G4Media.ro

Op-ed semnat de Bill Browder, promotorul Legii Magnițki: ”Sper că proiectul de…

Op-ed semnat de Bill Browder, promotorul Legii Magnițki: ”Sper că proiectul de lege Magnițki propus azi în România va primi sprijin din partea tuturor partidelor parlamentare. E timpul să acționăm împreună și să îi oprim pe Putin și pe soldații lui”

Bill Browder, activist pentru drepturile omului și inițiator al legislației Magnițki la nivel global, anunță într-un articol pentru G4Media.ro că promovează un proiect de lege în România care prevede instituirea unor restricții în privința cetățenilor străini responsabili de corupție la scară largă, spălarea banilor și încălcarea drepturilor omului. Serghei Magnițki, avocatul lui Browder, a fost ucis în Rusia pentru că a expus actele de corupție, iar Bill Browder este cel care a promovat în SUA adoptarea Actului Global Magnițki.

Articolul integral:

Vinerea aceasta se împlinesc nouă ani de când avocatul meu rus, Serghei Magnițki, a fost ucis într-o închisoare rusească după ce a fost torturat brutal timp de 358 de zile. Serghei a fost omorât ca răzbunare pentru că a expus un caz de corupție la nivel înalt în interiorul regimului Putin. Avea 37 de ani.

Din acel moment, scopul vieții mele a devenit să obțin dreptate pentru Serghei. Am sperat să reușesc acest lucru în Rusia, dar a fost imposibil. După ce l-au ucis, autoritățile ruse au mușamalizat crima, au exonerat și chiar au promovat persoanele implicate. Apoi, la trei ani după ce a murit, au demarat un proces împotriva lui Serghei Magnițki. A fost primul proces împotriva unui om mort din istoria Rusiei.

Când a devenit evident că nu pot obține justiție în Rusia, am căutat dreptatea în Occident. Mi-a venit ideea de a promova o lege prin care sunt confiscate proprietățile și este interzisă intrarea în țară persoanelor care l-au ucis pe Serghei, dar și altor persoane care comit astfel de abuzuri la nivel mondial.

După nouă ani de eforturi, acum există șase țări, inclusiv SUA și Canada, care au acest tip de legislație, cu numele generic Actul Global Magnițki.

În primăvara anului 2014, am mers la Bruxelles pentru a cere adoptarea unui act Magnițki la nivelul UE. Parlamentul European a susținut ideea cu entuziasm și, în aprilie 2014, a votat în unanimitate să solicite Consiliul European adoptarea unei legi Magnițki în UE.  Dar șefa Serviciului European de Acțiune Externă, Federica Mogherini, a blocat inițiativa. A susținut că este o idee proastă, dar probabil că și-a dorit să nu îl supere pe Putin.

După mai multe încercări eșuate la nivelul UE, mi s-a transmis informal că o astfel de lege nu va trece niciodată. Și că, dacă vreau să am șanse de succes, ar trebui să încerc să o promovez la nivelul statelor europene. Asta am făcut, iar lucrurile au început să funcționeze. În ultimii doi ani, Marea Britanie, Estonia, Letonia și Lituania au adoptat legi Magnițki.

În acest an, parlamentul olandez a adoptat o moțiune prin care impune guvernului olandez să promoveze adoptarea unei legi Magnițki la nivelul UE. Dacă nu reușește în cinci luni, spune moțiunea parlamentară, vor introduce o lege națională Magnițki.

Cu câteva săptămâni în urmă, am aflat despre această inițiativă a olandezilor de la contactele mele din Comisia Europeană. Am primit și o copie a invitației guvernului olandez. Am fost șocat să văd că în document nu este menționat numele lui Serghei Magnițki. Este ca și cum s-ar preface că Serghei nu a existat niciodată.

De ce au făcut asta? E greu de spus, dar știu că Vladimir Putin urăște legea Magnițki mai mult decât orice. El a transformat abrogarea acestei legi într-o prioritate de politică externă. Mai mult decât orice, Putin ar vrea să ștergă numele lui Serghei Magnițki din istorie.

În 2016, reprezentantul Kremlinului, avocatul Natalia Veselnitskaya (același avocat care a mers la Trump Tower pentru a se întâlni cu Donald Trump Jr.), a cheltuit mii de dolari în Washington, încercând să elimine numele lui Serghei din Legea Globală Magnițki adoptată de SUA. Dar pionul lui Putin a eșuat. Se pare că guvernul olandez, eliminând numele Serghei Magnițki din această inițiativă importantă, preia inițiativa Nataliei Veselnitskaya de unde a rămas.

După doborârea avionului MH-17 în Ucraina, după atacul cu arme chimice din Salisbury, după anexarea Crimeei, după atacurile cibernetice împotriva guvernelor occidentale, nimeni nu ar trebui să îi facă lui Putin vreo favoare.

Săptămâna viitoare, în 20 noiembrie, Ministerul olandez de Externe va găzdui cele 28 de state membre ale UE pentru a discuta despre o legislație tip Magnițki la nivel european. Sper că Ministrul Afacerilor Externe al României, domnul Teodor Meleșcanu, va participa la această întâlnire.

Astăzi, în România a fost lansat un apel pentru un o lege Magnițki la nivel național: proiectul „Lege Magnițki privind instituirea unor restricții în privința cetățenilor străini responsabili de corupție la scară largă, spălarea banilor și încălcarea drepturilor omului”. Eu sunt unul dintre co-semnatarii acestui apel.

Speranța mea este că proiectul de lege Magnițki propus azi în România va primi sprijin din partea tuturor partidelor parlamentare, deoarece democrația și statul de drept nu au o culoare politică. Este timpul să acționăm împreună și să îi oprim pe Putin și pe soldații lui, care calcă în picioare cele mai prețuite valori europene: libertatea și drepturile omului.

William F. Browder

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Tariceanu e unul din soldatii lui Putin. Daca se asteapta la sprijin de la Tariceanu…..

    • Exact, acest tip dubios a poftit la bani publici, mite enorme ,asa ca s-a urcat in barca hotilor, nu mai are cale de intors! Daca a aruncat la cos tot ce a spus inainte si dupa ce a semnat tratatul de aderare la UE, e clar unde vrea sa ne duca tradatorul asta!N-au vrut sa faca o lege clara si dura impotriva tradatorilor de tara, altfel era situatia acum !

  2. Dle Browder, de ce dumneata, țara dumitale, complotați să ne furați resursele naturale și faceți presiuni pe aceste resurse?

    • Face presiuni pe ma-ta.

    • @rilache – postac putinist, ai creierul relaxat intr-un cap mic, mic. V-a trimis la inaintare fsb-ul .
      Cu cate copeici pe luna va plateste ineptiile pe care le vomitati pe diverse site-uri ??
      Pasol na turbinca, ciorti!

    • Rilache
      Esti un cacat de sluga PSDista. Te faci presh la partid pentru o punga de faina.

      Romania are nevoie de legi dure anticoruptie, ca sa scapam de sefii tai, Dragnea, Tariceanu, dar si de slugile ca tine, mizerii umane care se inchina la dictatori, prea lenesi sa munceasca, prea fricosi sa fure, dar slugarnici de generatii.

  3. In tara noastra avem o opozitie formata din soldati ai lui putin, respectiv usr, pmp si pdl. Acum vor sa si fac si un partid nou: realitatea… Cu astia ce facem?

  4. Dacă se votează o lege Malițki de către Parlament Dragnea nu o să mai poată ieși din Teleorman nici cu viză. Iar când merge în Brazilia o să fie nevoit să stea în chirie pentru că conform legii i se vor confisca proprietățile. În bănci nu o să mai poată ține nici un ban așa că va trebui să târască după el tot timpul 2 saci … ș.a.m.d.

  5. Dacă se votează o lege Magnițki de către Parlament Dragnea nu o să mai poată ieși din Teleorman nici cu viză. Iar când merge în Brazilia o să fie nevoit să stea în chirie pentru că conform legii i se vor confisca proprietățile. În bănci nu o să mai poată ține nici un ban așa că va trebui să târască după el tot timpul 2 saci … ș.a.m.d.

  6. De la Dragnea care are bolsevismul in sange si de la Tariceanu nu are ce astepta domnul Browder. Dragnea e nepot de tradator de tara bolsevic, decorat la ordinul kgb, ce sprijin?

  7. Omu lu Browder, Magnitski, a murit sau a fost ucis in puscarie la Moscova. Pai la noi nu e la fel, cati oameni au fost omorati in puscariile din Romania… Nu exista diferente majore intre Romania, Occident si Rusia.

  8. Cine a inregistrat proiectul si la ce camera? Treaba e serioasa, tb urmarita atent.
    Browder is a welth of knowledge.