G4Media.ro

Pactul „secolului” anunțat de Trump prevede un stat palestinian şi control evreiesc…

Pactul „secolului” anunțat de Trump prevede un stat palestinian şi control evreiesc asupra Ierusalimului / De ce acordul este respins de palestinieni

Preşedintele SUA, Donald Trump, a dezvăluit, marți, la Casa Albă, „Acordul secolului” propus de el, împreună cu premierul Benjamin Netanyahu, transmite The Jerusalem Post, citat de Rador.

Planul de pace, despre care Trump spune că a primit deja susţinerea premierului Benjamin Netanyahu şi a principalului său rival, şeful mişcării Albastru şi Alb, Benny Gantz, ar acorda Israelului controlul deplin asupra aşezărilor şi capitalei sale nedivizate de la Ierusalim.

„Dacă ei sunt realmente pregătiţi să facă pace cu statul evreu”, a spus Netanyahu, „Israelul va fi acolo. Israelul va fi gata să negocieze pacea imediat”.

Trump a spus că SUA vor recunoaşte suveranitatea israeliană asupra oricărui teritoriu despre care „viziunea mea prevede că face parte din statul Israel” şi vor cere palestinienilor să recunoască Israelul ca stat evreiesc şi să fie de acord cu reglementarea problemei refugiaţilor din afara Israelului.

Planul prevede de asemenea un stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est.

În cadrul planului, Trump va dezvălui o hartă care delimitează frontierele de stat israeliene şi palestiniene. El a spus că harta va arăta clar „sacrificiile teritoriale pe care Israelul este dispus să le facă pentru pace”.

Trump a spus că planul va acorda „teritorii mai mult decât duble palestinienilor… Niciun palestinian nu va fi dezrădăcinat din casa sa”.

În plus, el a spus că deşi Israelul va păstra controlul asupra Ierusalimului, statu-quo-ul de la Muntele Templului va rămâne şi Israelul va conlucra cu Iordania pentru ca toţi musulmanii care vor să se roage la moscheea Al-Aqsa să o poată face.

Preşedintele a spus că, dacă palestinienii optează pentru acceptarea planului, acest nou stat palestinian va beneficia de o infuzie de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

„Sunt multe ţări care vor să participe la asta”, a spus el. „Rata sărăciei palestiniene va fi redusă la jumătate şi PIB-ul lor se va dubla şi tripla”. Apoi el a făcut apel la „pace şi prosperitate pentru poporul palestinian”.

Trump a apropiat inamicii istorici din această regiune şi măsurile lui promovează normalizarea relaţiilor dintre Israel şi vecinii săi. La recepţia de miercuri vor fi prezenţi ambasadori din Emiratele Arabe Unite, Oman şi Bahrein.

Prezenţa lor la ceremonia de prezentare a planului a fost considerată un pas relevant şi un semn că aceste ţări susţin planul care a fost denunţat de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Totuşi, Trump a notat că planul va „face mult pentru palestinieni, altfel nu ar fi corect”.

Dar, a spus el, tranziţia la soluţia celor două state nu va prezenta „riscuri de securitate sporite pentru statul Israel, de niciun fel.”
„Pacea necesită compromis, dar noi nu vom cere niciodată Israelului să-şi compromită propria sa securitate”, a continuat el.

Concret, planul prevede un stat palestinian demilitarizat care să trăiască în pace alături de Israel, în care Israelul să-şi păstreze responsabilitatea pentru securitatea regiunii din vestul râului Iordan. Conform viziunii lui Trump, cu timpul, palestinienii vor conlucra cu SUA şi cu Israelul pentru a-şi asuma mai multă responsabilitate în domeniul securităţii.

În discursul său, Netanyahu a spus că este de acord cu negocierea păcii cu palestinienii pe baza planului de pace al lui Trump. Premierul a remarcat mai multe motive de bază, spunând că în loc să „vorbească despre securitatea Israelului”, preşedintele „recunoaşte că Israelul trebuie să aibă suveranitate în locurile care permit Israelului să se apere prin forţe proprii”.

„Prea mult timp, inima Israelului a fost calificată în mod scandalos drept teritorii ocupate ilegal”, a continuat Netanyahu. „Astăzi, dle preşedinte, dvs contraziceţi această mare minciună. Recunoaşteţi suveranitatea Israelului asupra tuturor comunităţilor evreieşti din Iudeea şi Samaria – mari şi mici deopotrivă.”

Israelul a fost de acord cu o îngheţare pe patru ani a teritoriilor pentru a asigura posibilitatea unei soluţii a celor două state.
În acelaşi timp, Israelul îşi va aplica imediat suveranitatea asupra Văii Iordanului şi altor zone pe care planul le recunoaşte ca fiind israeliene.

Les echos: Palestinienii, marii absenți ai planului de pace american

Organizațiile palestiniene consideră că în planul de pace american nu se regăsește niciuna din revendicările lor, și deci refuză planul de pace în întregime. Ele cer comunității internaționale să îl boicoteze și așteaptă o reacție fermă din partea țărilor arabe, transmite Les Echos, citată de Rador.

Mahmud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, a refuzat în ultimele luni să discute planul cu președintele american după ce a văzut în text elemente care i se par strigător de favorabile statului Israel. Pentru OEP, planul încalcă toate liniile roșii, deoarece preconizează anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania, precum și a văii Iordanului (adică o treime din Cisiordania), fără a preconiza măcar formal crearea unui stat palestinian.

Premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh, a subliniat luni că drepturile palestinienilor «nu sunt de vânzare», aluzie la singurul gest în favoarea lor, un plan de investiții de 50 de miliarde de dolari din fonduri saudite. «Acest plan vizează protejarea lui Trump de destituire și protejarea lui Netanyahu de condamnare», a declarat acesta. «Nu este un plan de pace pentru Orientul Mijlociu».

Reprezentantul Autorității Palestiniene în Marea Britanie, Hussam Zomlot, a calificat planul drept «un regim de apartheid».

«Nu vor exista discuții cu americanii atâta timp cât ei nu vor recunoaște soluția celor două state», adică un stat palestinian viabil alături de Israel, a indicat un responsabil palestinian, sub acoperirea anonimatului. Liderii palestinieni au tăiat orice acord formal cu Casa Albă de când Donald Trump a recunoscut, în decembrie 2017, Ierusalimul ca fiind capitala statului Israel, în vreme ce palestinienii speră să facă din Ierusalimul de Est – sector al Orașului Sfânt ocupat și anexat în 1980 de către Israel în contradicție cu rezoluțiile ONU – capitala statului la care aspiră.

Palestinienii au apelat la comunitatea internațională să boicoteze planul și, semn rarisim de unitate, mișcarea islamistă Hamas a acceptat, marți, o reuniune de urgență consacrată planului împreună cu mișcarea Fatah a lui Mahmud Abbas, deși cele două organizații sunt vechi rivale și chiar s-au înfruntat militar în 2006-2011 pentru controlul fâșiei Gaza. Hamas controlează de atunci această enclavă de două milioane de locuitori.

Mii de manifestanți au protestat marți împotriva planului Trump la Gaza, precum și la Nabluz și Ramallah, în Cisiordania.
Palestinienii trebuie de asemenea să aibă discuții cu responsabilii statelor arabe pentru a formaliza reacțiile fiecăruia la acest proiect. Există riscul unor susțineri de formă, deoarece Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Oman au inițiat o apropiere de Israel în fața inamicului comun, Iranul.

Sursa: The Jerusalem Post/ Les Echos/ Rador/ Traducerea: Adriana Buzoianu,  Andrei Suba

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Plan facut de Trump, total pe placul Israelului!
  Iar palestinienii sa-l acccepte, desi nu au participat la discutii!
  Cum ar fi ca soarta Californiei sa fie decisa de un Pact propus de Mexic, chiar daca lui Trump nu-i convine?!
  Nu va fi niciodata liniste in Orientul mijlociu, haosul de aproape 1 Secol se datoreaza evident marilor puteri, oameni nevinovati, din regiunea macinata si distrusa de ura si razboaie, mor zi de zi…
  „Acordul Sykes-Picot a fost la originea haosului actual din Orientul Mijlociu. O înţelegere secretă, semnată la 16 mai 1916 între Londra şi Paris, prefigura frontierele aflate în vigoare timp de un secol în Orientul Mijlociu şi semăna germenii conflictului israelo-arab.
  Acordul Sykes-Picot a fost debutul descompunerii imperiilor. Primul Război Mondial, 1914-1918, a destructurat 3 imperii – Imperiul Rus, Imperiul Otoman şi Imperiul Prusac – şi a fost debutul sfârşitului imperiilor francez şi britanic. Acordul Sykes-Picot a fost conceput într-un dispreţ total faţă de popoarele implicate. S-au creat zone de influenţă fără să se ţină seama de interesele populaţiilor, s-au creat frontiere care au fost mereu surse de conflict şi nu s-au respectat niciodată aspiraţiile naţionale ale popoarelor din regiune.”
  https://adevarul.ro/international/in-lume/aliante-conflicte-inorientul-mijlociu-1_5a6ec29edf52022f75f51cb6/index.html

  • @lili
   Dupa logica ta, cum ar fi ca soarta Dobrogei sa fie decisa de un Pact propus de Turcia? Ca doar acolo au locuit si inca mai locuiesc niste turci, nu?
   Deschide, macar putin, cartile de istorie, sa vedem daca-ti mai mentii nonsalanta cu care guitezi prostii.
   Ierusalim a fost intemeiat de David, un evreu, evident.
   Regatele evreiesti Iudeea si Israel au fost intemeiate acum vreo 3000 de ani, de evrei, evident.
   Toate dovezile istorice, arheologice si teologice arata, dincolo de orice indoiala, dreptul evreilor asupra intreg teritoriului actualului Israel, si chiar mai mult.
   In nici una dintre dovezile de mai sus nu se mentioneaza existenta vreunui popor palestinian sau a vreunui stat/regat palestinian.
   Termen ‘palestinian’ este o inventie araba din sec. XX, dar daca vrem neaparat sa folosim acest termen, cei mai palestinieni dintre ‘palestinieni’ sunt de fapt evreii.
   Si daca tot ai amintit de acordul Sykes-Picot, decat sa regurgitezi ce au mestecat altii, mai bine ai aprofunda chestiunea, macar putin; ai afla, cu stupoare, ca reprezentantii arabilor mentionat ca nu au motive sa aiba pretentii asupra teritoriului actualului Israel.
   @lili, tu nici macar n-ai habar ce semnificatie are cuvantul Israel; cu toate acestea vii aici si dai copy/paste la kkturi.

  • Toate dovezile (…) teologice arata, dincolo de orice indoiala, (…)” – cand faci ca ursu’ si ii injuri pe unii ca scriu prostii, esti foarte atent ce scrii tu insuti. Ca altfel te rade curcile … 😆

  • @Sanitarul
   Nu fa pe desteptul, doar inteligentii au dreptul asta.

  • @Sfinx: faci distinctia intre destept si inteligent?

  • Despre ce vorbiti, despre Regele David?!
   Despre Palestina antica ati citit?!
   Exista o Clauza in Tratatele internationale, se numeste: Recunoasterea actuala a granitelor, exista Rezolutii ale ONU cu privire la Palestina!!
   Singura Tara din Lume care NU le respecta e Israelul!
   (Si Rusia, cateodata, calca-n picioare Rezolutii de acest gen!)
   Cand o face Rusia, sare in sus mapamondul!
   Cand o face Israelul, iese SUA si le acorda sprijin TOTAL!
   Cum ar fi ca fiecare Stat sa-si revendice granitele din Evul mediu sau din Antichitate??!!

   Declaraţia privind acordarea independenţei ţărilor şi popoarelor coloniale (New York, 14 decembrie 1960):
   „Adunarea Generalădeclară cele ce urmează: 1.Supunerea popoarelor unei subjugări, dominaţii şi exploatări străine constituie o negare a drepturilor fundamentale ale omului, este contrară Cartei Naţiunilor Uniteşi o piedică în calea promovării păcii şi cooperării mondiale. 2.Toate popoarele au dreptul la autodeterminare; în virtutea acestui drept, ele îşi decid în mod liber statutul politic şi urmăresc în mod liber dezvoltarea lor economică, socialăşi culturală.”

   Stiti ca MAE, adica Romania, recunoaste oficial Palestina!?
   https://newsweek.ro/international/palestina-o-pace-imposibila

  • @lili
   Da bobocel, despre regele David vorbesc.
   Nu a existat niciodata vreo Palestina antica.
   Istoria, bat-o vina, zice cam asa: dupa infrangerea EVREILOR in revolta Bar Kokhba, romanii au REDENUMIT provincia romana Iudeea (fosta regat) in Siria Palestina.
   Numele Palestina folosit intentionat de romani provine din latinizarea denumirii de filistini, cei mai mari inamici biblici ai evreilor, popor demult disparut la vremea respectiva, si care oricum nu avea nici o legatura cu actualii ‘palestinieni’.
   Dupa logica bobocel, din moment ce denumirea provinciei a fost schimbata de romani ‘din pix’ din Iudeea in Siria Palestina, inseamna ca si locuitorii ei, respectiv evreii, s-au transformat din iudei (evrei) in ‘palestinieni’.
   Daca maine Romania isi schimba denumirea in Congo, noi devenim negri congolezi, iar actualul Congo poate emite pretentii teritoriale asupra noului Congo, pretentii legitime dupa mintea ta? 🙂
   Bobocel, daca nu citesti la timp, afli prea tarziu si vorbesti kkturi!

 2. Un pact facut de o mana de oameni cu dubla cetatenie americana si israeliana nu poate fi nepartinitor.

 3. ”reprezentantii” palestinienilor stiu ca ar deveni irelevanti daca inceteaza confruntarile.

 4. Nu e planul lui Trump !. E Planul lui Netayahu si al ginerelui Kushner care i-a pus ,,Planul” in buzunarul lui Trump ca sa iasa la Conferinta de Presa.
  Trump nu vrea sa se certe cu iudeii din SUA, asa ca accepta tot ce vrea Netanyahu.
  Numai o minte bolnava ca a lui Netanyahu poate concepe un asemenea Plan Idiot.
  Planul / Harta ii trateaza pe arabii palestinieni de parca ar fi niste gunoaie !
  Dar cel mai important lucru: Prin Planul pe care l-a propus Netanyahu dovedeste de fapt cat de slab este Netanyahu, si implicit Israelul.
  Iudeii sunt grabiti (cu tot felul de planuri)……Ei stiu ca dupa Trump, prin anii 2030, nu o sa mai fie un Presedinte al SUA cu ginere iudeu la Casa Alba, si care Presedinte ,,sa fluture” in fata Presei tot felul de Planuri Aiuristice ale lui Netanyahu.

  • Pentru a avantaja israelul nu-i nevoie sa ai jinere evreu , poti fi convins si cu alte metode .

 5. Realist vorbind palestinienii ar trebui sa accepte, dar dupa mine ar trebui sa se vanda mai scump. 50 mild. e cam putin pentru ditamai Ierusalimul – eu as merge pe 1 trilion in investitii pe max 50 de ani. Asa dezvolti si infrastructura si pregatesti pentru viitor si populatia (tinerii).
  Dar dupa mine palestinienii si musulmanii sunt mult prea cretini ca sa inteleaga realitatea lucrurilor. Prostii astia o sa se bata ca chiorii pana o sa se termine tot petrolul si dupa aia toata lumea civilizata o sa-i lase in pace si o sa uite de ei, ceea ce drept sa spus si merita.
  Acum ca dealul asta e „putin” cam unfair pentru palestinieni este absolut evident, dar in acelasi timp trebuie sa te uiti si la tabere, iar in tabara palestinienilor nu e cam nimeni cu greutate, iar cei care zic ca ii sustin o fac mai mult de forma pentru ca de fapt nu-i plac pe evrei. Daca pana si sauditii si emiratele sunt in tabara evreilor atunci batalia e cam pierduta. Nu pot decat sa accepte dealul sau sa moara in saracie si sa se sacrifice ca prostii in razboaiele altora mult mai inteligenti si mai puternici decat ei.

  • @yoko
   Ierusalimul a fost construit de evrei, pentru ce ar platit pentru ceva care le apartine de drept?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.