G4Media.ro

OPEC+ prelungeşte reducerile mari ale producţiei de petrol până în 2025

Sursa Foto: G4Media.ro

OPEC+ prelungeşte reducerile mari ale producţiei de petrol până în 2025

OPEC+ a convenit duminică să extindă majoritatea reducerilor mari ale producţiei de petrol pentru 2024, dar să înceapă să le elimine treptat în 2025, deoarece grupul încearcă să susţină piaţa pe fondul creşterii lente a cererii globale, dobânzilor ridicate şi creşterii producţiei rivale din SUA, transmite Reuters, transmite News.ro.

Preţurile petrolului se tranzacţionează aproape de 80 de dolari pe baril, sub ceea ce au nevoie mulţi membri OPEC+ pentru a-şi echilibra bugetul.

Îngrijorările legate de creşterea lentă a cererii în China, principalul importator de petrol, au afectat preţurile, alături de creşterea stocurilor de petrol din economiile dezvoltate.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii conduşi de Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, au făcut o serie de reduceri mari de producţie de la sfârşitul anului 2022.

Membrii OPEC+ reduc în prezent producţia cu un total de 5,86 milioane de barili pe zi (bpd), sau aproximativ 5,7% din cererea globală.

Reducerile includ 2 milioane bpd de către toţi membrii OPEC+, prima rundă de reduceri voluntare de către nouă membri, de 1,66 milioane bpd, şi a doua rundă de reduceri voluntare de către opt membri, de 2,2 milioane bpd.

OPEC+ a prelungit prima rundă de reduceri până la sfârşitul anului 2025, de la sfârşitul lui 2024, a spus grupul într-un comunicat.

De asemenea, a fost de acord să extindă cea de-a treia rundă de reduceri voluntare în trimestrul al treilea din 2024, au declarat surse OPEC+, adăugând că mai multe detalii sunt în curs de elaborare.

Ţările care au făcut reduceri voluntare în turul doi sunt Algeria, Irak, Kazahstan, Kuweit, Oman, Rusia, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite şi Gabon. Aceleaşi ţări, cu excepţia Gabonului, au participat la a treia rundă.

De asemenea, grupul a fost de acord să aloce Emiratelor Arabe Unite o cotă de producţie mai mare, de 3,5 milioane bpd, în 2025, în creştere faţă de nivelul actual de 2,9 milioane.

OPEC+ a amânat, de asemenea, termenul limită pentru o evaluare independentă a capacităţilor de producţie ale membrilor săi până la sfârşitul lunii noiembrie 2025 din iunie 2024.

Cifrele vor fi folosite ca îndrumări pentru nivelurile de producţie de referinţă din 2026.

OPEC+ va organiza următoarea sa întâlnire pe 1 decembrie 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...