G4Media.ro

Ordinul privind obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice, închise sau deschise,…

Ordinul privind obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice, închise sau deschise, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului, începând cu data de 8 ianuarie se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie doar de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (N95), astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise sau deschise, relatează Agerpres.

Sunt considerate neconforme măştile care sunt confecţionate din material textil şi/sau plastic.

Se exceptează de la această măsură următoarele categorii de persoane:

 • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani
 •  persoanele care sunt singure în birou
 • prezentatorii TV şi invitaţii acestora cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane
 •  reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane
 •  vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise, cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public
 •  persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditatea crescută) sau activităţi sportive
 • persoane cu dizabilităţi cognitive.

Potrivit documentului, persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, după evaluarea riscului efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot fi exceptate de la această măsură.

Pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure, la intrarea în sediu, efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă.

sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Hahaha, cine sta cu masca la birou?

 2. Nimeni nu e perfect, dar masca se asorteaza cu ochii 🤪

 3. treb sa vezi partea plina a paharului 🙂 nu-ti mai faci griji pt parul din nas / epilatul mustetii 🙂 🙂🤪

 4. 🤦🏻‍♀️ Niciun şoşoc pe la MO sa nu le mai publice nimic? 😂

 5. Who cares….
  Eu n-am purtat masca pe stradă niciodată. La interior da dar la exterior niciodată doar bătuții în cap și speriații de bombe. Am văzut destui care o poartă și singuri în mașină 🤣🤣🤣. Trebuie să fi complet trepanat să porți mască când ești singur în mașina personală.

  • De unde rezultă cât ești de dăștăpt, băbăiete. Dacă tăceai……

 6. Sunt adepta masurilor sanitare de preventie (nu discutam acu’ de vacc.), dar am o mare problema cu „baza legala intocmita si tehnoredactata” de Arafat & Co.: cu ce sunt inferioare asa numitelor masti medicale, mastile textile care sunt captusite cu filtre schimbabile, filtre ce intrunesc conditiile cel putin la nivel de FFP2? As vrea sa stiu si ce risca cei ce poarta altfel de masti decat cele agreate de Arafat (nu ma intereseaza ce „poarta” tarile UE in acest caz), logic, cand institui obligativitati declari si riscurile pe care si le asuma eventualii sceptici la masurile „halandala” instituite!