G4Media.ro

Orban anunță că vrea să „redefinească” apartenența Ungariei la NATO. El vrea…

Sursa foto: Twitter / NATO eFP Battlegroup Lithuania

Orban anunță că vrea să „redefinească” apartenența Ungariei la NATO. El vrea să poată renunța la anumite obligații ale membrilor Alianței de securitate

Ungaria lucrează la „redefinirea” statutului de membru NATO al țării pentru a-i permite să nu participe la sprijinul tot mai puternic al alianței militare pentru Ucraina, a declarat premierul Viktor Orban, citat de Bloomberg. Orban este calul troian al Rusiei în NATO și UE și a încercat constant să oprească anumite sancțiuni la adresa Rusiei.

Oficiali militari și avocați ungari lucrează deja la încercarea de a găsi un nou concept care să diferențieze țara de alți membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat Orban într-un interviu acordat vineri la radioul de stat.

„Avocații și ofițerii noștri muncesc din greu pentru a vedea cum poate Ungaria să-și mențină statutul de membru NATO astfel încât să nu fie nevoită să participe la acțiuni NATO în afara teritoriului NATO”, a declarat Orban.

Orban a făcut declarațiile în contextul în care alianța elaborează un pachet de sprijin pentru Ucraina, pe care îl va prezenta la summitul liderilor săi de la Washington din iulie. Se așteaptă ca măsurile să includă un rol mai mare al NATO la nivel operațional în coordonarea livrărilor de arme și a antrenamentelor pentru forțele Kievului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus, de asemenea, ca aliații să pună laolaltă un fond de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina pentru următorii cinci ani, însă mulți aliați au respins aceste planuri de când au fost propuse inițial.

Ungaria a încercat în mod repetat să stopeze eforturile occidentale de ajutorare a Ucrainei, inclusiv finanțarea și livrările de arme pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, aflată în prezent în al treilea an.

De asemenea, Orban a încercat să blocheze extinderea NATO pentru a include Finlanda și Suedia și a încheiat acorduri energetice cu Rusia, ceea ce a provocat critici din partea capitalelor occidentale.

În interviu, Orban a declarat că Ungaria s-a angajat în misiunea NATO de a apăra membrii în cazul în care unul dintre ei ar fi atacat. Dar a spus că Ungaria este îngrijorată de faptul că finanțarea și furnizarea de arme pentru Ucraina, o țară care nu este membră NATO și care se învecinează cu Ungaria, ar putea face loc în cele din urmă unei mai mari implicări militare, cu posibilitatea de a trimite chiar și trupe.

Ungaria este una dintre cele trei țări care blochează desemnarea premierului olandez Mark Rutte ca secretar general al NATO, alături de Slovacia și România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

 1. Cel mai bine redefinește prin ieșire din NATO!

 2. Nu mai bine să iasă Ungaria din nato și UE? Că tot nu le place nimic.

 3. Iesiti din NATO, din UE, carați-va la origini, in Mongolia. Nu o sa va simta nimeni lipsa.

 4. Se creeaza un nou coridor pentru rusi?!

 5. Nimeni nu a obligat Ungaria să intre în Nato. Și nici în Uniunea Europeană. Așa nu merge să ai numai drepturi și obligații nu. Soluția la îndemână este plecarea. Direcția ? Cine se aseamănă, se adună. Cale bătută.

 6. Interesant. Tocmai acuma, când a ieșit la iveală că rușii au prădat sistemul informatic al ministerului de externe ungar ( în 2022 ) ducând de acolo ce au vrut. Inclusiv date sensibile nato și ue, Ungaria fiind membră în amândouă. Toate au o limită, totuși.

  • Rusia l-a rasplatit pe ministrul de externe ungar cu o medalie pentru asta. Si nu stiu cat a fost piraterie informatica cat acord tacit.

 7. Serios acum,nu mai e amuzant!
  A sabotat la greu UE(care le-a livrat zeci de miliarde sa-i scoata din mocirla in care i-au bagat sovieticii,si Nato la greu( a amanat la nesfarsit aderarea Suediei,o mare putere militara pe care in mod logic orice aliat ar vrea-o alaturi).
  Gata,afara, si din UE si din Nato,sa se transforme in Coreea de Nord,Viktoras se bucura e dictator pe viata ,sa vedem ce parere vor avea ungurii…