G4Media.ro

Oamenii de știință au simulat o gaură de vierme „miniaturală”, fără o…

Oamenii de știință au simulat o gaură de vierme „miniaturală”, fără o ruptură spațiu – timp

Este un pilon al SF-ului, este foarte mică și nu există în spațiul fizic, dar cercetătorii spun că au creat ceea ce este, teoretic, o gaură de vierme miniaturală, scrie The Guardian.

Cercetătorii au anunțat că au simulat două găuri negre minuscule într-un computer cuantic și au transmis un mesaj între ele prin ceea ce echivalează cu un tunel în spațiu-timp.

Ei au spus că, pe baza informațiilor cuantice teleportate, pare să fi apărut o gaură de vierme traversabilă, dar că în cadrul experimentului nu a fost creată fizic nicio ruptură de spațiu și timp, potrivit studiului publicat miercuri în revista Nature.

O gaură de vierme – o ruptură în spațiu și timp – este considerată o punte între două regiuni îndepărtate din univers. Oamenii de știință le numesc poduri Einstein-Rosen, după numele celor doi fizicieni care le-au descris: Albert Einstein și Nathan Rosen.

„Arată ca o rață, merge ca o rață, cotcodăcește ca o rață. Așa că asta putem spune în acest moment – că avem ceva care, din punct de vedere al proprietăților pe care le analizăm, arată ca o gaură de vierme”, a declarat fizicianul și coautorul studiului Joseph Lykken de la Fermilab, laboratorul american de fizică a particulelor și accelerator.

Fizicianul de la Caltech Maria Spiropulu, co-autor al cercetării, a descris-o ca având caracteristicile unei „găuri de vierme copil”, iar acum speră să realizeze „găuri de vierme adult”. Dinamica găurilor de vierme a fost observată pe un dispozitiv cuantic de la Google, procesorul cuantic Sycamore.

Experții care nu au fost implicați în experiment au avertizat că este important să se țină cont de faptul că nu a fost creată efectiv o gaură de vierme fizică, dar au remarcat posibilitățile viitoare.

Daniel Harlow, fizician la MIT, a declarat pentru New York Times că experimentul s-a bazat pe o modelare atât de simplă încât ar fi putut la fel de bine să fie studiată cu ajutorul unui creion și a hârtiei.

„Aș spune că acest lucru nu ne învață nimic despre gravitația cuantică pe care nu îl știam deja”, a scris Harlow. „Pe de altă parte, cred că este interesant ca realizare tehnică, deoarece dacă nu putem face nici măcar acest lucru (și până acum nu puteam), atunci simularea unor teorii mai interesante ale gravitației cuantice ar fi cu siguranță exclusă.”

Autorii studiului au precizat ei înșiși că oamenii de știință sunt încă departe de a putea trimite oameni sau alte ființe vii printr-un astfel de portal.

„Din punct de vedere experimental, pentru mine, vă voi spune că este foarte, foarte departe. Oamenii vin la mine și mă întreabă: „Poți să-ți bagi câinele în gaura de vierme?”. Deci, nu”, a declarat Spiropulu reporterilor în timpul unei ședințe video.

Lykken a adăugat: „Există o diferență între ceva care este posibil în principiu și posibil în realitate”.

Astfel de găuri de vierme sunt în concordanță cu teoria relativității generale a lui Einstein, care se concentrează pe gravitație, una dintre forțele fundamentale din univers. Termenul „gaură de vierme” a fost inventat de fizicianul John Wheeler în anii 1950.

„Aceste idei există de mult timp și sunt idei foarte puternice”, a declarat Lykken. „Dar, în cele din urmă, suntem în știința experimentală și ne luptăm acum de foarte mult timp să găsim o modalitate de a explora aceste idei în laborator. Și asta este ceea ce este cu adevărat interesant în legătură cu acest lucru. Nu este vorba doar de: „Ei bine, găurile de vierme sunt mișto”. Aceasta este o modalitate de a examina cu adevărat aceste probleme fundamentale ale universului nostru într-un cadru de laborator.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Din nou Einstein, omul asta a fost “magic”. Ce am inteles eu e ca puntile Einstein-Rosen nu sunt chiar gauri de vierme. Puntile apar intre doua gauri negre “ corelate”, iar cele doua gauri sunt formate din particule “entangled”, particule ce sunt ulterior “separate” ca sa formeze cele doua gauri negre distincte dar corelate. Interesant ca Einstein care numea entanglement “actiune ciudata la distanta” si singurul motiv pentru care credea ca e ceva putred in mec quantica deschide si acest subiect care duce la gravitatia cuantica. A fost Ein Stein. Dar ce am inteles eu e ca ceea ce se “trimite” printr-una din gaurile negre nu ajunge in partea cealalta ci ramane in “ interiorul” puntii E-R. Gaurile de vierme fin SF permiteau calatoria dintr-o parte in cealalta. Multe ghilimele pentru ca e ciudat sa folosesti cuvinte utilizate in gandirea clasica la asa ceva.