G4Media.ro

OMS solicită renunţarea la planurile de vaccinare a copiilor, iar dozele astfel…

sursa foto: Pixabay

OMS solicită renunţarea la planurile de vaccinare a copiilor, iar dozele astfel eliberate să fie donate ţărilor sărace

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, le-a cerut vineri statelor care doresc să înceapă vaccinarea anti-COVID-19 în rândul copiilor şi adolescenţilor să renunţe la aceste planuri şi să doneze statelor sărace dozele de vaccin ce ar deveni astfel disponibile, relatează agenţiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă, Tedros a subliniat că, aşa cum merg lucrurile, al doilea an al pandemiei va fi ”mult mai mortal” decât primul.

”Înţeleg de ce unele ţări doresc să-şi vaccineze copiii şi adolescenţii, dar vă solicit să vă gândiţi să renunţaţi la aceasta şi mai degrabă să le donaţi către COVAX”, sistemul internaţional creat pentru asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri, a îndemnat directorul general al OMS.

El a subliniat că în prezent numai 0,3% din producţia mondială de vaccinuri anti-COVID-19 ajunge în ţările sărace şi există state cu venituri mici şi medii care nu şi-au vaccinat nici măcar personalul sanitar, în timp ce unele ţări se confruntă cu valuri epidemice explozive, în principal India, dar şi ţări vecine acesteia, precum Nepal sau Sri Lanka.

Sistemul COVAX este lipsit de o mare cantitate de vaccinuri pe care miza să o primească în trimestrul doi din acest an după ce India, unde sunt produse cea mai mare parte a dozelor de vaccin destinate acestui sistem, a interzis exportul lor pentru a combate puternicul val epidemic cu care se confruntă.

Prin urmare, OMS a lansat un apel pentru donaţii din partea ţărilor care au doze contractate. Franţa a acceptat să distribuie către COVAX circa 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca, la fel şi Suedia sau Elveţia, aceasta din urmă având în vedere să autorizeze curând donarea unui milion de doze din acest vaccin.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. O idee corecta la OMS? Se intimpla fapte rare!

  2. Inteleg temerile OMS, si sunt de bun simt. Insa ca sa fie lucrurile complet clare, OMS sa spuna CLAR ca vaccinurile chinezesti + rusesc au o eficienta de 50% (plus-minus) si se reccomanda alte vaccinuri.

  3. Sa-i sune pe amicii chinezi.

  4. Ce nu spune OMS e că fără vaccinarea copiilor virusul se răspândește în continuare. Copiii reprezintă un vector major de răspândire chiar dacă majoritatea sunt asimptomatici.

  5. Exista inca tari precum Canada, care au luat 600000 de doze prin mecanismul COVAX, care ar fi fost mai corect sa mearga la tarile sarace. Cum dozele sint AZ iar AZ a fost intersis in mai multe provincii canadiene, ce va face acum incapabilul guvern canadian cu dozele pe care le-a luat de la tarile sarace???

    Si-n loc sa dea adultilor a 2a doza, Canada incepe sa injecteze 1 doza si copiilor.