G4Media.ro

Octavian Jurma laudă promptitudinea Guvernului: Domnul prim-ministru Ciucă merită cu această ocazie…

Octavian Jurma laudă promptitudinea Guvernului: Domnul prim-ministru Ciucă merită cu această ocazie o stea de Crăciun, pentru că ne dă și prima dovadă că nu este doar un personaj de decor

Întâmplător sau nu, cercetătorul Octavian Jurma a transmis, duminică, un mesaj de laudă la adresa premierului Nicolae Ciucă, legat de mobilizarea promptă privind impunerea unor măsuri care să contracareze răspândirea noii tulpini Omicron.

Reaminitim că după confirmarea celor două cazuri de Omicron în România, premierul i-a convocat în ședință pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe șeful Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat,  pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu și pe directorul CNSCBT, din cadrul INSP, Adriana Pistol. După 4 ore de discuții, oficialii au dispus o serie de noi măsuri, printre care utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România, a formularului de localizare a pasagerului.

„Aceasta ședință de duminică a fost o surpriză plăcută pentru mulți români, obișnuiti cu amânarea deciziilor nepopulare până vedem cand ajungem acolo”. Cu excepția primului val, niciodata România nu a reacționat atât de prompt la o amenințare iminentă”, a scris pe contul său de facebook, cercetătorul Octavian Jurma, apreciind că „prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă merită, cu această ocazie, o stea de Crăciun, pentru că ne dă și prima dovadă că nu este doar un personaj de decor și că e dispus să puna interesele țării înaintea populismului politic”.

Jurma mai spune că durata ședinței – 4 ore – pentru adoptarea unor măsuri relativ simple și de bun simț, care ar fi putut fi folosite și în valurile precedente, spune multe despre rezistența care există încă la nivel instituțional față de măsurile de limitare a circulației virusului SARS-CoV-2 în România.

Este, totuși, important că avem pentru prima dată un pas real în direcția bună a prevenției, consideră Octavian Jurma, și că acest pas s-a făcut când „încă mai contează”.

„Să sperăm că vor urma și alși pași în aceeași direcție, în special reluarea testării care a scăzut cu 27% față de săptămâna precedentă, acesta fiind însă și un efect al mini-vacanței care s-a observat și în 2020”, spune cercetătorul.

În așteptarea documentului oficial al statului, ce știm sigur este că vaccinarea și testarea RT-PCR devin necesare pentru a putea circula fără risc de carantina în afara țării, mai arată Jurma, subliniind că odată ce Omicron va deveni comunitar și dominant (în luna ianuarie, cel mai probabil), măsurile anunțate astăzi vor fi depășite de circulația internă a virusului SARS-CoV-2.

„Să vedem însă și ce surprize ne va rezerva prelungirea stării de alerta din 8 decembrie. Așa cum titra și revista Bloomberg, de felul în care vom gestiona pandemia în decembrie, depinde felul în care va arăta anul viitor și în România”, a mai avertizat acesta.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro/preimierul Nicolae Ciucă

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

68 comentarii

 1. „cercetatorul” Octavian Jurma,Ilie Pintilie 2,era sa alunec sub masa de la atata ras! Ati facut „mari” oameni din toate loazele!

  • Tie iti place numai Putin, ii lingi tabloul, iubitor de dictatori ce esti. Ai si ura pe intelectuali, din invidie.

  • Cam ce-a spus cercetatorul Jurma s-a adeverit de fiecare data spre deosebire de asa-zisii specialisti care fac propaganda contra vaccinului si spun tot felul de baliverne de rad si curcile.

  • puteau să-i cânte un cor, o odă.. eventual trase câteva salve de tun

  • Are boala lui calache..

 2. imi vine sa vars…

 3. Limitam pandemia daca:se impunea certificatul verde covid la locul demunca, interzicerea tirgurilor de craciun, intrare in lăcașurile de cult cu certificat de vaccinare.

  • Certificatul verde si vaccinarea in masa nu au stopat transmisia si nici suprasolicitarea spitalelor: vezi Olanda, Germania, Belgia, Coreea de sud. etc. Următoarele se pregătesc Italia si mult lăudata Portugalia.

  • De ce sa luam masuri sa ne protejam de virus, cand putem sa murim cum vrea Putin?

  • @scufita roșie la fund : perfect adevărat, dar totuși nu comparăm sistemele medicale din acele tari cu cel din țară de la noi. Eu sunt vaccinat de 3 ori dar am făcut-o strict ptr mine ca să fac o formă ușoară de covid dar nu știu ce va fi ,dar un lucru știu ca sunt purtător de virus infectez foarte ușor pe alții . Dar asta cu vaccinurile o sa vedem în timp acum eu cred ca este pe sistem nervos stai cu gândul ca ești vaccinat și te apară

  • Cifrele din Germania, Olanda, Belgia, Italia, Portugalia dovedesc ca certificatul verde a determinat scaderea neta a numarului de imbolnaviri pentru ca a limitat transmiterea virusului. De asemenea, cei care s-au imbolnavit au facut forme mai usoare astfel incat presiunea pe sistemul sanitar a fost mai scazuta.

  • Draggy, mai uitat-te inca o data pe date, Germania, Austria, Olanda sunt la maxime absolute ca număr de îmbolnăviri cu sistemele de sănătate suprasolicitate..
   Austria este in lockdown total, Germania se pregătește sa intre.
   Vezi si Coreea de Sud, peste 80% vaccinați, număr maxim de cazuri si decese.

  • M-am uitat, Germania a avut peste 20,000 de cazuri in aprilie si a scazut la sub 1,000 in august dupa vaccinare. Austria a avut aproape 10,000 de cazuri anul trecut pe vremea asta, peste 3,000 de cazuri in aprilie si sub 100 in iulie. Olanda a avut 12,000 cazuri la inceputul anuilui si ajunsese la sub 1,000 in iunie. Portugalia cazul cel mai elocvent 16,000 de cazuri in februarie la o populatie de doar 10 milioane locuitori au ajuns la aproape 100 in mai.
   Deci numai exemple care arata cum a contribuit vaccinarea la scaderea numarului de imbolnaviri. Nu comparam cu ziua de azi pentru ca acum e varianta delta in circulatie care e de 6 ori mai agresiva plus ca multe doze de vaccin e posibil sa-si mai fi pierdut din eficacitate fata de acum 6-9 luni. Nu putem compara mere cu pere sau sa-i punem porcului aripi si sa zicem ca zboara. Si oricum, chiar si numarul mare de imbolnaviri de azi, decesele sunt foarte putine pentru ca oamenii fac forme mult mai usoare datorita vaccinului. La numarul asta imens de imbolnaviri au sub 100 de decese toti spre deosebire de Romania unde sunt 200 de decese la 2,000 de imbolnaviri nu la 40, 000 .
   Coreea de Sud are 43 de decese deci nici un numar maxim e o poveste cusuta cu ata alba ca vaccinul nu ajuta, cifrele dovedesc contrariul.

  • Peste tot numarul de imbolnaviri a scazut de la inceptul anului cand nu era inca disponibil vaccinul pentru toata lumea si jumatatea anului cand s-au vaccinat segmente importante de populatie. Asta arata ca vaccinarea si-a facut efectul. Comparatia cu ziua de azi nu e corecta pentru ca intre timp a devenit dominanta varianta delta care e de 6 ori mai contagioasa. Mai mult decat atat, numarul de decese in aceste tari este foarte mic, sub 100 pe zi ceea ce arata si cei care se imbolnavesc fac forme mai usoare si nu ajung sa moara. Coreea de Sud are 43 de decese.

  • @Draggy draga, pe bune? când ți se arată datele nesatisfăcătoare de acum (Germania, Olanda, Franța, etc), o dai că e alta tulpina și a scăzut imunitatea celor vaccinați? Nu înțelegi că sunt tari care de abia dacă au cazuri și rata de vaccinare sub 10%. Nu îți spune nimic?
   Oare când vom fi toți forțați să ne vaccinăm, inclusiv copiii noștri, cu x doze, pe cine o să mai dai vina?
   Cate doze ești dispus să faci? 9, 10? La una dintre ele, unora li se va înfunda, nu crezi?

  • İn primul rand, vaccinarea nu e obligatorie nici la adulți nici la copii deci e o tema falsa de discutie. İn al doilea rând cifrele sunt cifre și ele nu mint niciodată, nu e vorba că îmi convine mie sau altcuiva. Care sunt tarile care de-abia au cazuri si rata de vaccinare e sub 10% si ce legătură are cu discuția İn tarile de care vorbeam alta e realitatea și vaccinul a contat pentru ca acolo cazurile au fost multe și s-a văzut că au scăzut după vaccin. Și în tarile celelalte cine a stabilit ca nu sunt imbolnaviri pentru ca e rata de vaccinare mică ca si cum dacat ar fi fost mai mare ar fi crescut și numărul îmbolnăvirilor. E ca și cum ai spune că apa nu potolește setea pentru că atunci când nu ți+e sete nici n-ai nevoie de apă.

  • Pt Draggy

   Zici că Germania a avut 20 de mii de cazuri în aprilie și în august sub 1000. Asemănător Portugalia. Scăderi mari ale cazurilor de covid.
   Păi uită-te la România, cam același lucru s-a întâmplat. De la zece mii de cazuri în iarna anului 2020, de la mii de cazuri în primăvară, la sub 100 în vară, de zicea Iohannis că am învins pandemia. Iar România avea o rată mică de vaccinare, practic era nevaccinată. Deci nu de la vaccinare au fost scăderile.
   Iar în toamnă-iarnă cu Delta, creșterile au fost peste tot masive, la țări cu rate mari sau mici de vaccinare.
   Se poate spune că vaccinarea nu a influențat în mod decisiv numărul de infectări, în sensul scăderii acestuia, dar numărul de decese este mult mai mic unde e vaccinare masivă.
   Vaccinarea se corelează cu mai puține decese de covid. Să sperăm că nu vor fi efecte negative pe viitor. Asta ar fi o problemă.
   Dar scăderea mortalității se poate corela și cu tratamente mai bune în țări ca Germania, Portugalia, Franța etc, la noi fiind „teren viran” în domeniul medicației anti-covid.

 4. Mai bine merita o stea în plus de general

 5. S-a mișcat repede într-adevăr, dar eu o să-l felicit mai mult când oi vedea legea certificatului covid trecută de parlament.

  • I-auzi, fără ăla nu mai poți să crapi, este?

  • Din pacate fara certificat mor foarte multi care pleaca urechea la dezinformarile unor hanarnisti privind vaccinul.

  • Pai ca virusu cand vine, te intreba:
   Ba Dragy, ai ceferticat (asa intreaba el ca nu are multa carte)?
   Da, sa traiti domnu virus, uitati aci, boosteru facut, QRu, tot.
   Bine ba Dragy, bravo, esti model. Te las ca am treaba, ma duc dupa sosocii neceferticati. Sa nu iti sa faci bustaru la vremea lui, sa nu-ti expireze!

  • Tot așa și ploaia nu te întreabă dacă ai umbrela sau nu deci fie că porți o umbrela sau nu e același lucru când plouă după logica asta. Aveți grijă dacă vă duceți după sosoci că s-au mai dus și alții și nu s-au mai întors. Tot așa, modele ale societății.

  • Drogy, pune-ti și-o cravată roșie de bolșevic „salvator”.

 6. Toate minunile țin 3 zile la români….

 7. Există un motiv pentru care intelectualii nu fac politică, iar Jurma vine să întărească acest motiv.

  • Jurma e intelectual cum esti tu popa.

  • @Sun Tzu
   Exact, Jurma ne arata cu ocazia asta de ce nu se incadreaza la categoria intelectuali.

  • Calculele lui Jurna s-au adeverit, s-a întâmplat fix cum a spus el, spre deosebire de balivernele vehiculate de antivaccinisti care n-au nicio bază științifică și sunt contrazise de realitate.

 8. Chiar imi era dor de intretinutul asta, cu mult timp liber.
  La fel si de Chereches.
  De Mahler nu mai zic cat ma apasa lipsa ei.

  • Medicii propagandei apocalipsei, Mahler, BUBENEK, Craiu, etc. apar când se impute situația.
   Ca un fapt divers: la dna Mahler la Marius Nasta rata de supraviețuire la ATI este de doar 36%.

  • La ATI in general rata de supravietuire este mica din pacate oamenii care ajung acolo au sanse mici de supravietuire. Din cauza ca multi sunt nevaccinati se imbolnavesc mai usor si unii vin la spital in ultimul moment asa ca doctorii nu mai au ce sa le faca.

 9. Nici o surpriza, la articole despre vaccinuri sau amerikani se activeaza trepadusii izmenari rupti-n kur gen mario zis cario zero, vct zis veceu, boalivia un travestitt zis vomivja, calache zis dobitache, motz zis hotz, flav zis scarbav, ab zis aborigenu si inca vreo cativa beliti cu gimnaziul facut la seral dar care pot sa iti vorbeasca ore in sirr despre vaccinuri. Niste tembeli buni doar de luat in ras sau mila. Nu-i luati in seama.

 10. Interesantă campanie de imagine desfășoară domnu’pensionar special de 50 de anișori. Liniste si pace pe latrine TV, laude pe-aici, pe colo. Acusica il dă la o parte si pe Citulache Big time. Oare el să fie prezidentiabilul ales de Iohannis pentru 2024?

 11. Masurile sunt o gluma buna, nici una nu se referea la tarile din eu, unde deja se raspandeste Omnicron linistit.
  Cum varianta asta se raspandeste semnificativ mai usor decat delta, evident ca trebuie mai mult decat atat.

  Cercetatorul lu peste doar se discrediteaza aproband niste discutii cu rezultate sterile, formale

 12. URA,URA,URA, BRAVO CIUCĂ ZIS MĂCIUCĂ, SĂ TRĂIȚI. DE RÂSUL NEAMULUI NOSTRU, RESTRICȚII PE BANDĂ RULANTĂ, FĂRĂ O COEERENTĂ ANALIZĂ, A TUTUROR, CONSECINȚELOR, PLANDEMIA CONTINUĂ. SERVIM PATRIA NOASTRĂ EUROPAAAAAA.

 13. Cei cu certificat verde(ca altfel nu ai voie sa calatoresti) au adus varianta Omicron in Europa (vaccinatii) conform datelor publice.Vaccinatii sau infectat si au transmis mai deparrte

 14. Ce nu inteleg io la faza asta: cum conciliaza G4 treaba asta?
  Adica ei sunt anti-USL, nu?
  Dar si pro-Jurma…

  Acuma cand Jurma tocmai a dat o limba adanca la USL, nu s-a ars nici un circuit? Cum sa interpretam articolul asta? E pro? E contra?

  • Jurma a spus un lucru de bun simt. Sa stai duminica 4 ore in ședința să discuți despre pandemie încercând să găsești soluții sa nu superi pe nimeni e de lauda și arată că îți pasă spre deosebire de cei care stau cu burta in sus și nu știu altceva decât să critice.
   Nu înseamnă acum că dacă unul spune că afară plouă și chiar plouă trebuie sa -l contrazici pe motiv că e de la USL

  • Bwahahaha, cat de penibil poti fi ba Dragy… Si ce e mai grav, ca nici macar nu iti dai seama.
   Daca iti zice una ca ai p*la mica sunt convins ca te apuci sa ii explici cum tu de fapt te incadrezi in treimea inferioara a valorilor normale pentru Romania, deci nu e chiar asa mica.

  • E bine că există cineva care se pricepe cel mai bine la penibil și le spune și celorlalți. După cum ați început iar cu jignirile e clar că ați rămas fără replică și ați apelat la arsenalul de invective ale unui intelectual superior.si supraunitar si cum vi se mai pare că sunteți. Am mai spus-o asta e nivelul, vede oricine.

  • Exact ce ziceam… 🙂

  • E cum spuneți dvs , va las sa aveți ultimul cuvânt aici și sper că nu veți trece printr-o noapte foarte agitata, mă preocupă gândul că aș putea fi una dintre sursele neliniștilor care va macină existența.

  • @aborigenu, making new friends tembelule? Vezi ca rade toata lumea de tine, tembelule.

 15. Cine dracului este Jurma sa-i pese lui Ciuca de aprecierile lui. Jurma este un nimic, absolvent de medicina fara aviz de libera practica, n-a practicat niciodata, nu este virusolog, infectionist, cercetator, statistician, nimic. Isi da si el cu patetea si prostii il asculta. Siktir!

  • Cand am citit ca acest individ NU este de profesie nici cercetator ,nici epidemiolog si ,mai important,nu a profesat nici o zi ,m-am intrebat cine ii finanteaza publicitatea asta de 2 ani???Vom vedea,ca nimic nu ramane secret pe la noi!

 16. Dr Jurma are dreptate .
  Dl premier Ciuca , intradevar merita o stea in lupta contra pandemiei, fiindca pune interesele cetateanului , inaintea interesului politic, sustinand preventia anti Covid .
  Dl Rafila, prin schimbarea opiniei privind vaccinarea, arata instabilitate in opiniile privind vaccinarea, care credeam ca vin de la un doctor, si pare ca sustine campania nevaccinistilor , ca devine om politic, si nu mai este dl DOCTOR Rafila, ci este si va fi simplu ,, domnul Rafila „.
  Si prin citirea opinilor dumnealui, ne schimbam si noi opiniile privind OMS .

 17. Avem 2 cazuri de omicron în Ro. Wow. Adus de aeronava Tarom cu mare fast …în prezenta lui Arafat.
  După care face ședința d_l Ciuca sa limiteze răspândirea virusului , haaaaaaa
  Virus adus de ei cu Tarom….

 18. Cu toate masurile de prevenție aceasta varianta covid se va extinde la scara planetara

 19. Cred ca trebuie avansat la gradul de Mareșal sa mai primească a doua pensie speciala

 20. s-a mai activat un cercetator cu grade. ten hut !

 21. Sigur nu era ironic? Eu nu văd nici o măsură, din contră, ei au fost cei care au adus tulpina în România!

 22. @Draggy: „Ce a spus cercetatorul Jurma” nu s-a prea „adeverit de fiecare data”: Vedeti postarile lui cu avertizari de dezastru iminent din primele valuri – nu s-au adeverit.

 23. Ai și început lingăule cu periuța? Poate capeți ceva bun.

 24. Ce i-ar fi placut lui Ceausescu asta cu certificatul de localizare!

 25. Deci… omul nu a luat treapta a 2-a la liceul unde a facut-o pe prima, si a ajuns la un industrial de chimie alimentara. Voi stiti cam cum erau liceele astea industriale?
  Dupa asta ar fi intrat la medicina in Timisoara si s-ar fi tinut de activitati sociale pe acolo. Dupa aia „graduate studies towards PhD” in „neuroscience”. Deci nu a luat doctoratul. Daca ar fi lucrat in neurologie in Vest, dupa cativa ani de meseie facuta ca lumea, salariul lui anual ar fi fost de juma’ de milion. Stiu ce spun, cunosc un neuroscientist de la University of British Columbia.
  E un articol despre el in psnews, cautati! Omul, din punctul meu de vedere, are profil de escroc. Nu ma mira faptul ca e oarecum apropiat de usr!