G4Media.ro

Parchetul Antitero din Franța a clasat două plângeri pentru „tortură” împotriva noului…

Parchetul Antitero din Franța a clasat două plângeri pentru „tortură” împotriva noului șef al Interpol, generalul Ahmed Nasser Al-Raisi din Emiratele Arabe Unite

Două plângeri pentru „tortură” depuse în ultimele luni împotriva generalului Ahmed Nasser Al-Raisi din Emiratele Arabe Unite, ales joi la conducerea Interpol, au fost clasate de Parchetul Antitero (PNAT) din Franţa din lipsă de competenţă, a precizat joi pentru AFP o sursă judiciară, relatează Agerpres.

Prima plângere, depusă la 7 iunie de ONG-ul Gulf Centre for Human rights (GCHR) pentru „tortură şi acte de barbarie”, îl prezenta pe opozantul Ahmed Mansoor ca deţinut la Abu Dhabi „în condiţii de Evul Mediu, care constituie acte de tortură”.

A doua a fost depusă la începutul lui octombrie de Rodney Dixon, avocatul a doi reclamanţi britanici, Matthew Hedges şi Ali Issa Ahmad, care au raportat în octombrie la Lyon fapte de detenţie arbitrară sau de tortură în 2018 şi 2019.

Răspunzând unei solicitări a AFP, sursa judiciară a precizat că cele două plângeri au fost clasate la scurt timp după depunerea lor.

Ahmed Nasser Al-Raisi a fost ales joi la Istanbul preşedinte al Interpol, spre marea nemulţumire a unor activişti pentru drepturile omului şi oficiali politici, care spun că instalarea sa încalcă misiunea organizaţiei.

Funcţia de preşedinte este în mare parte onorifică, adevăratul şef al organizaţiei fiind secretarul său general.

William Bourdon, avocat al GCHR, a precizat că această clasare pentru lipsă de competenţă se explică printr-o modificare legislativă din 2010.

„Condiţia pusă de această lege, reşedinţa obişnuită a suspectului în Franţa, a fost prevăzută exact pentru a reduce accesul victimelor şi al ONG-urilor la judecător şi pentru a face mai dificilă punerea în aplicare a unei competenţe universale a justiţiei franceze”, a criticat el.

„Având în vedere că Al-Raisi va avea o reşedinţă în Franţa, chiar şi intermitentă”, deoarece sediul Interpol este la Lyon, „bineînţeles că o nouă plângere va fi depusă în Franţa”, a anunţat avocatul. În opinia acestuia, „imunitatea” sa va fi în joc imediat „ce va fi acuzat de cele mai grave fapte”.

„Aşteptăm sosirea lui Al-Raisi, iar atunci a fi deschisă o nouă acţiune împotriva sa”, a declarat de asemenea pentru AFP Rodney Dixon. „Vor exista cu siguranţă consecinţe dacă va veni la Lyon”, a spus el.

Sursa foto: Wikipedia / Ipixelpro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Liber la taiat capete si maini. Asta e asa ca sa vedeti cat de putin si ce vrajeala este treaba asta cu drepturile omului :)))

    Urmeaza camp mondial de fotbal in qatar…..

    Astea sunt pt fraieri :))))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.