G4Media.ro

Orban: 30 de judeţe sunt în situaţie critică. Guvernul trebuie să le…

Orban: 30 de judeţe sunt în situaţie critică. Guvernul trebuie să le asigure plata salariilor pentru angajaţii din direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi şi salariilor asistenţilor personali

Premierul Orban a precizat că este necesar ca Guvernul să asigure plata salariilor pentru angajații din sistem social, precum și indemnizațiile persoanelor cu dizabilități. „Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, motiv pentru care va trebui să adoptăm astăzi două hotărâri de guvern. Nu-mi aduc aminte de vreun alt an în care să existe probleme cu plata salariilor pentru angajaţii din direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului din subordinea consiliilor judeţene”, a spus Orban în ședința executivului de vineri seara.

Premierul a adăugat că nu știe cum și-au bugetat consiliile județene aceste cheltuieli, dar că aproximativ 30 de județe sunt în situație critică.

„Cert este că mai multe judeţe, cred că aproximativ 30 de judeţe, sunt în situaţie critică. Consiliile judeţene, preşedinţii de consilii judeţene reclamă că au rămas fără bani pentru plata drepturilor salariale. Ca atare, va trebui să adoptăm astăzi o hotărâre de guvern de alocare din Fondul de rezervă a sumelor de bani necesare pentru plata salariilor pe luna octombrie pentru acele consilii judeţene care reclamă absenţa banilor”, a afirmat Orban.

Premieruk adăugat că pentru lunile noiembrie şi decembrie Guvernul va face „o analiză foarte serioasă” a modului în care consiliile judeţene şi-au construit bugetul, a resurselor efectiv alocate şi, de asemenea, a obligaţiilor de plată din partea bugetului de stat, astfel încât guvernanţii să se asigure că toţi angajaţii din direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului vor primi salariile până la sfârşitul anului.

„Aici, va trebui să avem mare grijă în construcţia bugetului pe anul viitor, astfel încât să nu mai permitem să se ajungă într-o astfel de situaţie. Probabil din cauza faptului că a fost an electoral, foarte mulţi preşedinţi de consilii judeţene nu au respectat disciplina în construcţia bugetară şi nu au alocat sumele suficient pentru cheltuielile de personal, cheltuind banii pe alte tipuri de cheltuieli şi au rămas fără bani”, a spus Orban.

Premierul a mai adăugat că, de asemenea, a solicitat Ministerului Dezvoltării şi prefecţilor să ceară primăriilor situaţia cu plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi a salariilor asistenţilor personali ai acestora.

„Am primit semnale din teritoriu că există întârzieri la plată, atât în privinţa indemnizaţiilor, cât şi în privinţa salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Şi aici, va trebui să adoptăm o hotărâre de guvern astfel încât să putem să fim siguri că alocăm nişte bani astfel încât toate aceste persoane, toţi aceşti cetăţeni să beneficieze de sumele cuvenite în conformitate cu prevederile legale”, a precizat Orban.

În cele două Hotărâri de Guvern se prevede plata salariilor pe luna octombrie ale angajaţilor din direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi, totodată, pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi şi a salariilor asistenţilor personali ai acestora, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

sursa foto: gov.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Ludovice ,Consil. Judetene vor avea bani atunci când guvernul va deconta toate cheltuielile legate de Covid…Asa da banul si dupa aia sa mai deschizi gura!Mai este putin si sper sa scam de voi!

 2. La Elcen plateste statul datoriile .. Falimentul de dreapta e ok .. Era nasol când inaugura Firea poduri, pasaje, supralargiri, consolidari, autobuze, case pt medici

 3. Aici trebuie facuta o analiza in concret a cazurilor care au condus la o astfel de situatie.Pandemia a generat peste tot costuri care nu au putut fi dimensionate si prognozate de la bun inceput.Dar tot atat de bine la adapostul ei s-au putut acoperi scriptic si cheltuieli care nu aveau legatura de niciun fel sau nu aveau legatura directa cu problematica legata de COVID.
  Dincolo de toate acestea salariile angajatilor din domeniile referite trebuie de urgenta asigurate prin decontare asigurata de Guvern pana la sfarsitul anului.Asa e corect. Curtea de Conturi ar trebui apoi sa constate ulterior modul de proiectare,executie si decontare a banilor de catre consiliile judetene cu pricina pentru a putea vedea daca au fost sau nu nereguli.Pana atunci nu se poate trage nicio concluzie.
  Cred ca trebuia ca pe perioada pandemiei sa se dispuna trecerea spitalelor judetene in subordinea Ministerului Sanatatii si scoaterea lor de sub tutela consillilor judetene,pentru gestionarea unitara si transparenta a crizei provocate de COVID .

 4. Nu e DGASPC doar un dulap cu slugi, cum am vazut la Dragnea?

 5. Aici trebuie facuta o analiza in concret a cazurilor care au condus la o astfel de situatie.Pandemia a generat peste tot costuri care nu au putut fi dimensionate si prognozate de la bun inceput.Dar tot atat de bine la adapostul ei s-au putut acoperi scriptic si cheltuieli care nu aveau legatura de niciun fel sau nu aveau legatura directa cu problematica legata de COVID.
  Dincolo de toate acestea salariile angajatilor din domeniile referite trebuie de urgenta asigurate prin decontare asigurata de Guvern pana la sfarsitul anului.Asa e corect. Curtea de Conturi ar trebui sa constate ulterior modul de proiectare,executie si decontare a banilor de catre consiliile judetene cu pricina pentru a putea vedea daca au fost sau nu nereguli.Pana atunci nu se poate trage nicio concluzie.
  Cred ca trebuia ca pe perioada pandemiei sa se dispuna trecerea spitalelor judetene in subordinea Ministerului Sanatatii si scoaterea lor de sub tutela consillilor judetene,pentru gestionarea unitara si transparenta a crizei provocate de COVID .

 6. Dracu’ i-a pus sa plateasca salarii de cate 5000 de lei + norma de hrana + voucere de vacanta celor de la Militia Locala? I-as lasa sa-l vada pe Dracu cu ochii, daca n-ar fi in discutie indemnizatiile orfanilor si ale celor cu handicap…
  PS. Daddy, de ce n-ai spus ca n-ai fost tu singurul care a furat de la copiii sarmani…?!

 7. Da’ sa mai taiati din salariile si pensiile nesimtite nu v-a dat prin cap, dle. Orban? Sau trebuie sa ajunga Romania pe mana de fier a FMI ca sa faceti lucruri neplacute?

 8. Nu vor să se atingă de pensiile speciale și nesimțite, au promis PNL ca vor desființa pensiile speciale și vor fi plătite doar in principiul contributivitătii, Zero masuri. Au promis restructurare în aparatul de stat stufos, Zero măsuri ba chiar au angajat mai mulți bugetari pe criterii politice. Eliminarea cumulului pensie speciale nesimțite cu salariul de la stat tot nesimțit când??? Aparatul de stat este plin de pensionari speciali de 45 de ani care cumulează pensia specială cu salariul ocupând locuri de muncă ale tinerelor care stau în șomaj sau pleacă din țară.

  • Sunt de acord cu tăierea pensiilor nesimtite.
   Ar fi putut acoperi lejer toate cheltuielile CJ.
   Ar fi interesanta lista acestor consilii si numele inclusiv culoarea politica a predecesorilor.
   Si atunci vor fi mai multe puncte de vedere.
   Asa o luam ca o chiftea!
   Vedem lista, trimitem Curtea de Ponturi sa verifice si sa controleze cum s-a utilizat banu public.
   Ma întreb daca nu stiau asta inainte de rectificare!
   Prietenii stiu de ce!

  • De, sa se taie pensiile nesimtite!
   Sa rămână doar pentru militarii din teatrele de operațiuni!
   Sa nu primească pensii speciale toti P lagiatorii din Militie/Politia? Securitate/Servicii/Armata samd.
   Au luat bani nemeritati in calitate de salariat si nici un leu special la pensie!

   Eu nu inteleg cum la 45 sau 50 iese unul la pensie si mai poate incasa legal pe langa pensie si salar.
   In Legea pensiilor e altfel.
   Si nici dinozaurii de 70 sau 75 de ani de prin alte institutii ale statului pot incasa leafa banana +pensie banana!
   Basca mai predau si prin facultăți fara sa aiba o carieră didactică vreodată!
   Aici trebuie o reglementare dar nu cred ca se poate face ceva poate o impozitare cu 100% a ce depăseste ultimul salar avut.
   Si ar fi sursa pentru finantarea CJ.

  • Nenea Luis
   Iar ai aparut cu batul prin gard?
   Problema este la anexa voastra de partid. La CCR.
   Dar la voi intodeauna altii sant de vina.
   Noi facem tote magariile dar altii sant de vina.

 9. Subscriu Luis, la ceea ce ai scris, e totusi an electoral si nu isi taie nimeni craca de sub picioare inainte de alegeri. Nu cred in varianta de Ludovic Orban, premier care sa faca lucrurile enumerate de tine. Iti trebuie un om gen Bolojan de la Bihor pentru a face reforma in Romania.

  • Cumva incep sa cred ca lumea incepe sa inteleaga. Orban e deja uzat. PNL-ul sub el nu schimna nimic in mod real, doar baga mana in resurse si numeste pile politice peste tot, la fel ca PSD-ul.

   Chiar daca PNL-ul ar da un alt premier, ar fi nevoie de altcineva, persoana cu un suflu nou. Pentru Orban e deja prea mult.

 10. niste lupi-paznici-la-oi dau bani de-am-boulea la alti lupi-paznici-la-oi.
  asta e ‘guvernarea’ in rominica.

 11. Orban e o curva politica, pt ca la începutul anului când sau facut bugetele.. Deliberat județele roșii au fost subfinantate, toate bugetele CJ-urilor implicit a instituțiilor subordonate au fost mai mici, în cele mai multe cazuri au acoperit 60-70% din necesar. Asa e cu bugetul aprobat prin asumarea răspunderii. Va spune unul care de aceste aspecte se ocupa. Bine sa nu uitam ca și cheltuielile sunt triple fata de cât ar fi normal. Dar asta este o alta discutie

 12. Veniturile unei persoane cu dizabilitati (asa cum este cazul meu) sunt de 375 ron pt incadrarea in gradul “Accentuat”, deci fara familie ar fi prectic imposibil sa supravietuiesc. Mereu la alegeri, apare un politician ingrijorat de situatia noastra.

 13. Să nu mai comenteze de pe margine toți tâmpiții!lucrez de 30de ani la MAI!ma-pus dracu!pentru tălpași e urgie!dobitocii care vorbesc,zic de generali,colonei,etc,care nu au treabă cu strada! veniți panaramelor ,voi care nu vă convine,pe 45 de mil.sa stați de „vorbă” noaptea cu elita societății pe care o prea proslăviți! Prin manele, mici ,dansuri, ilegalități,mereu contra celor care le dau ajutoare sociale, și vă faceți că nu-i vedeți! când ne-om demisia toți ce-o să faceți!?! să vă apere politicienii!sau magistrații!pa!

 14. Fara numar, fara numar… astia isi bat joc de BANII publici, facand cheltuieli dupa bunul plac, iar Guvernul generos si marinimos le da bani, ca NU da Orban din buzunarul lui!
  Rusine, cand erati in opozitie ii criticati pe PSDei, acum faceti fix la fel!
  PNL=PSD=aceeasi mizerie!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.