G4Media.ro

Parlamentul Israelului, Knesset-ul, a fost dizolvat. Vor avea loc noi alegeri pe…

Sursa foto: Knesset

Parlamentul Israelului, Knesset-ul, a fost dizolvat. Vor avea loc noi alegeri pe 1 noiembrie, al cincilea scrutin legislativ în trei ani și jumătate

Plenul parlamentului unicameral de la Ierusalim a votat cu 92 – 0 (din totalul de 120 de deputați) proiectul de lege care prevede dizolvarea Knesset-ului și organizarea de alegeri anticipate pe 1 noiembrie, după numai 14 luni de la organizarea precedentului scrutin în martie 2021.

Totodată, de la miezul nopții, funcția de prim-ministru interimar va fi preluată de Yair Lapid, actual ministru de externe și adjunct al premierului demisionar, Naftali Bennett.

Israelul a fost guvernat din iunie anul trecut de o coaliție de opt partide, mergând de la dreapta naționalistă, până la stânga radicală și incluzând chiar și un partid arab islamist. Tensiunile din coaliție, care avea sprijinul a doar 61 din cei 120 de deputați au dus la dezertări și în cele din urmă coaliția s-a prăbușit.

Această coaliție a avut ca scop îndepărtarea de la putere a fostului prim-ministru și lider al partidului Likud, Benjamin Netanyahu, care deținuse funcția timp de 12 ani fără întrerupere și care este judecat pentru acuzații de corupție.

Netanyahu a încercat să formeze un guvern alternativ înainte de convocarea alegerilor anticipate, dar nu a reușit.

Sondajele de opinie arată că al cincilea scrutin legislativ din 2019 nu va duce la o situație politică prea diferită. Likud și aliații săi, partidele ultra-ortodoxe SHAS (Sefard), Unitatea Torei (Așkenaz) și Partidul Sionist Religios (extrema dreaptă), sunt date cu un total de maximum 60 de mandate (față de 52 actualmente), în condițiile în care partidele dreptei naționaliste din actuala coaliție – Yamina, Noua Speranță și Israel Este Casa Noastră – au exclus participarea la un guvern condus de Netanyahu.

Bennett și-a anunțat retragerea din politică și a fost înlocuit în funcția de lider al Yamina de adjuncta sa, Ayelet Shaked.

Knesset-ul este ales prin scrutin proporțional de listă națională, cu prag de intrare în parlament de 3,25%.

Sursa foto: Knesset

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. 5 alegeri în 3 ani și jumătate , și nu se mai vaită că trebuie stabilitate.

    • Am impresia ca la ei nu se schimba tot aparatul, de la directori pana la portari, cand se schimba cei de la conducere. Nu cred ca au o administratie atat de politizata ca prin alte parti, e un popor intelept.