G4Media.ro

Parlamentul European intenționează să introducă noi surse de venituri în bugetul UE…

Parlamentul European intenționează să introducă noi surse de venituri în bugetul UE pentru a acoperi și costurile legate de planul de relansare

Parlamentul European a reafirmat, în cadrul unui vot derulat miercuri, necesitatea de a introduce noi surse de venituri în bugetul UE, o etapă crucială pentru autorizarea Uniunii Europene de a se împrumuta de pe pieţe şi pentru a pune în aplicare planul de ralansare, în valoare de 750 de miliarde de euro, decis de cele 27 de state membre, relatează AFP.

Într-un aviz adoptat cu o largă majoritate în sesiune plenară, eurodeputaţii au confirmat principiul extinderii surselor de finanţare ale UE pentru a acoperi „cel puţin” costurile legate de planul de relansare, în contextul în care chiar detaliile şi calendarul exact al acestor măsuri fac obiectul unor negocieri aprige între PE şi statele membre.

În cadrul unui summit maraton din iulie, Cei 27 s-au pus de acord asupra unui plan de relansare economică de 750 de miliarde de euro, care prevedea ca UE să se doteze cu noi surse de venit pentru a nu creşte contribuţiile statelor membre.

Această undă verde a eurodeputaţilor va reprezenta chiar baza juridică care va permite Comisiei Europene să se împrumute de pe pieţe pentru a finanţa acest plan, „Next Generation EU”, creând pentru prima dată o datorie comună.

Votul, consultativ dar necesar, al PE deschide calea pentru o decizie a Consiliului European şi va permite începerea ratificării sale în cele 27 state UE, un proces implicând, în funcţie de ţară, un vot al parlamentelor naţionale şi/sau regionale.

Obiectivul europenilor este de a încheia acest proces de ratificări naţionale până la sfârşitul anului, pentru ca el să intre în vigoare, după cum este prevăzut, în ianuarie 2021.

„Este o decizie istorică! Timp de 32 de ani, UE nu a dispus de nicio resursă proprie”, şi-a exprimat satisfacţia pentru AFP eurodeputatul José Manuel Fernandes, din grupul Partidului Popular European (PPE), co-raportor al textului, recunoscând totuşi că evaluarea pistelor pentru crearea de noi venituri va necesita timp – relatează Agerpres.

În prezent o singură taxă privind plasticul nereciclabil este programată, de la 1 ianuarie 2021, dar la modul general ea se dovedeşte a fi cu totul insuficientă.

PE cere deci un angajament „constrângător” privind noi surse de venituri: o taxă pe carbon (sau un mecanism de ajustare a emisiilor de carbon la frontiere), o revizie a pieţei europene a carbonului (sistemul de schimb al cotelor de emisii), taxa pentru giganţii din sectorul digital şi taxa asupra tranzacţiilor financiare.

Sursa: Parlamentul European/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Ce frumos!!!! Pentru criza asta o sa platim toti, desi numai o mana de persoane au fost ajutate. Ba mai mult au fost ajutate companii prietene cu guvernarea!!! Nu conteaza!!!! Cu mic, cu mare toti o sa platim, chiar daca n-am fost ajutati nici cu o ceapa degerata. Traiasca UE!!!! Traiasca PNL!!!!!

  2. Adica ma multe taxe. mUE!

  3. Awww…se vede fundul sacului? Pai sa împrumute China si Rusia, prietenii UE. Ce sa-i faci daca nu mai vor relații cu SUA…

  4. „Votul, consultativ dar necesar…”, nu e necesar, dar pana acum n-au avut tupeul sa nu trimita proiectele in parlament. Incepe si prostimea sa inteleaga de ce nu vor englezii in UE.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.