G4Media.ro

Papa Francisc merge duminică la Veneţia, prima sa vizită în ultimele şapte…

Sursa foto: Alberto PIZZOLI / AFP

Papa Francisc merge duminică la Veneţia, prima sa vizită în ultimele şapte luni/ Prima oprire, o închisoare de femei de pe insula Giudecca

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, este aşteptat, duminică, la Veneţia pentru o vizită fulger, prima sa deplasare în afara Romei în ultimele şapte luni, din cauza stării sale de sănătate precare, relatează AFP, citată de News.ro.

Papa nu a mai călătorit de la vizita sa la Marsilia în septembrie 2023. O criză de bronşită l-a obligat să anuleze călătoria la Dubai în decembrie, iar starea sa generală din ce în ce mai fragilă a făcut ca el să evite călătoriile.

Prin această deplasare la Veneţia, pentru prima dată de la alegerea sa în 2013, Papa intenţionează în primul rând să reasigure populaţia că va fi capabil să îşi exercite slujba, la câteva săptămâni după îngrijorările provocate de atacul de oboseală de la Paşte.

Francisc urmează să sosească cu elicopterul la ora 08:00 (06:00 GMT) la închisoarea pentru femei de pe insula Giudecca, care găzduieşte pavilionul Sfântului Scaun la cea de-a 60-a ediţie a Bienalei de Artă Contemporană de la Veneţia.

În această fostă mănăstire, care adăposteşte femei care execută pedepse lungi, episcopul Romei, sensibil la situaţia dificilă a celor marginalizaţi, se va întâlni cu cele 80 de deţinute şi va vizita expoziţia pe care acestea au realizat-o alături de zece artişti.

„Acesta va fi un moment istoric, deoarece va fi primul papă care vizitează Bienala de la Veneţia”, a declarat curatorul expoziţiei, cardinalul portughez José Tolentino de Mendonça, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acest lucru „demonstrează în mod clar dorinţa Bisericii de a consolida un dialog strâns şi fructuos cu lumea artelor şi a culturii”.

Papa se va adresa apoi unei adunări de tineri, la ora 10.00 (08.00 GMT), în faţa emblematicei bazilici Santa Maria della Salute, a cărei cupolă maiestuoasă domină intrarea sudică pe Marele Canal, la doi paşi de Piazza San Marco.

După ce va ajunge în faimoasa piaţă, el va prezida o slujbă la ora 11:00 (09:00 GMT) în prezenţa a numeroşi lideri politici şi religioşi. El va părăsi laguna la începutul după-amiezii pentru a se întoarce la Vatican.

După Paul al VI-lea (1972), Ioan Paul al II-lea (1985) şi Benedict al XVI-lea (2011), Francisc este al patrulea papă care vizitează Oraşul Dogilor.

Dieceza de Veneţia este una dintre cele mai mari din peninsulă, cu 125 de parohii. Veneţia este, de asemenea, unul dintre puţinele patriarhate ale Bisericii latine.

Vizita Papei are loc în weekendul introducerii unei taxe de intrare de cinci euro pentru turiştii de o zi: în calitate de oaspete, el ar trebui să fie scutit, dar pelerinii nerezidenţi vor fi supuşi taxei.

După această călătorie, iezuitul argentinian urmează să mai facă două deplasări în nordul Italiei, la Verona în mai şi la Trieste în iulie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...