G4Media.ro

O mică insulă grecească cu mai puțin de 70 de locuitori, în…

sursa foto: Captură video

O mică insulă grecească cu mai puțin de 70 de locuitori, în vizorul traficanților de migranți: „Suntem împinși la limită”

Temerile legate de o nouă rută de migrație cresc pe măsură ce peste 800 de persoane au debarcat în câteva luni în Gavdos, o insulă cu o populație mai mică de 70 de locuitori, transmite The Guardian.

Chiar și după standardele micilor insule grecești, Gavdos este minusculă. La o populație de mai puțin de 70 de persoane, există doar două familii cu patru copii. Restul „sunt toți bătrâni care trăiesc în mare parte singuri”, explică primarul său, Lilian Stefanaki.

În plină iarnă, insula este deservită de o singură școală, o brutărie, două mini-marketuri și patru taverne. Insula izolată în Marea Libiei și separată de coasta Cretei de ape adesea imprevizibile este supravegheată de Efsevios Daskalakis, care, în cea mai mare parte a anului, este singurul său polițist.

Dar, în ultima vreme, viața pe Gavdos a fost mai puțin liniștită decât de obicei. „În penultimul weekend au sosit 150 de persoane din Libia în trei bărci foarte aglomerate”, spune Stefanakis.

„Suntem împinși la limită pentru că, în primul rând, nu există o infrastructură pentru a-i găzdui pe Gavdos”.

La extremitatea sudică a Europei, mai aproape de Africa decât de Atena, insula de 29 de kilometri pătrați a devenit cel mai recent punct de atracție pentru traficanții de migranți care vor să aducă oameni în vest.

Dintre cei 9.502 bărbați, femei și copii care au căutat refugiu în Grecia din ianuarie, aproximativ 1.186 de egipteni, pakistanezi și bangladeshieni au sosit pe nave care au debarcat „în apropierea” Cretei și Gavdos, potrivit Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR).

Anul trecut, în aceeași perioadă de trei luni, au fost „zero sosiri” pe oricare dintre cele două insule, fapt care a stârnit temeri privind apariția unei noi rute de trafic de migranți în Mediterana.

„A fost incredibil. Mai mult de 800 de suflete în doar câteva luni au debarcat pe coasta noastră din Tripiti”, spune Daskalakis, făcând aluzie la promontoriul stâncos din cel mai sudic punct al insulei. „Sunt bărbați tineri în cea mai mare parte, care sosesc în bărci care transportă de patru ori mai mult decât capacitatea lor, după mai mult de o zi și jumătate pe mare.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...