G4Media.ro

Oficialii americani cred că este puțin probabil ca Putin să folosească o…

Sursa foto: Kremlin.ru

Oficialii americani cred că este puțin probabil ca Putin să folosească o armă nucleară în Ucraina – dar amenințarea a „crescut”

Oficialii americani cred că probabilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară tactică în războiul cu Ucraina este poate cea mai mare de când Rusia a invadat țara vecină, în februarie – dar încă nu este probabilă, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali familiarizați cu cele mai recente informații.

Comunitatea serviciilor de informații urmărește îndeaproape orice semn că planurile lui Putin s-au schimbat, după ce săptămâna trecută președintele rus a fost perceput pe scară largă ca intensificându-și amenințările din trecut de a folosi arme nucleare.

Amenințarea este cu siguranță „ridicată” în comparație cu cea de la începutul anului, potrivit mai multor surse. În ultimele luni, SUA au avertizat în privat Rusia să nu facă un astfel de pas catastrofal.

Dar, până în prezent, nu există semne că Rusia plănuiește în mod iminent utilizarea lor și „evaluarea generală nu s-a schimbat”, a declarat o sursă familiarizată cu informațiile.

Mai mulți oficiali americani din domeniul apărării, care au declarat, de asemenea, că nu văd în acest moment niciun indiciu că Rusia ar muta arme nucleare, au declarat că ei cred că este probabil ca SUA să poată detecta mișcarea chiar și a unor focoase tactice mai mici.

Oficialii americani au crezut mult timp că Putin ar recurge la o armă nucleară doar dacă ar exista o amenințare la adresa propriei sale poziții sau dacă ar percepe o amenințare existențială la adresa Rusiei însăși – inclusiv o înfrângere în Ucraina.

Unii analiști militari ruși cred că ordinul de mobilizare al lui Putin poate, de fapt, să scadă riscul pe termen scurt ca acesta să apeleze la o armă nucleară pe câmpul de luptă, deoarece va prelungi capacitatea sa de a susține războiul convențional.

Sentimentul general în interiorul guvernului american că amenințarea este mai mare decât înainte se bazează în primul rând pe retorica lui Putin și pe analiza mentalității sale pe fondul pierderilor rusești în Ucraina, mai degrabă decât pe orice informații concrete că Rusia cântărește mai serios opțiunea nucleară, potrivit a două surse familiare cu informațiile.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. Dictatorul este in stare de asa ceva. Este posibil. Chiar daca nimeni nu stie sigur cum vor evolua razboiul.

 2. Nici eu nu credeam vreodata ca o sa ii fugareasca talibani in slapi pe liderii mondiali dar totusi s-a intamplat.
  Om trai si om vedea…clarvazatori asa erau si aia la Dan Diaconescu

 3. E clar că nimic nu merge cum trebuie la Kremlin.
  Amenințarea nucleară este doar dovada disperării și a lipsei de opțiuni.
  Putin a băgat Rusia într-o fundătură și s-a pus pe sine în cea mai proastă poziție pe care niciodată nu și-ar fi imaginat-o. Nu va mai dura mult până când va fi înlăturat de la putere.

 4. Daca și nuclearele sunt la fel de bune că armata, le pot da liniștiți, că le va exploda in cap:-)))

  • Dată fiind situația armatei mă îndoiesc că arsenalul nuclear strălucește de curățenie și e pregătit 100%. Probabil e într-o stare de degradare de cel puțin 30 de ani.