G4Media.ro

Olanda vrea să livreze Ucrainei un sistem Patriot, în colaborare cu partenerii…

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Olanda vrea să livreze Ucrainei un sistem Patriot, în colaborare cu partenerii săi

Olandezii au lansat o inițiativă pentru a accelera asamblarea și livrarea unui sistem Patriot către Ucraina, a anunțat ministrul apărării, Kajsa Ollongren, citată de The Guardian.

Ucraina cere de luni de zile rachete de apărare antiaeriană, dar statele membre au ezitat până acum să livreze baterii din propriile arsenale de apărare, în pofida unei schimbări recente a poziției NATO, conform căreia securitatea Alianței este mai bine servită dacă armele sale se află în prima linie.

Patriot este un sistem de rachete ghidate care poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază mai scurtă de acțiune. Fiecare baterie este formată dintr-un sistem de lansare montat pe camion cu opt lansatoare care pot conține până la patru rachete interceptoare fiecare, un radar terestru, o stație de control și un generator.

Problema pentru Ucraina este că diferite țări au diferite părți ale sistemului în stare de pregătire de război. Ollongren a declarat reporterilor înainte de un summit pentru miniștrii apărării din UE:

  • “Este o capacitate limitată, dar Ucraina are nevoie de ea. Așadar, ceea ce facem este un pas înainte. Vom livra din propriile noastre capacități Patriot mai multe părți ale sistemului, astfel încât să putem asambla întregul sistem și să îl livrăm Ucrainei.
  • Vreau ca [livrarea] să se facă cât mai repede posibil. De aceea anunț că Olanda face acest pas înainte. Suntem în prezent în discuții cu o țară parteneră, este foarte concret. Suntem aproape acolo. Și de îndată ce aceste țări vor fi și ele pregătite, vom anunța”.

Ucraina operează cel puțin trei sisteme Patriot furnizate de SUA, Olanda și Germania, iar Berlinul s-a angajat recent să livreze un al patrulea sistem.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...