G4Media.ro

Pandemia de coronavirus, o ocazie pentru Viktor Orbán de a-și spori puterile…

Pandemia de coronavirus, o ocazie pentru Viktor Orbán de a-și spori puterile / Premierul de la Budapesta vrea să guverneze exclusiv prin ordonanțe de urgență pe o perioadă nelimitată

Guvernul ungar a prezentat Parlamentului un proiect de lege care îl autorizează să prelungească starea de urgență și să guverneze prin ordonanțe de urgență, fără limită de timp. Această lege i-ar putea permite urmărirea jurnaliștilor, mai ușor de acuzat de răspândirea de «fake news».

De la declanșarea epidemiei de coronavirus, cam peste tot în Europa au fost impuse măsuri de restrângere a libertăților publice. Până acum, însă, acestea nu au fost însoțite de o modificare de echilibru al puterilor sau de o modificare a sistemului de guvernare. Ungaria lui Viktor Orbán este pe punctul de a face acest pas ”dincolo”. În timp ce țara numără până acum 144 de cazuri active și 7 morți, guvernul primului ministru naționalist și conservator a supus Parlamentului ungar un proiect de lege destinat să prelungească starea de urgență, impusă pe 11 martie pentru o durată de 15 zile.

Dacă va fi adoptat, acest proiect de lege i-ar putea permite lui Orbán și guvernului său să guverneze prin ordonanțe, fără limită de timp, cu pretextul că din cauza epidemiei, sesiunile Parlamentului ar putea fi suspendate. Textul prevede în special suspendarea anumitor legi sau adoptarea de «măsuri extraordinare destinate garantării stabilității sanitare și personale a cetățenilor și securitatea lor materială».

Alegerile și referendumurile vor fi de asemenea amânate până după ridicarea stării de urgență. Tot atâtea perspective îngrijorătoare într-o țară aflată deja sub incidența activării art. 7 al tratatelor europene, pentru atacuri repetate la adresa statului de drept.

Petiție

Fidesz-ul lui Orbán speră să treacă textul în procedură accelerată, ceea ce ar presupune sprijinul a 80% din deputați. Ipoteza este puțin probabilă, dar partidul controlează 133 din cele 199 locuri ale Parlamentului, ceea ce ar fi suficient pentru un vot cu două treimi pentru, în procedură normală.

Parlamentul a început luni analizarea măsurilor cuprinse în proiectul de lege. ONG-urile speră să le vadă amendate, cel puțin parțial. «Parlamentul nu ar trebui să acorde un mandat legal extraordinar guvernului decât pentru o perioadă predefinită» și fără să iasă din cadrul constituțional – afirmă Comitetul Helsinki din Ungaria, o asociație de apărare a drepturilor omului. O petiție lansată duminică seara pentru a spune NU adoptării legii în forma sa actuală a obținut peste 60 000 de semnături în mai puțin de 24 de ore.

”Fake news”

În afara acestor măsuri, un alt aspect al textului neliniștește organizațiile de apărare a libertății de expresie și de informație. Conform proiectului de lege, difuzarea de false informații care «ar afecta protecția sănătății publice» sau ar crea «panică» va putea fi pedepsită cu cinci ani de închisoare. Aceste prevederi sunt percepute ca o amenințare din partea jurnaliștilor independenți ungari, care sunt ținta unor atacuri repetate din partea guvernului. Săptămâna trecută, mai mulți jurnaliști au fost acuzați că răspândesc fake news doar pentru că au criticat răspunsul guvernului la criza sanitară și și-au pus întrebări legate de numărul redus de teste efectuate în această țară.

«Proiectul de lege discutat în Ungaria, care îi amenință pe jurnaliști și pe toți cei care sunt acuzați de răspândirea de informații false cu închisoarea, este un pas în plus spre un control total al informației și spre suprimarea libertății presei în această țară», scrie într-un comunicat International Press Institute, care se teme de o recrudescență a autocenzurii. Ungaria este pe locul 87 în clasamentul mondial al Reporterilor fără Frontiere. În UE, doar Bulgaria stă mai rău, situându-se pe locul 111.

Sursa: Liberation / Articol de Nelly Didelot / Traducerea: Ruxandra Lambru

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Dacă o fi adevărat ce e în Ungaria, pare ca e mai bine ca în România, cu deschiderea ei tâmpită, cu cetățenii, cefe late, cu care se mândrește de le_a drumul liberi prin tara,de a infectat tot. Jigodiile, cefele late sunt unicii locuitori care sunt pe strada!

  2. Acolo sunt masuri si decizii eficiente, hai sa nu cautam illiberalismul unde nu trebuie.

  3. Va veni si decontul pentru Orban, stati fara grija. Dupa criza. Un libidinos ingrat, un om ghidat de ideologiile totalitare nu are cum sa reziste in UE. Din pacate asta este Ungaria si implicit poporul maghiar care l-a votat constant pe Orban.

  4. Cum nu mai pot unii de grija Ungariei. Cetatenii de acolo au votat de 3 ori partidul lui Orban. Poate au niste motive, poate sunt multumiti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.