G4Media.ro

NYT: Ucraina folosește atât de multe obuze pentru a apăra Bahmut încât…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

NYT: Ucraina folosește atât de multe obuze pentru a apăra Bahmut încât s-ar putea să nu mai aibă suficiente pentru o ofensivă de primăvară / SUA a avertizat Kievul că risipește muniție într-un moment foarte important

Cotidianul american New York Times relatează că lipsa obuzelor în armata ucraineană ar putea interfera cu planurile Kievului de a lansa o nouă ofensivă în această primăvară, potrivit BBC.

După cum scriu autorii publicației, citând oficiali americani neidentificați, Statele Unite încep să se teamă că rata extrem de ridicată de cheltuieli cu obuze pentru apărarea orașului Bahmut ar putea epuiza rezervele Forțelor Armate ale Ucrainei necesare pentru operațiuni ofensive.

Interlocutorii New York Times afirmă că, după mai multe zile de tiruri de artilerie neîntrerupte la Bahmut, oficialii Pentagonului au transmis autorităților ucrainene îngrijorarea lor. Potrivit unui oficial al Departamentului american al Apărării, Washingtonul a avertizat Kievul că risipește muniție într-un moment foarte important, adică în ajunul unei ofensive care ar putea decide soarta întregului război.

În același timp, publicația relatează că militarii ucraineni de pe front se confruntă cu o lipsă acută de mine și obuze, iar în unele cazuri nu pot trage pentru că muniția este prea scumpă.

Bătălia pentru Bahmut se desfășoară de mai multe luni, însă a devenit mult mai intensă la sfârșitul anului trecut. La jumătatea lunii martie, înaintarea trupelor rusești în apropierea acestei așezări a încetinit brusc, dar se afla într-o semi-încercuire.

Publicația vorbește, de asemenea, despre pierderile grele ale ambelor părți în bătălia pentru Bakhmut, unde, în unele cazuri, Rusia pierde foști prizonieri nu foarte bine pregătiți din gruparea de mercenari Wagner, iar Ucraina își pierde militarii profesioniști.

În același timp, jurnaliștii explică, cu referire la experți militari, că Ucraina are motive nu doar politice, ci și tactice pentru a lupta pentru Bahmut până la capăt, deoarece această bătălie absoarbe resursele armatei ruse și nu îi permite să se deplaseze spre vest, unde ar putea obține noi succese.

Publicația New York Times afirmă că Statele Unite și Marea Britanie se pregătesc să trimită în Ucraina mii de obuze și rachete la standardele NATO și URSS. Cu toate acestea, o sursă de la Pentagon a recunoscut că aceste eforturi devin disperate, deoarece aliații Kievului nu pot ține pasul cu ritmul de consum de muniție pe front, iar stocurile lor din Occident sunt extrem de scăzute.

SUA speră să construiască noi capacități pentru a produce 90.000 de proiectile de artilerie pe lună, dar acest lucru ar putea dura doi ani. La rândul său, UE adună resurse pentru a cumpăra 1 milion de obuze pentru Ucraina, dar și acest lucru va dura, de asemenea, timp, relatează jurnaliștii de la New York Times. În același timp, Marea Britanie a creat o divizie secretă care caută și cumpără muniție de tip sovietic în diferite țări ale lumii.

Până în prezent, administrația Biden este încrezătoare că Bahmut nu va epuiza stocurile și rezervele de muniție ucrainene în așa măsură încât să submineze contraofensiva de primăvară. Cu toate acestea, cu cât bătălia avansează mai mult, cu atât este mai probabil ca această abordare să se schimbe.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Folosește cât primește.

  Eu consider că NATO nu dorește să le dea ucrainenilor armele pentru a învinge războiul în termen scurt.

  Au ei negocieri permanente cu rușii. Rușii îi amenință că declară război iar NATO le răspunde că vor trimite în Ucraina arme mai sofisticate. Rușii amenință că vor mobiliza milioane de oameni, NATO le răspunde că dacă fac asta, vor trimite rachete care să lovească ținte pe distanțe lungi.

  Este un război controlat și se negociază cu ceea ce oferă NATO Ucrainei în schimbul anumitor cedări din partea Rusiei.

 2. Mai ales republicanii vor să facă economii, observă Șoigu.

 3. Nu e vorba doar de obuze, ukr nu mai au nici oameni de trimis pe linia frontului, nicaieri prin presa noastra nu apare declaratia de ieri a lui Shoigu….

 4. In cazul acestui război se demonstrează fără nici o îndoiala că nu calitatea contează ci cantitatea. Numai o simpla privire pe harta și se vede că Rusia are mult mai multe posibilități de a înlocui pierderile din teren decât Ucraina. Să vedem ce masuri va lua instigatorul și inițiatorul din umbra al acestui război, marele democrat planetar, aliatul de conjunctura al tuturor. Iar de a aduce un număr atât de mare de mercenari nu se pune problema. Ar fi prea scump chiar și pentru ațâțătorul tuturor scandalurilor de pe glob.

 5. Ştiţi ce e ironic, o dronă a fost nevoie ca să se îngroape singur Putin.
  Atâta timp cât o făceau pe figuranţii la scară mică altfel mergeau lucrurile dar purecele a vrut să se dea la elefant şi elefantul ce credeţi că o să facă?

 6. Părerea mea de nespecialist e că trebuie să ramâi fără muniție mai devreme decăt inamicu ceea ce înseamnă că ai tras în inamic mai mult decât inamicu în tine deci la faza asta le dau dreptate Ucrainenilor. Americanii n-au mai luptat într-un război de anvergura Ucrainei de pe vremea Vietnam-ului unde știm cu toții au pierdut.