G4Media.ro

Parlamentul Ungariei a adoptat prima dintr-o serie de legi anticorupție, în timp…

Foto: Unsplash/ Dan Novac

Parlamentul Ungariei a adoptat prima dintr-o serie de legi anticorupție, în timp ce Budapesta încearcă să evite pierderea fondurilor UE

Parlamentul Ungariei a adoptat luni primul dintr-o serie de proiecte de lege anticorupție, în timp ce Budapesta încearcă să evite pierderea fondurilor Uniunii Europene, într-un moment în care economia sa se îndreaptă spre recesiune, iar forintul a scăzut la minime record, relatează Reuters.

Partidul de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orban a adoptat un amendament la codul penal pentru a stabili o procedură privind infracțiunile penale legate de gestionarea proprietății publice, permițând o revizuire judiciară în cazul în care o anchetă este închisă fără punere sub acuzare sau un raport de infracțiune este respins.

Parlamentul a adoptat proiectul de lege cu 136 de deputați care au votat pentru, în timp ce șapte au votat împotrivă și 14 s-au abținut.

Legislația este unul dintre cele 17 angajamente pe care guvernul lui Orban și le-a asumat față de Comisia Europeană pentru a evita o suspendare a unor miliarde de euro din banii UE.

Confruntat cu o creștere a costurilor energiei și a inflației, cu o slăbiciune record a forintului și cu o economie în încetinire, Orban, aflat de mult timp în dezacord cu UE din cauza unora dintre politicile sale, pare acum dispus să îndeplinească cererile UE de a crea instituții care să reducă riscurile de corupție în proiectele finanțate de UE.

O decizie favorabilă cu privire la fonduri în cursul acestui an ar putea reduce presiunea asupra forintului și a activelor ungare, care au fost vândute în ultimele săptămâni, deoarece piețele emergente au fost lovite din cauza creșterii dolarului american, vulnerabilitățile Ungariei făcând ca activele sale să fie expuse în mod special la aversiunea față de risc.

„Ne așteptăm ca până la jumătatea sau sfârșitul lunii noiembrie Ungaria să facă progrese în direcția rezolvării mecanismului de condiționalitate al UE, ceea ce ar trebui să deblocheze și un acord pentru fondurile de redresare”, a afirmat Bank of America într-o notă de luni.

„Din partea Ungariei, în opinia noastră, administrația cu probleme de lichidități nu are altă opțiune decât să ajungă la un compromis cu UE”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Așa? De capul lor? Fără să întrebe mai întâi Comisia de la Veneția? Unde sunt neo-marxiștii unguri?

  2. Orbánutzii .. fãrã fondurile,piatza unicã UE si celelalte avantaje de membrii UE .. sunt praf si pulbere.