G4Media.ro

Grupul de luptă NATO din România: Aproape 1.200 de soldați din Franța,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Grupul de luptă NATO din România: Aproape 1.200 de soldați din Franța, Belgia, Polonia și SUA sunt deja la baza Cincu / Șeful Armatei Române: Numărul militarilor francezi va crește la 1.000 până la sfârșitul anului

Numărul total al trupelor NATO desfășurate în prezent în cadrul grupului de luptă pentru apărare colectivă de la baza Cincu din România este de aproximativ 1.148 de soldați din Franța, Belgia, Polonia și SUA, potrivit datelor Alianței Nord-Atlantice.

 • Cifrele trebuie considerate ca fiind orientative, deoarece acestea se modifică în mod regulat, în conformitate cu procedurile de desfășurare ale națiunilor contribuitoare. Numărul de personal și de forțe se bazează pe informațiile furnizate de națiunile contribuitoare și pot include forțe desfășurate cu rol de sprijin, precizează NATO, într-un comunicat.

Grupul de luptă de la Cincu numără următoarele forțe de trupe contribuitoare:

 • Franța – 550 – 1 x batalion de infanterie;
 • Belgia – 248 – Subgrupul tactic de arme combinate;
 • Polonia – 230 – 1 x companie mecanizată cu facilitatori;
 • Statele Unite ale Americii – 120 – trupe de cavalerie.

Numărul total aproximativ de trupe: 1148

„NATO și-a consolidat prezența în partea de est a Alianței, cu opt grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Aceste grupuri de luptă sunt multinaționale și pregătite de luptă, demonstrând forța legăturii transatlantice.

Prezența lor arată clar că un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe. Grupurile de luptă ale NATO fac parte din cea mai mare consolidare a apărării colective a NATO din ultima generație”, se mai arată în comunicatul Alianței Nord-Atlantice.

Numărul soldaților francezi va crește la 1.000 până la finalul anului

Comandantul Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a explicat într-un interviu pentru Europa FM cum va funcționa noul grup de luptă francez de la Cincu.

„Se execută rotirea, ați văzut săptămâna trecută și rotirea comandantului acestui batalion (francez – n.r.), și (numărul – n.r.) va crește până la 1.000 de militari până la sfârșitul acestui an. El are realizată o capacitate inițială, avem și o companie de geniști francezi care ne ajută să pregătim spațiile astfel încât să putem primi până la 1.000 de militari, și cred că vom declara capacitatea finală până la sfârșitul acestui an.

Va însemna 1.000 de militari, francezi și olandezi în prima etapă. Olandezii vor fi prezenți pentru un an de zile, ulterior vor fi înlocuiți de militarii belgieni și în această formulă încheiem acorduri tehnice, desfășurăm un program de pregătire, integrăm în planurile noastre de acțiune acest grup de luptă și eu cred că va atinge capacitatea operațională finală până la sfârșitul anului”, a afirmat Petrescu.

Totodată, șeful Armatei Române a amintit de sistemul Mamba desfășurat de Franța la Captul Midia și de grupul de la luptă american de la baza Mihail Kogălniceanu.

„Pe lângă acest batalion, deja avem o capabilitate de apărare antiaeriană – acel sistem Mamba dislocat la Capul Midia, desfășurat tot de Franța. Avem în continuare prezent la Mihail Kogălniceanu tot un grup de luptă american. Aceste structuri în acest moment sunt integrate și conduse de divizia multinațională”, a mai spus Daniel Petrescu.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Poate ne spune ceva comandantul Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu si desprea ramata română, că vorbeste de alti soldați noi parcă am fi handicapați….am ajuns o țară care stă cu mâna întinsă pentru a fi apărată, nu avem soldațși, ofițeri, avem pensionari cu pensii spaciale….vai de țara asta!

  • Suntem handicapati din cauza gestiunii mirobolante a armatei. Nu-i bai ca o sa-i vedem acum in actiune dupa ce au stat la ingrasat.

 2. Iar celebra armata romana unde este?
  Ca romanii nu vor picior de francez sau belgian (ca-s prosti, lasi, etc) A u ajuns polonezii sa apere Romania. Probabil trupele sunt prezente sa se asigure ca romanii nu „intorc armele”.

 3. Cum au trcut Oltul, pe polistiren?