G4Media.ro

Organizația Mondială a Sănătății a lansat o fundație care să atragă fonduri…

Organizația Mondială a Sănătății a lansat o fundație care să atragă fonduri private din întreaga lume, în contextul în care Washingtonul amenință să-i taie finanțarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat miercuri o fundaţie menită să atragă fonduri private şi de la cetăţenii din lumea întreagă, în contextul în care Washingtonul, principalul său finanţator, ameninţă să-i taie fondurile pentru modul în care a gestionat pandemia de COVID-19, relatează AFP, conform Agerpres.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat că nu se doreşte înlocuirea SUA cu această fundaţie, explicând că organizaţia studia acest proiect din 2018.

Acest proiect „nu are nimic de a face cu recentele probleme de finanţare”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă online de la sediul OMS de la Geneva.

La jumătatea lui aprilie, SUA şi-au suspendat finanţarea către OMS şi preşedintele american Donald Trump ameninţă că o va îngheţa pe termen nelimitat, acuzând agenţia ONU că a ignorat rapoartele din Taiwan privind apariţia virusului şi că a fost prea indulgentă cu autorităţile chineze în ceea ce priveşte modul de gestionare a pandemiei de COVID-19.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat că noua entitate – numită „Fundaţia OMS” – va permite colectarea mai multor fonduri, asigurând o mai mare marjă de manevră organizaţiei pentru finanţarea programelor sale de sănătate.

„Una dintre cele mai mari ameninţări este faptul că mai puţin de 20% din bugetul nostru provine din contribuţii flexibile ale statelor membre, în timp ce peste 80% sunt contribuţii voluntare, care sunt în general afectate unor programe specifice”, a explicat directorul general al OMS.

Astfel, anumite programe pot duce lipsă de finanţare dacă statele nu doresc ca OMS să investească în ele.

Chiar înainte de anunţul american, OMS a accelerat eforturile pentru a atrage fonduri pentru a răspunde pandemiei, lansând la jumătatea lui martie un fond de solidaritate care a atras de atunci aproape 215 milioane de dolari (196 milioane de euro).

Într-un comunicat, OMS a precizat că noua fundaţie, distinctă din punct de vedere juridic de agenţia ONU, va accepta „contribuţii de la marele public, importanţi donatori privaţi, companii partenere şi parteneri de încredere”.

„Este vorba despre o etapă istorică pentru OMS”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus

Sursa Foto: Facebook/ Tedros Adhanom Ghebreyesus

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Se rezolva! Stie Rafila niste sponsori cu dare de mana. Doar l-au sponsorizat si pe el. Ce mai conteaza un conflict de interese. Ati ghicit! Sunt companii farmaceutice cu interese mari si cifre de afaceri uriase.

  2. It’s all about the Benjamins, baby! Mi-e silă de organismele astea mamut, corupte de la cap la coadă, gen OMS, FIFA șamd.

  3. OMS și-a ratat misiunea.

  4. lăutari , canta în funcție de cine le lipește mai mult pe frunte !

  5. Nu inteleg de ce baragladina asta marxista tine cu ghearele de functie si nu ii da demisia. A compromis o institutie care a fost pusa pres in fata orgoliilor si afectelor unei singure tari.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.