G4Media.ro

Palestinienii salută votul ONU privind „ocupația” israeliană ca pe o „victorie” (Jerusalem…

Foto: Adunarea Generală ONU

Palestinienii salută votul ONU privind „ocupația” israeliană ca pe o „victorie” (Jerusalem Post)

Palestinienii au salutat sâmbătă un vot al Adunării Generale a ONU prin care se cere Curții Internaționale de Justiție (CIJ) să emită un aviz cu privire la consecințele juridice ale „ocupației” Israelului în teritoriile palestiniene.

CIJ, cu sediul la Haga, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, este instanța supremă a ONU care se ocupă de disputele dintre state. Hotărârile sale sunt obligatorii, deși CIJ nu are puterea de a le pune în aplicare.

Votul de vineri reprezintă totuși o sfidare pentru noul prim-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, care a preluat joi funcția în fruntea unui guvern de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși, care include partide ce pledează pentru anexarea teritoriilor din Cisiordania.

Israelul a cucerit Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est – zone pe care palestinienii le doresc pentru un stat propriu – în războiul din 1967. Negocierile de pace au eșuat în 2014.

„A venit timpul ca Israelul să fie un stat supus legii și să fie tras la răspundere pentru crimele sale continue împotriva poporului nostru”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Oficialii israelieni nu au  făcut niciun comentariu cu privire la vot. Acesta a fost condamnat de trimisul israelian la ONU, Gilad Erdan, înainte de a avea loc la începutul Șabat-ului evreiesc.

Înaltul oficial palestinian Hussein al-Sheikh a declarat pe Twitter că votul „reflectă victoria diplomației palestiniene”. Au fost 87 de membri ONU care au votat în favoarea adoptării cererii; Israel, Statele Unite și alți 24 de membri au votat împotrivă, iar 53 s-au abținut.

Palestinienii au un regim de autonomie limitată în Cisiordania, iar Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel, o decizie nerecunoscută la nivel internațional. Așezările sale din aceste teritorii sunt considerate ilegale de majoritatea țărilor, un punct de vedere pe care Israelul îl contestă, invocând legături biblice și istorice cu acest teritoriu, precum și motive de securitate.

Adunarea Generală a ONU a cerut CIJ să emită un aviz consultativ cu privire la consecințele juridice ale „ocupației, colonizării și anexării Israelului … inclusiv măsurile care vizează modificarea compoziției demografice, a caracterului și a statutului Orașului Sfânt Ierusalim, precum și din adoptarea de către acesta a legislației și măsurilor discriminatorii aferente”.

Noul guvern israelian s-a angajat să își consolideze coloniile din Cisiordania, dar Netanyahu nu a dat niciun indiciu cu privire la măsuri iminente de anexare a acestora.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu intereseaza Palestina…

    Scrieti ceva de eroi, cum apara libertatea Europei.

  2. Israel NU recunoaste curtea de la HAGA asa ca orice hotarare e inutila