G4Media.ro

O inițiativă legislativă PSD, susținută și de PNL, vizează îngrădirea accesului la…

O inițiativă legislativă PSD, susținută și de PNL, vizează îngrădirea accesului la informații de interes public prin impunerea de taxe discreționare. De asemenea, autoritățile publice au posibilitatea de a refuza să ofere informații de interes public dacă sunt solicitate ”cu rea credință”

O inițiativă legislativă înregistrată săptămâna aceasta la Parlament vizează modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public în sensul restrângerii tocmai a accesului la aceste informații prin impunerea de taxe ce pot fi stabilite arbitrar, dar și prin posibilitatea autorităților publice de a refuza oferirea de informații, lucru nepermis potrivit legii în vigoare. Printre motivele pe care autoritățile publlice le pot invoca în refuzul lor de a oferi informațiile de interes public solicitate, inițiatorii modificărilor au introdus inclusiv ”reaua-credință” a solicitantului.

Propunerea de modificare a legii 544/2001 îi aparține deputatei PSD de Dolj Eliza Mădălina Peța Ștefănescu și a fost semnată de alți trei parlamentari social-democrați, dar și de liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Potrivit inițiativei, solicitanții de informații de interes public vor fi obligați să plătească toate costurile aferente procesării respectivelor informații: de copiere, de scanare, de anonimizare a datelor cu caracter personal, de căutare și identificare a documentelor în arhivă precum și orice alte operațiuni necesare.

Mai mult, aceste costuri nu sunt aceleași peste tot, ele putând să difere de la o autoritate publică la alta sau de la o primărie la alta, deoarece inițiatorii acestor modificări propun ca fiecare entitate să aibă posibilitatea de a-și stabili propriile tarife. În prezent, potrivit legii în vigoare, solicitantul de informații de interes public, trebuie să achite doar costul serviciilor de copiere a documentelor, dacă este cazul, iar tarifele sunt unice la niveș de țară, stabilite prin hotărâre de guvern.

De asemenea, inițiativa PSD-PNL de modificare a legii 544/2001 mai prevede că, dacă volumul informațiilor solicitate depășește 50 de pagini, autoritatea poate refuza transmiterea acestora.”

Autoritatea sau instituția publică are dreptul să refuze motivat comunicarea informațiilor solicitate în condițiile în care aceste informații sunt solicitate cu rea-credință”, se mai arată în propunerea legislativă.

Modificările propuse de PSD și PNL la legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public (citește integral inițiativa legislativă):

 • Alineatul (1) al articolului 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  • (1) ”ln cazul in care solicitarea de informatii implica realizarea de copii de pe documentele detinute de autoritatea sau institutia publica sau alte servicii suplimentare, costul serviciilor de copiere, de scanare, de anonimizare a datelor cu caracter personal, de cautare si identificare a documentelor in arhiva precum și orice alte operatiuni necesare este suportat de catre solicitant, in conditiile prezentei legi; daca informatiile solicitate se afla deja pe site-ul Web al institutiei, raspunsul va cuprinde doar indicarea locului unde pot fi gasite acestea, iar in cazul în care volumul informatiilor solicitate depaseste 50 de pagini, autoritatea poate refuza transmiterea acestora.
 • Dupa alinealul (2) al articolului 9 se introduc trei noi alineate, alin. (3), (4) si (5) cu urmatorul cuprins:
  • (3) Cuantumul taxei pentru serviciile prestate, respectiv actiunile desfasurate, potrivit alin. (1) al prezentului articol, va fi stabilit prin act administrativ emis, sau dupa caz, adoptat de catre organele de conducere a entitatilor prevazute la art. 2, lit. a) din prezenta lege, respectiv prin Hotararea Consiliului Local in cazul unitatilor administrativ-teritoriale, in functie de durata, complexitatea si volumul serviciilor si actiunilor ce trebuie efectuate m vederea punerii la dispozitia petentilor a informatiilor solicitate, in forma solicitata, stabilirea respectivului cuantum fiind in competenta exclusiva a autoritalilor, sau dupa caz, a organelor de conducere a institutiilor publice mai sus mentionate;
  • (4) Taxa instituita potrivit alin. (3) se va aplica si in cazul in care respectivele informatii de interes public sunt solicitate in format electronic, in condițiile in care documentele ce cuprind respectivele informatii de interes public sunt detinute doar in format scris si sunt indosariate, iar pentru a fi comunicate corespunzator si in timp util petentilor presupun activitati suplimentare de copiere, scanare, anonimizare a datelor cu caracter personal si alte activitati ce implica un volum, o complexitate, sau dupa caz, o durata mare de munca;
  • (5) Autoritatea sau institutia publica are dreptul sa refuze motivat comunicarea informatiilor solicitate in conditiile in care acestea contin date cu caracter personal ce nu pot fi anonimizate ori in conditiile in care aceste informatii sunt solicitate cu rea-credinta, incalcand dispozițiile referitoare la buna-credința prevazute in Constituție și legile in vigoare; de asemenea, in cazul in care informatiile solicitate fac trimitere la contracte care cuprind clauze confidentiale ce ar putea pune in pericol activitatea unor firme sau daca exista un proces pe rol, iar informatiile ar putea cauza uneia dintre parti in judecarea echitabila a cauzei, acestea nu se pun la dispozitia solicitantului.

Cum își justifică inițiatorii PSD și PNL propunerea de modificare a legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public (citește integral expunerea de motive):

 • Se efectuează activități de scanare, de anonimizare a datelor cu caracter personal, de cautare și identificare a documentelor în arhivă precum și alte operațiuni necesare, ceea ce implică un volum foarte mare de muncă care corelat cu personalul limitat duce la blocarea tuturor celorlalte activități ale autorității sau după caz instituției publice, ducând într-un final la blocarea întregii activități, personalul existent fiind în imposibilitatea exercitării corespunzătoare și în timp util a întregului amalgam de atribuții.
 • De aceste aspecte profită diverse ONG-uri și diverse persoane fizice sau postaci pe facebook, care, sub pretextui că ar fi în interesul civic, abuzează de aceste prevederi absurde în mod excesiv, urmărind punerea în dificultate a autorităților și instituțiilor publice, prin zeci de cereri, care implică punerea la dispoziția acestora a mii de pagini de documente, un volum imens de muncă, însă muncă gratis, ceea ce generează o situație excepțională la nivelul instituțiilor publice sau după caz al autorităților publice ducând practic la blocarea lor.
 • Considerăm că acest lucru este inadmisibil într-un stat de drept în care autoritățile administrației publice și instituțiile publice se consideră a fi entități de conducere care asigură exercitarea prerogativelor puterii de stat.

Foto: Deputata PSD de Dolj Eliza Mădălina Peța Ștefănescu, inițiatoarea propunerii legislative, și liderul deputaților PNL, Florin Roman, co-semnatar al inițiativei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

56 comentarii

 1. Golăneală !!! Obligații să posteze TOTUL pe site și gata…..nu mai este nevoie de legi, tarife…etc. Cine nu respectă 5 ani cu executare !

  • MAFIA PNL.

  • Doar nu credeati ca pnl o sa schimbe ceva?
   Va rog sa va reveniti la realitate, daca se schimba ceva o sa fie in mai rau, nu ai cum sa schimbi ceva in bine cu incompetenti intoate posturile de conducere.

   Pana nu se schimba clasa politica in romania nu o sa se rezolve nimic.

  • Si eu care credeam ca vor sa adauge in lege pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care refuza in mod repetat ca sa puna la dispozitie informatii publice.
   Parca era un proiect de lege in Parlament cu inchisoare pentru refuzuri repetate, ia sa ma gandesc care o fi…

  • Literar, de observat pentru descrierea epocii, că liderul deputaţilor PNL, colaborând cu PSD, tocmai insultase USR acuzând c-ar fi partid bolşevic, ceea ce arată dependenţă de propaganda antenistă.

  • Renașterea USL. PNL = PSD = aceeași mizerie.

 2. Ba, adica isi aduc in legalitate comportamentul ilegal USL-ist si basist, pe care l-am studiatcu celeritate si maxima scarba. Ultima oara, si intrerupt cu zumzete de anuntul demisiei lui Viorel Victor Ponta, la Timpuri Noi, unde am dus o adeverinta de vechime in profesie la Centrul Medical Carol, de la Piata Norilor la Timpuri Noi, in luna octombrie 2015. Elena Trifan este angajata ulterior acestei date la AJMFO.

 3. votati USL ( uitati-va si la filmul Bad Education ,in SUA ziarista ( eleva ) la ziarul scolii are acces neingradit la cheltielile scolii )

 4. Ce tupeu, când nu vor să aflăm de unde fură spun că cerem informații cu rea-credință.

  Legea 544/2001 a fost o precondiție a aderării la UE.

 5. Efectele pandemiei incep sa se vada acum! Mergeti si demonstrati in strada 10 „miciurini” la 10 m distanta unul de celalalt . Ups , nu aveti voie, ca raspanditi covidul😆😆!! Si asta este doar inceputul!

 6. Iata dovada clara ca si PNL apara coruptia !

 7. Ps. Cosolati va, ca nu este doar in Romania! Asa ca obisnuiti va, este noua „normalitate”!

 8. Legea din 2001 a fost/este/va fi cu puscarie, adica nu iti mai dau cu pumii in fata pe bancheta din state. Vor avea la dispozitie si timp sa o faca, cat si cum vor vrea.
  Km0, fara Barna si fara Ciolos.

  Esti pregatit?

 9. e clar psd si pnl lucreaza la comun pentru a intoarce tara asta in anii de glorie ai furtului: anii 90

 10. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce ar FACE PNL cu Florin Roman varf de lance in Parlament, DACA PNL ar castiga alegerile cu majoritatea necesara formarii unui Guvern!
  Cred ca il vor depasi pe Dragnea!!
  Jigodiilor!!!

  Acest escroc numit Florin Roman e UNICUL Initiator al unui proiect legislativ care a trecut zilele trecute in Procedura de URGENTA la Camera Deputatilor, intr-o singura ZI, prin care Fl Roman murea de GRIJA Conducerii ASF, aia cu Salarii si BONUSURI de ZECI de MII de Euro/Luna, proiect legislativ prin care membrii conducerii ASF care nu locuiesc in Bucuretsi sa primeasca o DIURNA pe masura rangului!
  Ca, saracii de ei, NU le ajungbanii sa vina cu masinile de lux de la Snagov la Bucuresti, trebuie ca Fl. Roman-PNL sa le plateasca benzina!!
  Iar muritorilor de rand, PNL le spune ca NU sunt bani pentru ca punctul de pensie sa creasca cu 40%, dar sunt bani publici zi de zi pentru tot soiul de privilegii pentru acolitii lor!
  Poate careva sa-mi spuna ce-l ardea la suflet pe Fl Roman de GRIJA Conducerii ASF, ce avea el in clin si-n maneca cu Sefimea de la ASF??!!!
  Sictir, jigodiilor!
  Orbane, Catule, poate ne explicati voi, care toata ziua-buna ziua ne aburiti ca NU sunt BANI, care practic le taiati jurnalistilor posibiliattea de a ne INFORMA, pentru ca Initiativa asta cu presa a lui Fl Roman FITI SIGURI ca NU e luata fara stiinta si Avizul conducerii PNL!!

  • Bravo Lili,
   Dumneata ai pus cu adevarat punctul pe I.
   Asa este : fl.roman nu putea avea aceasta initiativa legislativa, si tocmai in prag de alegeri parlamentare, fara acordul conducerii pnl !!!! Vor sa inchida gura jurnalistrilor de a ne informa pe noi, cetatenii Romaniei care suntem buni doar de a munci si a plati dari si a-i vota pe ei, dari pe care acesti HOTI le fura PENTRU A-SI FACE VILE SI PALATE !!!
   Vor sa intoarca ROMANIA ( cu care acesti HOTI se identifica !!!) la anii de glorie ai FURTULUI : ANII 90 !!! ( cum bine a zis Meee ).
   VOTAM USR !!!

  • Bravo LILI, cu adevarat ai pus puctul pe I.
   La fel si cu prezentarea cv-ului dobitoacei aleia, stefaneasca, de initiatoare psd, care are ZERO EXPERIENTA IN ORICE DOMENIU !!! Dar castiga SALARII NESIMTITE, PLATITE DIN MUNCA ROMANILOR !!! SI NU LE MAI AJUNG BANII PE CARE-I FARA DE LA ROMANI !!! EI CONFUNDA ROMANIA CU ” MOSIA ” LOR PERSONALA !!! NICAIERI IN OCCIDENT NU EXISTA ASEMENEA ” LEGI ” STRAMBE, CUM SUNT IN ROMANIA !!! Peste tot demnitarii de stat trebuie sa dea socoteala pe ce cheltuiesc banii contribuabililor, ca nu sunt banii lor presonali !!!

 11. Pana acum, când le prindeai cu mâța-n sac, ca să evite răspunsurile care le dezavantajau, instituțiile statului îți răspundeau că petitia ta EXCEDE aria lor de competență, ceea ce era evident o minciună și-ți rămânea doar varianta acționarii în judecată.
  De acum încolo vor să te scuipe la propriu în ochi și mai și plătești pentru asta!
  Eu zic că-s semne „bune”!!!!

 12. Şi cine stabileşte reaua credinţă? Borfaşii securişti de la stat care nu vor să ştim noi cât fură?! Legea asta aduce aminte de legile făcute la comandă de Dragnea.

 13. Ei „au treaba” si noi ii tinem de vorba.
  Numai vesti „bune” azi, de dimineata.

 14. Din nefericire, oricate marmote ai utiliza, cacatul nu poate fi impachetat. mai ales cand stai in fata ventilatorului. De data asta i-a explodat in fata lui dom’ Roman. Urmeaza si altii, fara discriminare!

 15. Deci chiar și în buza alegerilor parlamentare dobitocii ăștia din PNL ne aduc noi dovezi ca USL există în fapt!!!
  Nu-i rău, măcar știm ce avem de făcut!

 16. Acum cum e? Sa intelegem ca PNL-ul face tot posibilul sa nu uitam PSD-ul?
  PNL-ul uita ce vor fi si alte patratele pe buletinul de vot?

 17. Eu ma intreb unde sunt ONG-urile din tara asta. Cum se poate ca CE sa creada ca in Romania se respecta statul de drept. Cum se poate sa auzim doar de Ungaria si Polonia date ca exemple de nerespectare a statului de drept cand in Romania se intampla asemenea enormitati? Informati dragilor CE ca altfel Johanis cand merge acolo le spune ca le el acasa curge lapte si miere in materie de stat de drept si lupta anti-coruptie.

  • ONG-urile sunt controlate de PNL, sau tu aveai impresia ca nu mai pot ONG-urile de grija Legilor Justitiei si de OUG13. ONG-urile, Societatea Civila, Multinationalele si Bancile si-au facut datoria, au scos oamenii in strada la nevoie, au inlaturat Ciuma Rosie de la Guvernare, si-au primit recompensa iar acum sunt in hibernare.

  • Iaca nu-i chiar așa! S-au sesizat!

 18. Daca Florin Roman asta ramane pe listetele PNL, eu nu mai votez cu PNL. Asa e mai PSDist decat PSDistii.

  • Mai sunt si altii si mai ciumati, dar stau la ”fereala”, in transee , ca in 2016 asteptand sa le cada votul in poala …….. Nu sunt lasati sa se exprime ca se dau ”de gol”! Asta e mai expus ca e sef pnl la deputati in parlament. Tot el e cel care a sustinut inca din proiect (2018-2019) , pensiile speciale ale primarilor, dupa ce Holguta i-a lasat pe primari, prin lege sa-si stabileasca ce salarii doresc………..

  • Te pomenești că abia azi ai aflat cam ce-i poate pielea!

 19. Eu propun o lege în care să avem doar dreptul să plătim taxe și să stăm capră la cei care ne consumă taxele fără să producă nimic pentru noi.

 20. Eu stiu ce esti Florin Roman de cand ai sustinut pensiile speciale ale primarilor alaturi de ciumati, dar vrei sa afle toata lumea ?! Asa sa fie, mizerie ciumata !!

 21. Mai, ce sa zic sunt albaiulian și mi-e rușine că acest florin roman este din același oraș cu mine. Nu înțeleg cum are totuși atâția votanți acest PNL infect, care a înghițit cu atâta ușurință mafia PDL și acum îi continua golănia din vremea lui base. Chiar nu mai are poporul asta minte deloc, să discearnă că PSD=pnl=mafie și corb la corb nu-și scoate ochii ?
  Pai normal că nu vor sa mai vadă lumea cum își angajează nepoții și nepoatele în funcții cheie sau remunerate cu salarii babane ,dar îi transmit lui florin roman (intenționat îi scriu numele cu litere mici) că persoanele care muncesc in domeniul public sunt plătite din banii celor din mediul privat, că atare avem voie sa vedem pe ce se cheltuie și mai ales cine cheltuie acești bani fie că facem acest lucru cu rea sau buna credință.

 22. nu iese armata de postaci de la PNL sa ne explica ce e bine asa? binenteles acompaniati de cei de la PSD

 23. Exact acesta este pnl-ul/pdl-ul, o mizerie psdista la care niste naivi se uita ca la Dumnezeu! Asteptam puncte de vedere din partea celor care sunt in limba dupa pnl. Se demonstreaza inca odata, daca mai era cazul, desi toare antecedentele spre asta se indreptau, intre pnl/pdl si ciumoaia rosie nu exista avsolut nicio diferenta de substanta, ci doar una de forma, menita a pacali votantul naiv cu ceva repere in viata. Ganditi-va daca aceste pramatii fac ce fac acuma, ce vor face dupa ce se vad cu sacii in caruta, votati de cretinii acestei tari care-i vad diferiti de psd, desi parte importanta din ei este psd. Bravo, vaieti, dati-o inainte cu astfel de initiative poate, poate se vor prinde si prostii ca sunteti tot un fel de psd alcatuit din psd, pdl si alte dejectii umane care rezoneaza cu impostura, hotia si manipularea vopsite frumos!

 24. Această inițiativă legislativă este copia fidelă a legii în vigoare în Ungaria, cu același obiect, așa că puteți vedea cum arată în practică la vecini și vă pot spune că este criminal ! Acolo, deținătorul informației sau trage de timp pe durată nedefinită sau stabilește o sumă contra cost uriașă. Mai este un amănunt drăguț la vecini – dacă apare și la noi, să nu spuneți că nu ați știut ! – și anume, faptul că deținătorul de informație poate stabili , prin proprie competență, o perioadă în care informațiile respective nu sunt publice. Aceste perioade pot dura zeci de ani ! ”Deținător de informație” este denumirea generică a oricărei entități administrative de stat sau locale. Așa că….

  • Cine stabilește acea “rea credință” menționată? Care e definiția ei și cine o stabilește? Cea mai subiectivă chestie.. poate pentru cineva doar simplul fapt că ai venit la el și ai avut curajul să l întrebi ceva legat de vreo informație publică reprezintă “rea credință”. Poate simplul fapt că respirați același aer e “rea credință” 😃

 25. PSD = PNL = PCR
  Din pacate asta este realitatea.

 26. Ati vazut cine e initiatoarea acestui proiect legislativ?!
  Uite-i CVul: Eliza-Mădălina PEŢA-ŞTEFĂNESCU
  A absolvit Facultatea de horticultura in 2007, a intrat IMEDIAT in PSD si gata, NU a lucrat o clipa la viata ei decat la STAT, traiasca PSD!!!
  http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=221&cam=2&leg=2016&pag=0

  CE o recomanda pe aceast individa care parlamentar din 2016, e nascuta in 1984, are numai 36 de ANI si de la 28 de ANI are functii peste functii de conducere primite in dar de la PSD!!!
  ZERIO Experienta profesionala in vreun Domeniu!
  ZERO!!!!!
  Dar are dureri mari, ca oricare politician, din cauza Presei care vrea sa aiba Informatii si sa INFORMEZE Cetatenii Romaniei!
  Ciolacule, asa arata „noul” PSD al tau??!!!

  • Ea, săraca, habar n-are ce-a semnat.
   A fost un besedist din ăla îmbătrânit în rele care i-a pus proiectul în brațe: ‘te descurci, fă, să duci hârtiile astea pân’ la secretariati? Vezi să-ți dea număr de înregistrare. Hai, că eu nu pot, stau ăștia cu ochii pe mine ca pe butelie de când cu OUG 13′.

  • O coadă de topor analfabetă, folosită de șmencherii care au pus-o acolo. Ea nici nu știe ce e în legea aia și ce consecințe poate produce.

 27. Dictatura !

 28. PSD si PNL
  Aceeasi mizerie

 29. Mă miră faptul că nu apar susținătorii acestei dejecții de partid să le ia apărarea, să ne explice nouă cât de cretini suntem și cât de utilă este o astfel de inițiativă. Pnl-ul/pdl-ul nu este cu nimic inferior în cuget și în gândire față de psd, ambele sunt două hoituri care au contribuit la ce este România astăzi, o țară primitivă, cu apucături medievale și cu conducători de cea mai joasă speță, care aduc mai degrabă cu triburile și nici într-un caz cu niște oameni decenți ai secolului în care trăim. Mergeți și votați pnl-ul/pdlul, vă veți smulge mai apoi părul din cap, veți regreta profund alegerea făcută, cum o tot faceți de 30 de ani, dar fără a vă băga mințile în cap. Trebuie să ieșim la vot, să o facem într-un număr cât mai mare, dar să votăm altfel decât în ultimii 30 de ani, să trimitem la coșul de gunoi usl-ul, acest hidos balaur căruia îi datorăm România din prezent, o țară mult rămasă în urmă. Foarte important, toate promisiunile făcute de aceste dejecții pnlisto-pdliste, toate strategiile și politicile publice fluturate în spațiul public, fără exagerare, seamănă leit cu cele ale pușcăriașului de la Rahova, amintiți-vă cum apărea seară de seară la tv, la toate televiziunile fără excepție, unde erau prezentate cu mare fast, ce s-a întâmplat știm cu toții. Mare, mare grijă ce votați, votați odată și suferiți 4 ani, nu doar voi, ci tot poporul!

 30. Florin „Iordache” Roman…

 31. Buna ziua tuturor,

  Nicaieri in Occident nu exista asemenea ” legi ” strambe, ca in Romania, care se mandreste ca a ” armonizat ” legislatia nationala cu cea a UE !!!!
  Peste tot in Occident demnitarii de stat sunt obligati sa dea socoteala, periodic, pe ce cheltuiesc banii contribuabililor, ca doar nu sunt banii lor personali !!!
  Politicienii romani confunda ROMANIA cu ” mosia ” lor personala, ca sa fure salarii si pensii NESIMTITE !!! SI SPUN ROMANILOR CA NU SUNT BANI LA BUGET CA SA CREASCA PENSIILE CU 40%, ASA CUM SCRIE IN LEGEA CE ESTE ACUM IN VIGOARE !!! DAR PENTRU VILELE SI PALATELE SI LIMUZINELE LOR DE LUX SUNT BANI !!! PORCI NESIMTITI !!!

 32. Fratilor,iesiti la vot in decembrie!!!Votati USR!Nu ca as baga mana in foc pentru ei,dar sunt singurii care nu ne au confirmat pana acum, precum restul clasei politice , ca sunt nedemni,canalii,mizerabili ,josnici si cum ati mai vrea voi sa le spuneti acestor specimene care au tot gravitat in jurul puterii in acesti treizeci de ani.Sa le dam ocazia sa ne arate ca mai exista o farama de speranta,de normalitate,de buna cuvinta in tara asta,sau ,din contra,sa ne insele si ei aceste ultime sperante.Sa stim incotro o apucam,ca in revolutii nu mai cred!