G4Media.ro

Parchetul l-a acuzat oficial pe fostul preşedinte Uribe al Columbiei de fraudă…

Sursa foto: Unsplash / David Gabrić

Parchetul l-a acuzat oficial pe fostul preşedinte Uribe al Columbiei de fraudă şi manipularea martorilor

Parchetul din Columbia l-a acuzat oficial vineri pe fostul preşedinte Alvaro Uribe (2002-2010) de fraudă şi manipularea martorilor, în timpul primului proces penal din această ţară împotriva unui fost şef de stat, relatează AFP, citată de Agerpres.

Alvaro Uribe este suspectat că ar fi „oferit bani în numerar şi alte avantaje anumitor martori la fapte delicte pentru ca aceştia să ascundă adevărul”, într-un dosar care îl leagă de grupuri paramilitare, potrivit acuzaţiei prezentate de procurorul Gilberto Villarreal.

În timpul reluării procesului care a început pe 18 mai, fostul preşedinte, care a compărut prin videoconferinţă, şi-a reiterat nevinovăţia şi a cerut renunţarea la acuzaţii.

„Nu am luat niciodată iniţiativa de a căuta martori. Am încercat să-mi apăr reputaţia”, a mai spus Uribe.

Judecătoarea Sandra Heredia i-a respins cererea şi a recunoscut ca posibile victime, un senator, fosta soţie a unui paramilitar care l-a ajutat pe Uribe să intre în legătură cu aceste grupuri armate, şi doi foşti procurori.

Considerat unul dintre cei mai influenţi politicieni din Columbia, Alvaro Uribe, în vârstă de 71 de ani, a spus că a simţit „un şoc” pentru că a fost primul fost preşedinte care a trebuit să se apere în instanţă.

Acuzat, pe mai multe fronturi, de legături cu traficul de droguri şi cu paramilitari, el a suferit un efect de bumerang din partea sistemului judiciar columbian.

În 2012, el a depus o plângere împotriva unui senator de stânga, Ivan Cepeda, acuzându-l că a încercat să obţină mărturii mincinoase care îl legau de paramilitarii aflaţi în război împotriva gherilelor de stânga între anii 1990 şi începutul anilor 2000.

Curtea Supremă nu a cerut urmărirea penală a lui Cepeda şi în schimb a început să-l ancheteze pe Uribe. Judecătorii au concluzionat că el însuşi a încercat să manipuleze martorii pentru a-şi discredita adversarul, fapte pentru care riscă o pedeapsă de la şase la 12 ani de închisoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează