050), care s-a abținut.

Ca urmare, de acum înainte, în fiecare an, elevii care încep clasa a IV-a vor fi dotați cu laptopuri. Profesorii vor primi vouchere în valoare de 2.500 de zloți (559 EUR) pentru achiziționarea de laptopuri dintr-o listă de furnizori aprobați de guvern.

„Programul de laptopuri gratuite este un element al politicii pro-familie, deoarece serviciile publice, inclusiv educația, sunt un domeniu foarte important al vieții”, a spus ministrul adjunct al familiei și politicii sociale, Barbara Socha. „Este de datoria noastră să sprijinim autoritățile locale pentru a ne asigura că serviciile educaționale sunt la cel mai înalt nivel.”

Săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Digitale a confirmat că a semnat deja contracte pentru furnizarea a peste 290.000 de laptop-uri produse de Lenovo, HP, Dell, Asus și Acer. Până la jumătatea lunii septembrie, își propune să aibă contracte finalizate pentru toate cele 394.346 de dispozitive care vor fi furnizate de programe.

Ca răspuns la întrebările ziarului Fakt, ministerul a explicat că părinții vor avea două opțiuni cu privire la modul de obținere a laptopurilor.

Prima este semnarea unui acord cu școala pentru ca dispozitivul să fie predat familiei. După aceea, va rămâne la student pe o perioadă de cinci ani, timp în care nu poate fi vândut sau cedat în niciun alt mod (inclusiv, de exemplu, fiind împrumutat altcuiva).

A doua opțiune este ca părinții să semneze un acord prin care laptopul rămâne proprietatea școlii, dar este împrumutat elevului. Ambele tipuri de acord impun părinților să prezinte laptopul la școală pentru inspecție, dacă acest lucru este solicitat.

Alegerile parlamentare sunt programate pentru 13 octombrie dată la care vor fie alese prin scrutin regional de listă cu reprezentare proporțională cele 460 de mandate ale Seimului (camera inferioară) și 100 de mandate ale Senatului.

Sondajele indică intenții de vot de 35 – 38% pentru PiS, 26 – 32% pentru Coaliția Civică (liberal), 10 – 13% pentru Confederația, 7 – 10% pentru Polonia centristă și 7 – 11% pentru Lewica (stânga). Dacă aceste procentaje se confirmă PiS nu va deține majoritatea absolută în Seim și va trebui să guverneze cu sprijinul Confederației. Coaliția Civică poate guverna doar cu sprijinul Poloniei centriste și Lewica într-o alianță extrem de eterogenă ideologic.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Un fel de PSD, dar cu 10 clase peste cel din România!

  2. Cu democrația prost înțeleasă ne vom dice de râpă!