G4Media.ro

Oficial maghiar: Ungaria și Rusia doresc să semneze acorduri privind furnizarea de…

Oficial maghiar: Ungaria și Rusia doresc să semneze acorduri privind furnizarea de gaze naturale și producția de vaccinuri

Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a declarat marți, în urma unei întâlniri la Budapesta cu omologul său rus, Sergei Lavrov, că Ungaria vrea să semneze anul acesta un nou acord cu grupul rus Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze naturale pe o perioadă de 15 ani, relatează Reuters.

Szijjarto a precizat că va discuta cu Gazprom preţul şi flexibilitatea noului contract săptămâna viitoare, în Rusia.

„Sper că vom semna în această toamnă un nou acord de aprovizionare cu gaze naturale pe o perioadă de 15 ani, în bune condiţii”, a afirmat Peter Szijjarto.

Ministrul maghiar de Externe a mai spus că Ungaria și Rusia se află în negocieri avansate pentru producerea sub licenţă a vaccinului Sputnik V COVID-19 în Ungaria, operaţiune care s-ar putea demara la finalul lui 2022.

Deși Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) nu a aprobat vaccinul rusesc Sputnik, Ungaria l-a folosit pe scară largă în timpul pandemiei.

De când a venit la putere premierul Viktor Orban, în 2010, Ungaria a promovat interesele Moscovei în cadrul UE, cerând în mod repetat renunţarea la sancţiunile economice impuse acesteia după ce a anexat Crimeea, în 2014.

Până acum, Ungaria s-a bazat în principal pe gazele naturale ruseşti, iar autorităţile de la Budapesta nu au semnat niciodată un acord de aprovizionare pe termen lung cu niciun alt furnizor decât grupul rus Gazprom, care lucrează la extinderea prezenţei sale în Europa prin construirea mai multor gazoducte.

În ultimii ani, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale, prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare, inclusiv unul cu grupul Shell care vizează aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) printr-un terminal din Croaţia.

De asemenea, în perioada următoare, urmează să fie inaugurată o nouă conductă BalkanStream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, până în Serbia şi Ungaria.

„Vom avea la dispoziţie o nouă rută pentru achiziţionarea de gaze naturale…Ungaria nu va fi lipsită de gaze naturale”, a declarat Peter Szijjarto, într-un videoclip publicat pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto nu a dezvăluit care este cantitatea de gaze pe care Ungaria o va importa în conformitate cu noul acord convenit cu Gazprom şi nici preţul, adăugând doar că formula de preţ este una „flexibilă’, iar companiile energetice din cele două ţări vor negocia detaliile.

Sursa foto: Facebook/ Peter Szijjarto

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Am o senzație de claustrofobie, de parca am fi din ce în ce mai mult prinși între ciocan și nicovală.

  2. Eu zic ca Ungaria sa recunoasca drept ziua 30 Octombrie zi de bucurie a ungariei.

  3. Ungaria se vinde usor. Intai reactorul nuclear de la Paks. Acum gazoducte.

    • Cam ca Germania, nu? Care ne-a cam vândut pe toți rușilor, iar acuma încearcă să vândă și chinezilor toată Europa.

  4. Aoleo, biznisurili cu rusii este rezervat doar germanili, frantiuzilor si alte state cu staif.
    La ei e voie, la altii ciuma, zic trolaci din cu cur-esti.

  5. Ungurii se fac pres…Ei cica sunt șmecheri !Ce repede au uitat subjugarea bolșevică de la Moscova.O sa li se para parfum pe lângă cea a lui Putin !Vb pt cei care care au apucat sa o trăiască pe precedenta că au trecut totuși 30 de ani….