G4Media.ro

Noua strategie a administrației Biden pentru zona Arctică prevede o concurență tot…

Sursa foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Noua strategie a administrației Biden pentru zona Arctică prevede o concurență tot mai mare cu Rusia și China

Statele Unite au prezentat vineri o nouă strategie pentru Arctica, care prevede o concurență tot mai mare cu Rusia și China în ceea ce privește prezența strategică a guvernului american în regiunea arctică ca regiune, relatează Reuters.

„Ne vom exercita necesar pentru a proteja poporul american și pentru a ne apăra teritoriul suveran”, se arată într-o fișă informativă despre noua strategie publicată de Casa Albă.

Rusia a redeschis sute de situri militare din epoca sovietică în regiune, a declarat în august secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând că capacitățile rusești din această zonă reprezintă o provocare strategică pentru alianța formată din 30 de națiuni.

China, care se descrie drept un stat „aproape arctic”, are, de asemenea, ambiții în regiune și a declarat că intenționează să construiască un „Drum al Mătăsii Polar”. China este cu ochii pe resursele minerale și pe noi rute de transport maritim, pe măsură ce calotele de gheață se retrag odată cu creșterea temperaturilor.

Noua strategie americană, o actualizare a predecesorului său din 2013, afirmă că Statele Unite urmăresc o regiune arctică „pașnică, stabilă, prosperă și cooperantă”. Ea abordează schimbările climatice cu mai multă urgență și direcționează noi investiții în dezvoltarea durabilă pentru a îmbunătăți mijloacele de trai ale locuitorilor din Arctica, conservând în același timp mediul înconjurător.

Strategia „ține cont, de asemenea, de creșterea concurenței strategice în Arctica, exacerbată de războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina și de eforturile sporite ale Republicii Populare Chineze de a obține influență în regiune, și caută să poziționeze Statele Unite atât pentru a concura eficient, cât și pentru a gestiona tensiunile”, a precizat Casa Albă.

Casa Albă a precizat că Statele Unite „vor descuraja amenințările la adresa patriei americane și a aliaților noștri prin consolidarea capacităților necesare pentru a ne apăra interesele în Arctica, coordonând în același timp abordările comune în materie de securitate cu aliații și partenerii și atenuând riscurile de escaladare neintenționată”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Foarte bine. Trump de ce n-a făcut asta? Ah, Trump a lucrat pentru Rusia, uitasem.

  2. Asta de la americani seamana cu moastele de la noi.
    Un batran senil.

  3. ”Regiunea arctică ca regiune”? Eu inteleg ca si articolul in limba engleza are aceeasi eroare – si acolo nici macar nu e corecta gramatical exprimarea – dar voi cititi ce scrieti? Sau dati copy/paste direct din Google Translate? De fapt, de ce mai intreb, clar asta faceti.