G4Media.ro

Noi cazuri de intoxicare a elevelor iraniene în cinci provincii ale țării…

Sursa foto: Pexels / Lara Jameson

Noi cazuri de intoxicare a elevelor iraniene în cinci provincii ale țării / Misterul asupra cazurilor de otrăvire provoacă o puternică emoție în Iran

Noi cazuri de intoxicare a elevelor iraniene au fost raportate, sâmbătă, în cel puţin cinci provincii de mass-media, în timp ce misterul persistă asupra acestui caz de otrăvire care provoacă o puternică emoţie în ţară, potrivit AFP, citată de News.ro.

Zeci de tinere au fost transferate la spitale din provinciile Hamedan (vest), Zanjan şi din Azerbaidjanul istoric (nord-vest), Fars (sud) şi Alborz (nord), au relatat agenţiile Tasnim şi Mehr.

Starea generală de sănătate a acestor eleve, care suferă de tulburări respiratorii, ameţeli sau dureri de cap, nu este considerată gravă, potrivit acestora.

În total, în ultimele trei luni au fost raportate câteva sute de cazuri de intoxicare cu gaze în zeci de unităţi, inclusiv în oraşul sfânt Qom.

Acest caz misterios a provocat mobilizări ale părinţilor îngrijoraţi, care cer autorităţilor să acţioneze.

Preşedintele Ebrahim Raisi a cerut vineri Ministerului de Interne şi Informaţii „să combată complotul inamicului care urmăreşte să creeze panică şi disperare în populaţie”. Nu a dat nicio indicaţie despre identitatea acestui „inamic”.

Autorităţile au criticat drept o imixtiune în treburile ţării, apelul lansat vineri de diplomaţia germană de a elucida „orice caz” „şocant” de otrăvire. Biroul ONU pentru Drepturile Omului a cerut, de asemenea, o „investigaţie transparentă” şi concluzii publice.

Guvernul a anunţat o anchetă cu privire la originile intoxicării, dar nu au fost anunţate arestări în acest moment.

Săptămâna trecută, un oficial al Ministerului Sănătăţii a explicat că „anumiţi indivizi” urmăresc prin aceste acţiuni „să închidă toate şcolile, în special pe cele de fete”. Această versiune nu a fost împărtăşită şi de alţi responsabili.

Acest caz vine în momentul în care Iranul este zguduit de o mişcare de protest după moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o tânără reţinută de poliţia de moravuri care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict care impune femeilor vălul.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...