G4Media.ro

Noul guvern de la Paris declară toleranţă zero islamismului radical

sursa foto: Facebook/ Jean Castex

Noul guvern de la Paris declară toleranţă zero islamismului radical

Noul premier francez Jean Castex a făcut din „lupta împotriva islamismului radical” una dintre „preocupările majore” ale guvernului său, în declaraţia de politică generală prezentată miercuri în Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez), potrivit AFP.

„A lupta împotriva islamismului radical sub toate formele sale este şi rămâne una dintre preocupările noastre majore”, a asigurat Jean Castex, primar al unui mic oraş din sud-vestul Franţei şi aproape necunoscut marelui public, numit la conducerea guvernului la 3 iulie.

Prim-ministrul a anunţat „un proiect de lege împotriva separatismelor”, care va fi prezentat în Consiliul de miniştri după revenirea din vacanţă, cu scopul de a „evita ca anumite grupuri să se coaguleze în jurul apartenenţelor etnice sau religioase”.

„Republica reprezintă laicitatea ca valoare cardinală, ca un vârf de lance al coeziunii societăţii. Nicio religie, niciun curent de gândire, niciun grup constituit nu-şi poate însuşi spaţiul public şi să atace legile Republicii”, a spus el în faţa deputaţilor.

În februarie, în cursul unei vizite într-un cartier popular din Mulhouse (est), preşedintele Emmanuel Macron şi-a afişat voinţa de a lupta împotriva „separatismului islamist” în Franţa. El avea în vedere instituirea unui control mai strict asupra discursurilor din moschei, marcate uneori de ambiguitate faţă de valorile republicane, şi ca Franţa să înceteze să mai primească imami trimişi şi plătiţi de ţări străine, cum ar fi Turcia şi Algeria, crescând în paralel numărul imamilor formaţi în Franţa.

Pe planul securităţii, Castex a afirmat că statul va da un răspuns „ferm şi fără indulgenţă minorităţilor ultraviolente”, care „vin sistematic să întineze manifestaţiile” şi „banalizării delincvenţei cotidiene”.

Jean Castex a anunţat că doreşte să creeze începând cu 2021, „în teritorii, judecătorii de proximitate” a căror misiune va fi să reprime „comportamente necivilizate cotidiene”.

„În multe teritorii, mica delincvenţă, micile abateri de la comportamentul civilizat, etichetarea, insulta, micul trafic s-au dezvoltat până la a afecta viaţa zilnică a oamenilor. Acestea s-au dezvoltat din cauză că, în absenţa unui răspuns judiciar, s-a instalat o formă de impunitate”, a spus premierul.

sursa foto: Facebook/ Jean Castex

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Si uite asta nationalismul va deveni una din marile valori europene!Inca 6 luni decovid si se „aseaza „Europa, iar Merckel poate ramane cu toti arabetii in curte!

  • Nu e vorba de naționalism aici.
   Se referă la persoanele radicalizate care pot fi autorii unor atentate, crime teroriste. Mi se pare normal sa nu se tolereze așa ceva.

  • In sfarsit! Iata putina ratiune la europenii prea zapaciti de tot felul de teorii aparent sofisticate, in realitate perfide.
   Daca Europa nu se va solidariza si nu-si va apara identitatea, daca vom aborda problema in fmaniera ciudata, sugerata dei Dan, peste nu mult timp civilozatia europeana va disparea.

  • Cine ii crede?
   Franta lupta doar impotriva crestinismului.
   Islamismul, oricat de radical, e preaslavit de toate institutiile statului francez

 2. Să sperăm că va fi așa. Și mai sperăm să cereți reciprocitate țărilor musulmane, adică să-i trateze pe creștini lor așa cum sunt tratați musulmanii în țările creștine. Dacă nu e prea târziu pentru așa ceva, cu atâția ”lideri” europeni anticreștini și aproape musulmani.

  • Vestul, functioneaza pe principuil „te cred si iti fac incredere”, fara a te controla in permanenta. A fost foarte greu sa realizam ca cei carora le oferim aceleasi sanse ca oricui, incep sa urasca proprii concetateni.
   Avand o varsta inaintata, am cunoscut primele 2 generatii de musulmani. Nu era absolut nici o diferenta intre crestini si musulmani. Nu evoc religia, ci comportamentul. Eram toti impreuna. Exact ca in Dobrogea Dv sau in fosta Yougoslavie.

   Totul s’a schimbat de la a 3a generatie si de-in momentul in care Qatar si Arabia Saoudita, au inceput expansiunea religioasa (wahabbismul) contre chiismului tolerant.

   Insa, din momentul in care (foarte tarziu) am realizat ca trebuie sa actioneam, vom actiona. In special, pentru a ii proteja pe concetatenii nostri de religie musulmana, cei care sunt primii persecutati de islamisti.

 3. @Dan: nu-i mai plânge tu așa de milă Angelei Merkel, deocamdată cucoana e bine-merci și pe val. Iar problemele principale ale francezilor nu sunt cauzate de noul val de refugiați din ultimii 5 ani, ci mai ales de populația musulmană venită din fostele posesiuni și protectorate acum ani și ani de zile, populație care a refuzat și refuză în continuare integrarea în societatea franceză foarte laică (interesează-te de conceptul de Laïcité, promovat de Comte, unul din fundamentele statului francez modern).
  Problema nu e nouă, de fapt, doar că n-a vrut nimeni până acum să îi dea atenție prea mare. Nu sirienii sau libienii nou-veniți sunt marea problemă, ci marocanii, algerienii și alții din Africa de Vest și Centrală. Acolo vezi radicalizarea „ca la carte”.

 4. Cat timp dati ajutoare sociale , locuinte sociale, bani de benzina etc o sa fie ok. Cand franzezul de rand nu o sa mai fie de acord din diferite motive, ca veniturile sale sa fie redistribuite la fel si fel de populatii mai mult sau mai putin defavorizate prin taxele enorme, o sa fie bai.

  • Se apuca din timp establishmentul sa lucreze pentru ca atunci cand va fi momentul si Franta nu va mai fi laica sa fie un islam moderat sau progresist daca exista asa ceva si nu unul de tip radical.
   Semeni vânt, culegi furtună!

 5. @cetateanul

  Este foarte logic si normal ce spui tu insa Franta ne-a aratat ca este o diferenta foarte mare intre ce declara si ce face.

  De asemenea pana acum se pare ca nu prea le-a mers. Gresesc? :))

  Ce vor face cu milioanele de muaulmani naturalizati sau la a doua ori a 3 generatie? Nu exista control. In 10 ani republica va deveni califat…

  De la varf este usor sa vb atunci cand esti milionar si deconectat de populatie si probleme…..vezi cazul RO

 6. Parlizant si Curajos. Ce o sa mai comenteze vestele galbene acum?

 7. In schimb, in UK vor sa lase a proasta inapoi in tara care a fugit in 2015 sa se alature ISIS si si-a pierdut cetatenia.