G4Media.ro

OPINIE Este bună incorectitudinea politică? Studiu de caz: Rusia

OPINIE Este bună incorectitudinea politică? Studiu de caz: Rusia

Statul rus și rușii nu acceptă să faci glume pe seama lor. Cel puțin așa rezultă din ordinul de expulzare emis împotriva comicului belarus de origine azeră, Idrak Mirzalizade.

Vina lui? Într-un sketch stand-up difuzat pe Youtube el a spus “aparent, rușii se mânjesc cu rahat și se duc la culcare”. Mirzelizade povestea cum a găsit o saltea pătată de excremente într-un aparent închiriat de el și fratele lui la Moscova.

Acel video i-a fost fatal: reacția de indignare a fost una promptă și vehementă, ajungând și în televiziunea de stat. Mirzalizade a fost trimis în judecată unde a fost găsit vinovat de “insultarea rușilor din cauza originii lor etnice”, condamnat la 10 zile detenție administrativă, apoi i s-a ordonat să părăsească teritoriul Federației Ruse, iar dacă nu o face de bunăvoie statul rus îl va sili să o facă.

Mirzalizade glumea, dar în spatele glumei sale este o chestiune serioasă: discriminarea non-rușilor sau mai degrabă a non-slavilor în Rusia, exemplul cu închirierile de apartamente fiind unul relativ minor.

Sursa Foto: Arhiva Personală

Mult mai serioasă este atitudinea multor ruși față de minorități în special față de cei originari din regiunea Caucazului, care la extremă a rezultat în violențe care au mers până la omoruri în anii 2000 în câteva orașe din Federația Rusă, alte victime fiind persoane de culoare.

O astfel de atitudine disprețuitoare nu este nouă, în anii ’90 printre cei care erau ținta batjocurii în Rusia erau moldovenii, considerați nu prea inteligenți, ca să folosesc un eufemism.

Un exemplu este bancul care circula în acei ani despre un meci de fotbal în care juca o echipă din Moldova. Arbitrul a dictat o lovitură liberă și le-a cerut moldovenilor să facă zid la nouă metri. Aceștia nu numai că au făcut zidul, dar l-au și zugrăvit și au pus și tapet pe el.

Foarte reprezentativ a fost comicul rus Mihai Zadornov (1948 – 2017), altfel născut în Letonia dintr-un tată rus și o mamă poloneză, cunoscut pentru clișeele xenofobe și superioritatea rusească afișată folosite în mod constant în sketch-urile sale.

Rusia este un bastion al incorectitudinii politice, unde xenofobia, misoginismul, rasismul sau homofobia nu sunt văzute ca inacceptabile ca în Occident.

Excesele de corectitudine politică au ajuns la punctul în care oamenii vorbesc serios despre înregistrarea partidelor politice al căror scop este să promoveze pedofilia” spunea în iulie 2021 președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, făcând aluzie la Țările de Jos.

În fapt era o afirmație bazată pe o știre falsă. Asociația la care făcea referire Putin, Vereniging Martijn, fusese scoasă în afara legii încă din 2014 de Curtea Supremă a Țărilor de Jos.

Cu alte cuvinte, incorectitudinea politică e în regulă în Rusia. Cu o excepție: devine nu doar inacceptabilă, ci chiar delict penal, care poate duce la expulzarea străinilor care îndrăznesc să glumească pe seama etniei majoritare.

Este de mirare că într-o țară cu pretenții imperiale, de mare putere, există așa o sensibilitate care nu poate decât să denote insecuritate sau chiar complexe de inferioritate.

Am să închei cu un citat din Talmudul evreiesc care este la originea unui celebru proverb, aplicabil temei acestui articol.

Un păgân vine la înțeleptul evreu Hillel acum 2.000 de ani și îi spune: “Mă convertesc dacă îmi explici Tora (Pentateuhul, primele cinci cărți ale Bibliei, N.r.) cât stau într-un picior. Hillel l-a convertit spunându-i: ‘Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. Restul e comentariu, du-te și studiază’ ”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Intelepciunea ne spune „pazeste-te de partea din fata a caprei, de partea din spate a calului, de un prost-din toate partile”, respectiv ” nu fi dulce ca te vor manca, nu fi amar ca te vor scuipa!”Cine are urechi de auzit, sa inteleaga!