G4Media.ro

O ţară europeană s-a oferit să trimită bombe cu dispersie în Ucraina/…

Sursa foto: BULENT KILIC / AFP

O ţară europeană s-a oferit să trimită bombe cu dispersie în Ucraina/ Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo

O ţară europeană s-a oferit să trimită bombe cu dispersie în Ucraina, spunând că armele controversate – a căror utilizare de către Rusia a fost criticată – ar putea fi utile pe câmpul de luptă, a declarat miercuri un oficial, scrie AFP, citată de News.ro.

Oficialul dintr-o ţară europeană, care nu a dorit să fie identificat după nume sau naţiunea de origine, a spus că guvernul său a aprobat livrarea şi că solicită aprobarea Germaniei, care era implicată în producţia de muniţie.

De asemenea, Berlinul tocmai a dat undă verde pentru a trimite tancuri în Ucraina, pe care aceasta din urmă le-a cerut insistent.

Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, ca un obuz, care conţine proiectile explozive, de dimensiuni mai mici, numite „submuniţii”. Foarte inexacte, ele pot lovi o mare parte dintre civili.

Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale.

Dar Kremlinul nu a semnat acest tratat, iar ONU a fost alarmată de utilizarea de către Rusia a acestor arme în zonele populate încă de la începutul invaziei Ucrainei de anul trecut.

Potrivit oficialului european, bombele cu dispersie au devenit mai sofisticate, iar Occidentul trebuie să fie „orientat către viitor” în sprijinul său pentru Kiev, care ar putea folosi aceste arme împotriva oricăror trupe ruseşti care avansează.

„Ucrainenii le cer. Acestea sunt arme legitime. Daunele colaterale nu mai sunt atât de importante. Au fost extrem de importante în anii 1940 şi 1950; astăzi sunt destul de gestionabile”, a spus oficialul în timpul unei vizite la Washington.

„Ruşii au folosit tot felul de arme care sunt de 100 de ori mai rele decât bombele cu dispersie”, a spus el, asigurând că Ucraina „trebuie să câştige războiul”.

Obţinerea unei decizii din Germania ar putea dura timp, a recunoscut oficialul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Da e interzisa din cauza civililor, da cand esti atacat isi fac treaba aceste bombe.