G4Media.ro

Parlamentul European acordă Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2023 lui…

Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Parlamentul European acordă Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2023 lui Jina Mahsa Amini și mișcării „Femeie, Viață, Libertate” din Iran

Europarlamentarii a acordat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2023 lui Jina Mahsa Amini și mișcării „Femeie, Viață, Libertate” din Iran, transmite Parlamentul European într-un comunicat.

Roberta Metsola, președinta PE, a anunțat joi în plenul din Strasbourg laureații pentru anul 2023, în urma unei decizii a Conferinței președinților PE (președinta Metsola și liderii grupurilor politice).

„La 16 septembrie am marcat un an de la asasinarea lui Jina Mahsa Amini în Iran. Parlamentul European este mândru de cei curajoși și sfidători care continuă să lupte pentru egalitate, demnitate și libertate în Iran. Suntem alături de cei care, chiar din închisoare, continuă mișcarea „Femeie, Viață, Libertate”. Prin alegerea lor ca laureați ai Premiului Saharov pentru libertatea de gândire în 2023, Parlamentul le recunoaște lupta și continuă să-i omagieze pe toți cei care au plătit prețul suprem pentru libertate”, a afirmat Metsola.

Jina Mahsa Amini a fost o tânără iraniană kurdă în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată de poliție la Teheran pe 13 septembrie 2022 pentru că ar fi ignorat legile stricte ale Iranului privind purtarea vălului islamic (hijab) și a murit trei zile mai târziu într-un spital din Teheran, în timpul detenției, amintește PE. Moartea ei a declanșat proteste masive conduse de femei în Iran. Sub sloganul „Femeie, viață, libertate”, ele protestează împotriva legii hijabului și a altor legi discriminatorii.

În urma represiunii brutale a regimului iranian împotriva acestor proteste, Parlamentul European a condamnat în mod repetat situația gravă a drepturilor omului din țară, se mai arată în comunicat.

În octombrie 2022, eurodeputații au cerut sancțiuni împotriva oficialilor iranieni implicați atât în moartea lui Jina Mahsa Amini, cât și în represiunea regimului și și-au exprimat sprijinul ferm pentru mișcarea de protest pașnică din Iran.

În ianuarie 2023, deputații au cerut mai multe sancțiuni împotriva regimului iranian și ca UE să plaseze Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice pe lista organizațiilor teroriste.

Citiți mai multe despre ceilalți finaliști ai Premiului Saharov în 2023 aici.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la 13 decembrie 2023 în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.

Context

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat în fiecare an de Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a distinge persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Este denumit astfel în onoarea fizicianului și dizidentului politic sovietic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 EUR.

Anul trecut, Parlamentul a acordat premiul poporului curajos al Ucrainei, reprezentat de președintele ucrainean, de liderii aleși și de societatea civilă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...