G4Media.ro

O carte devenită bestseller în Franța pretinde că poate să dovedească existenţa…

O carte devenită bestseller în Franța pretinde că poate să dovedească existenţa lui Dumnezeu prin intermediul ştiinţei / Scepticism în lumea cercetătorilor și specialiștilor

O carte ai cărei autori afirmă că pot „să dovedească” existenţa lui Dumnezeu prin intermediul cunoştinţelor moderne despre Univers se bucură de mare succes şi a devenit bestseller în Franţa, în pofida scepticismului manifestat de numeroşi oameni de ştiinţă, informează AFP, citată de Agerpres.

Volumul „Dieu, la science, les preuves”, scris de inginerul Michel-Yves Bollore şi absolventul de Politehnică Olivier Bonnassies, a depăşit luni pragul de 100.000 de exemplare vândute, la trei luni după publicarea sa.

Michel-Yves Bollore, catolic şi frate al lui Vincent Bollore, unul dintre cei mai renumiţi industriaşi francezi, a lucrat trei ani pentru a scrie „cartea care nu exista”, a dezvăluit el pentru AFP.

Lucrarea pretinde – „într-un singur volum, accesibil pentru toţi” – că poate să descrie maniera în care descoperirile astronomice din secolul al XX-lea au readus în atenţie chestiunea Creaţiei.

Timp de aproape patru secole, prin intermediul lui Galileo, Newton, Darwin, „ştiinţele au arătat că un creator nu era necesar pentru a explica Universul”. „Şi au făcut-o atât de bine, încât la începutul secolului al XX-lea, materialismul triumfa”.

Apoi, „ca un mare pendul”, mişcarea a repornit în sens invers, odată cu descoperirile despre Big Bang, expansiunea Universului, moartea sa termică… concepte care, potrivit lui Michel-Yves Bollore, au infirmat teza unui Univers imuabil, întrucât acesta ar avea „un început şi un sfârşit”.

Cei doi autori au formulat concluzii metafizice, avansând teoria potrivit căreia Creaţia nu poate fi explicată decât prin existenţa unui „mare ceasornicar”, aflat la originea existenţei Universului şi a apariţiei vieţii pe Pământ.

În mediul ştiinţific, chiar şi în cel al cercetătorilor care cred în Dumnezeu, demersul celor doi scriitori nu a convins deloc, ba chiar a deranjat.

„Noţiunea de ‘dovezi’ stârneşte polemici”, a subliniat Thierry Magnin, fizician şi preot. „Deşi ai dreptul să crezi că există un mare ceasornicar, nu ai dreptul să spui că această idee este ‘o dovadă’. Să articulezi ştiinţa cu religia nu înseamnă să confunzi lucrurile”, a adăugat el.

„Să dovedeşti ştiinţific existenţa lui Dumnezeu înseamnă să dai dovadă de o anumită naivitate”, a declarat Etienne Klein, specialist în filosofia ştiinţelor, într-un interviu acordat pentru săptămânalul L’Express.

Potrivit teologului şi fizicianului Francois Euve, cartea are un succes atât de mare deoarece răspunde unei „căutări de referinţă, într-o perioadă de incertitudine despre viitorul lumii”. Însă după părerea lui, ştiinţa „nu are vocaţia de a răspunde acestei căutări”.

Există însă ceva şi mai problematic: a doua parte a cărţii conţine dovezi „din afara ştiinţei”, care se sprijină pe Biblie, pe „destinul extraordinar” al poporului evreu şi miracolul Fatimei pentru a invalida inexistenţa lui Dumnezeu. Potrivit jurnaliştilor de la L’Express, fizicianul american Robert Wilson, laureat al premiului Nobel, nu ar fi semnat prefaţa cărţii dacă ar fi citit această parte a volumului.

„Nu deţin niciun text care să ateste regretele sale”, a răspuns Michel-Yves Bollore.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

28 comentarii

 1. Ma si mir ca tocmai in Frantza a aparut aceasta carte, acolo, unde Dzeu a fost primul aruncat pe geamul Bastiliei, dupa legalizarea incestului.

 2. O aberatie. Dumnezeu nu poate fi conceptualizat, cu alte cuvinte nu poate fi redus la niste concepte.

 3. Așa cum antivacciniștii pot „demonstra” că „vaccinele” sunt dăunătoare sau sunt „tratament genetic” tot așa și alți căpiați ar putea încerca să „demonstreze” că dumniezo există!

  Pe scurt: e pă drecu! :)))))

 4. Ar fi trist sa fie asa, pentru ca cei mai educati ar avea o sansa in plus sa-l descopere pe Dumnezeu

 5. nici na-re mportanță că ieste ori nu iestie dumnezou tătă șpârla îi să marci cașu la popa și să pupi moaște să baț metănii să sorbejti din aceaș lenguriță cu alț mocofani din cartieru tău când mei la beserică să votezi pă haur să urăjti pe leghebeteu și păia care nus ortodoxopaț să crez în daci și sfinț calfel te ia mama drecu aliluia și amin duamne miluiejte popa prinde pește popa sabășit pejtelea fugit

 6. Nu „scepticism in lumea cercetătorilor” ci UNII cercetători au dubii, in timp ce alții cred.

  de ce există jurnaliști certați cu logica și care manipulează cuantificatorii logici ca să mintă că TOȚI savanții ar fi atei când știm clar că MAJORITATEA nu sunt atei.

  Ateismul care crede intr-o explozie miraculoasă este și el un fel de credincios, că și el crede intr-o minune inițială că un punct s-a dilatat și o megaexplozie a generat cea mai perfectă ordonare a materiei.

  • Ideea ca explozia a fost miraculoasa iti apartine tie.
   La fel cum exista implozii cauzate de gravitatie (dau nastere gaurilor negre), implozii care duc la puncte in care nu timpul conventional nu exista, la fel pot exista si explozii (nu stim inca ce le-ar cauza), din puncte in care timpul conventional nu exista. (Vezi teza de doctorat a lui Hawking).
   Din timp stim ca sa poate naste ne-timp. Nu e deci asa nebunesc sa consideri plauzibil ca se poate trece si din ne-timp in timp, ceea ce s-a intamplat odata cu ‘explozia’. Mai e nevoie se mai apara cineva care sa descopere cum.
   Ordinea perfecta nu este peste tot, este intr-un punct infim al Universului. Si poate si in altele, tot infime. Statistic vorbind, nu e deloc o minune ca existam.

  • vorbești în pungă fără nicio bază reală! de unde știi tu și încă „clar” că majoritatea nu sunt atei? poate la tine-n comună țopârlane! :)))))

   pe urmă continui cu altă aberație: „Ateismul … este și el un fel de credincios” . Nici logica și nici gramatica nu sunt amicii tăi ci confuzia și agramatismul.

   încheierea mi se pare de vis: ” …cea mai perfectă…”

   Un b0u ca tine are opinii și certitudini și musai să le trâmbițeze pe net! Opriți drecu planeta că vreau să cobor! :)))))

  • Apropo de big bang…nu poti sa ai ceva din nimic.

  • @ Alin
   „ca să mintă că TOȚI savanții ar fi atei când știm clar că MAJORITATEA nu sunt atei”

   In tarile civilizate majoritatea oamenilor simpli nu mai cred in povestea cu Dumnezeu… nu doar oamenii de stiinta.
   Autorii aceia francezi au scris o carte ca sa o vanda – iar „controversele” servesc bine acelui scop. In rest, niciun om de stiinta serios (care activeaza intr-un domeniu de cercetare) nu si-ar pierde timpul sa citeasca o asemenea carte…

 7. Slăbuță. Prea multe cuvinte, idei originale prea putine, dovezi științifice la fel. Cartea in niciun caz nu-i impresionează pe top 0,1%!
  Dar este utila pentru educarea maselor si a celor 99% neinițiați.
  Ar trebui sa fie îmbucurător si pt Dumnezeul de pe acest forum pt ca va primi in clubul lui de top 1% si pe alți culți si inteligenti. :)))

 8. Dumnezeu cel cu personalitate multipla 🤣🤣🤣

 9. Postand din azil

 10. Din fericire, carti publicate INAINTEA acestei carti au reușit
  sa sintetizeze mult mai bine tema abordată de cartea promovată de G4M,
  sa integreze conceptul de Dumnezeu cu alte științe,
  sa cuantifice atât conștiința umana cât si cea colectivă pana la nivel de materie generatoare de energie,
  sa explice evoluția conștiinței pe Pamant, mult înaintea nuantarii conștiinței umane, sa prezinte procesul de dezvoltare a conștiinței umane in termeni de foton – retina – SNC – glanda Pineală – DMT – deci conștiința programată de fotonii de la soare si evoluția ființei energetice in funcție de ciclurile de evoluție ale universului.
  O carte care explica toate acestea a fost publicată in August 2020, după eforturi inumane de scris zi si noapte timp de 2 ani, mult înaintea cărții promovate de G4M care a fost publicata in Octombrie 2021!

  Este bine ca cele mai unice si revelatoare carti nu devin best-seller-uri! Secretele vieții eterne nu pot fi intelese de oricine si nici nu trebuie accesate de oricine!

  • @Diana, lumineaza-ne 🤣
   Care e primul pas spre „inițiere”?

  • Cum se numește cartea, simt o vibrație în frunte și am înteles că ar fi legat de glanda pienală, vreau să o citesc

  • Nu e o provocare. Va intreb din curiozitate:
   – Dvs. intelegeti secretele vietii eterne? Eu nu inteleg nici macar ce inseamna „viata eterna” ca notiune filosofica. Nu inteleg nici cum dintr-un punct infinitezimal de mic initial a putut lua nastere universul, sau, cum se afirma acum, au luat nastere un numar infinit de universuri, al nostru care numara miliarde si miliarde de stele si planete fiind doar unul dintre universuri. Mai precis, cred ca asa e dar nu inteleg cum e posibil asta.

  • Cum se numește cartea? Simt o vibrație în frunte și am înteles că ar fi legat de glanda pienală, vreau să o citesc

  • Basme de adormit copii sau de prostit credulii .

  • Ciobane, trece-ma si pe mine in tagma ta, a celor care nu inteleg. Daca ne vad ca suntem mai multi poate ne lumineazz si pe noi cineva…

 11. Cum se numește cartea, simt o vibrație în frunte și am înteles că ar fi legat de glanda pienală, vreau să o citesc

 12. Ah, ce bine, mi-a fost teama c-au reusit sa demonstreze geometric existenta divinitatii. Lucrez eu in continuare la chestia asta…😁

 13. Cei care vor să se lămurească pot să încerce să citească și să înțeleagă cărțile lui Stephen Hawking.
  Foarte puțini vor reuși !