G4Media.ro

Parlamentul European votează o rezoluție prin care cere eliberarea disidentului Alexei Navalnîi…

sursa foto: Captură video Instagram Alexei Navalnîi

Parlamentul European votează o rezoluție prin care cere eliberarea disidentului Alexei Navalnîi și oprirea proiectului Nord Stream 2

Parlamentul European are programat joi votul pentru Rezoluția prin care condamnă arestarea disidentului rus Alexei Navalnîi, cere eliberarea acestuia și a tuturor persoanelor reținute în momentul întoarcerii în Rusia și solicită oprirea „imediată” a finalizării proiectului Nord Stream 2.

Potrivit textului Rezoluției, europarlamentarii solicită eliberarea „imediată și necondiționată” a lui Alexei Navalnîi și a tuturor persoanelor reținute în legătură cu întoarcerea sa în Rusia, fie că sunt jurnaliști, colaboratori din echipa lui Navalnîi sau cetățeni care își exprimau susținerea pentru acesta;

„(Parlamentul European) Consideră că tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi și arestarea lui imediată la întoarcerea în Rusia urmărește descurajarea denunțării în continuare a corupției grave a regimului și fac parte dintr-un efort sistematic de a-i reduce la tăcere și a-i elimina pe Navalnîi, opoziția politică și alți disidenți din țară, în special în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din toamna anului 2021; consideră că, procedând astfel, regimul își exprimă disprețul față de popor, urmărește fără scrupule să rămână la putere și privează oamenii de orice șansă la democrație și libertate; își exprimă solidaritatea cu forțele democratice din Rusia, care s-au angajat să promoveze o societate deschisă și liberă”, precizează documentul.

Totodată, Parlamentul European invită Consiliul să adopte „o poziție activă” în cadrul următoarelor reuniuni și „să consolideze în mod semnificativ măsurile restrictive ale UE față de Rusia”, inclusiv prin sancționarea persoanelor fizice și juridice implicate în decizia de a-l aresta și a-l plasa în detenție pe Alexei Navalnîi.

„Îndeamnă Consiliul să introducă sancțiuni împotriva oligarhilor ruși care au legături cu regimul și a apropiaților președintelui Putin, precum și a propagandiștilor din media care dețin active în Uniunea Europeană și se bucură de libertatea de a călători în statele membre; consideră că aceste sancțiuni ar trebui extinse și la membrii apropiați ai familiilor lor; susține că Uniunea Europeană nu ar trebui să mai întâmpine cu brațele deschise pe rușii îmbogățiți din surse neclare”, precizează Rezoluția;

De asemenea, Parlamentul European invită Uniunea Europeană și statele membre să elaboreze o nouă strategie în ceea ce privește relațiile cu Rusia să-și revizuiască „în mod critic” cooperarea cu Rusia prin diverse platforme de politică externă și „proiecte precum Nord Stream 2, a cărui finalizare ar trebui oprită imedia”.

Europarlamentarii propun statelor membre să își coordoneze pozițiile față de Rusia și „să se exprime cu o singură voce” în dialogurile bilaterale și multilaterale cu autoritățile ruse.

„UE ar trebui să profite de schimbarea administrației de la Washington pentru a consolida unitatea transatlantică în protejarea democrației și a valorilor fundamentale împotriva regimurilor autoritare; reamintește că Parlamentul susține poporul rus în lupta sa pentru libertățile fundamentale, drepturile omului și democrație”, mai arată documentul.

Un judecător din Moscova a ordonat luni plasarea în arest a opozantului Aleksei Navalnîi pentru 30 de zile, până la 15 februarie, la o zi după reţinerea acestuia la sosirea în capitala Rusiei.

Disidentul rus Alexei Navalnîi a fost dus de urgență luni la o ședință de judecată în interiorul unei secții de poliție. El a catalogat ședința de judecată, într-un videoclip din interiorul secției de poliție, ca având „cel mai înalt grad de ilegalitate”.

„Instanţa l-a arestat pe Navalnîi pentru 30 de zile. Până la 15 februarie’, a scris pe Twitter purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîş.

Navalnîi a fost reținut duminică seara, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Deşi ştia că ar putea fi arestat la sosirea în Rusia, el a revenit de la Berlin, unde fusese internat în spital din august anul trecut după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.

ONU şi state occidentale au cerut Rusiei să-l pună de îndată în libertate pe opozant, unele state cerând noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Sursa foto: Captură video Instagram Alexei Navalnîi

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Acum incepem sa intelegem misiunea clovnului, oprirea Nord Stream 2.

  Nu se opreste nimic draga Pompeo, gazul rusesc o fi toxic dar e la jumate pretul, sa ma mai lase polonezii, ca ei o da cu opresiunea rusa, dar de fapt gazul care o sa vina (freedom gasul din SUA) merge la Gdansk nu la Constanta ?!, o sa faca miliarde de euro din treaba asta.

 2. Ca daca nu ce?O sa incheie un tratat pentru transportul gazului rusesc la pretul pe care il vor ei?
  Vestul e mult prea hedonist si nihilist sa ii pese de ceva,atat timp cat e ceva greu de facut.Nu vor face nimic,la fel cum nu au facut nimic in Belarus si acolo e mult mai usor de facut.
  Putin cred ca rade de se strica la spusele astora.
  Se tot bate Greta in piept ca „incalzire globala”.
  Ar fi cu totul suficient sa se faca ceva,sa se inventeze un substitut realist pentru petrol si gaze naturale DOAR CA SA SCOTI DIN JOC RUSIA si arabia saudita si odata cu ei Turcia.Google,Facebook etc,sunt toate zic ei de stanga pro green etc si ca vor sa investeasca in green energy si bla bla bla,pana acum e Tesla care nu e green absolut deloc pentru ca foloseste electricitate facuta evident cu gaz etc.Adica nimic.Mai ales cand ar fi f profitabil sa faci asta.Pe scurt,oamenii de stiinta sunt impotenti,nu sunt capabili sa „green energy”.Ar fi epocal daca chiar ar sti cum,pentru ca Rusia ar deveni toata ca un mare Chernobyl ar incepe sa se manance intre ei,nu ar mai avea nimic.

 3. Cred că data viitoare îi pune Novacioc-ul în izmene

 4. Un psyop reușit! Aplauze presei.
  Când o să se scumpească toate la Lidl sau Kaufland putem aplauda din nou. Nici un sacrificiu nu e prea mic pentru democrație.

 5. plin de petrolisti si gazisti besinosi made in kremlin in comentarii.
  Free Navalnii !!!!!!!!

 6. Cum poate stopa Germania nord stream 2 daca o gramada de politicieni si factori de decizie germani au fost unsi cu milioane de catre gazprom si acuma trebue sa-si indeplineasca angajamentele? Un variant ar fi sa intoarca banii inapoi, doar ca kremlinul deja are kompromat pe acei politicieni si nu e cam problematic, vor iesi la iveala multe lucruri picante.

 7. „oprirea „imediată” a finalizării proiectului Nord Stream 2.”—Bineee Ciolos!! Este un mare pas spre refacerea relatiei cu SUA si o lectie dura pentru Germania. Data viitoare, Germania sa ceara mai intai acordul SUA si tuturor statelor UE si apoi sa construiasca gazoducte cu rusii sau sa incheie acorduri cu China! Ati auzit doamna Merkeleeva?

 8. Un pas mic pentru Europa, un salt urias pentru consolidarea relatiei cu SUA.

 9. Frectie la un picior de lemn.
  Daca erau seriosi cereau sanctiuni in genul celor fata de Iran adica sa nu mai poata vinde petrol si gaz pana domnia legii nu e respectata si nu se retrag din Ucraina.
  In 6 luni zburau toti cand ieseau mujici nemancati si nebauti la Moscovia in strada.
  E un fel de never ending soap opera opozitia la regimul Putin.
  Daca te uiti peste programul economic propus de Navalnii,e un fel de sirop USR anti coruptie cu populism PSD adica sa fie bine sa nu fie rau.
  Sa se dea la popor cat mai mult din ce li se cuvine acolitilor lui Putin.
  Gesturi timide gen sanctiuni pe persoana e pentru idioti.

 10. Se va opri, ai să vezi. Li se arată rușilor pisica moartă și li se va spune să își retragă și rachetele din Kaliningrad dacă vor să facă afaceri cu IE. Cum economia lor e pulbere și depinde 70%+ de exportul de hidrocarburi, alegerea e simplă. Pisica moartă e arătată și Germaniei care tot insistă să se facă. Presiunea politică e prea mate, Rusia și Germania vor ceda.

 11. Ce fețe de pui de bodaproste au, în frac torii ăștia au devenit imuni la noviciok, Vla dimire mărește concentrația sau bagă i la de zin to xi care pe nar co manii ăștia