G4Media.ro

Neonazistul norvegian Anders Breivik cere eliberarea condiționată / Un psihiatru audiat de…

Sursa foto: Captură video

Neonazistul norvegian Anders Breivik cere eliberarea condiționată / Un psihiatru audiat de comisia de eliberare susține este la fel de periculos ca acum un deceniu, când a ucis 77 de oameni  

Neonazistul norvegian Anders Breivik, care cere eliberarea condiţionată din închisoare, este la fel de periculos ca în urmă cu zece ani, când a ucis 77 de oameni, a afirmat miercuri un psihiatru care l-a ţinut sub observaţie, transmite Agerpres, care citează AFP şi dpa.

Breivik, condamnat în 2012 la 21 de ani de închisoare, cu posibilitate de prelungire, compare săptămâna aceasta în faţa comisiei care decide dacă va fi eliberat înainte de termen. El susţine că a renunţat la violenţă.

„Apreciez că Breivik are acelaşi diagnostic pe care l-a avut întodeauna”, a declarat psihiatra Randi Rosenqvist la tribunalul din districtul Telemark din sudul Norvegiei, în a doua zi a unei proceduri desfăşurate, din motive de securitate, în sala de sport a închisorii din Skien unde este încarcerat extremistul. „Riscul unor acte violente viitoare nu s-a modificat din 2012 şi 2013, când mi-am redactat prima evaluare”, a spus ea.

Experta apreciază că pacientul suferă de tulburări de personalitate şi l-a descris drept „asocial, histrionic şi narcisist”.

În 22 iulie 2001, Breivik a detonat o bombă în apropierea sediului din Oslo al guvernului. Explozia a omorât opt oameni, iar extremistul de dreapta a mai ucis apoi 69, majoritatea la vârsta adolescenţei, trăgând cu arma asupra unei tabere de vară a tineretului laburist, pe insula Utoya.

Raportul psihiatric – singurul solicitat de instanţă – este considerat hotărâtor pentru decizia privind eliberarea condiţionată, considerată în acest moment foarte puţin probabilă.

În timpul ce dr. Rosenqvist depunea mărturie, Breivik a ieşit din apatia obişnuită şi a clătinat de mai multe ori din cap. El s-a plâns de condiţiile de detenţie, susţinând că este tratat „ca un animal”, în lipsa unor contacte suficiente cu lumea exterioară, şi că nu i se permite să aibă relaţii semnificative sau contacte sociale directe şi să comunice cu ceilalţi.

Deţinutul dispune în închisoare de trei celule, de un televizor cu DVD şi consolă de jocuri şi de o maşină de scris. În 2016, el a reuşit să obţină o sentinţă de condamnare a statului norvegian pentru tratamente inumane şi degradante, pe motiv că este izolat. Decizia primei instanţe a fost însă desfiinţată la apel.

Răspunzând la întrebările avocatului apărării, Oystein Storrvik, Breivik a arătat miercuri că este ţinut izolat în majoritatea timpului, umilit zilnic şi că studiază sau face planuri de afaceri timp de 12 ore pe zi. El a remarcat condiţiile mai relaxate de detenţie, care rămân însă stricte, şi interzicerea unor anumite lecturi, care îi îngreunează încheierea studiilor.

Marţi, în faţa instanţei formate din trei judecători, unde i s-a cerut să facă dovada că nu mai este un militant violent, Breivik a declarat: „Cineva care a fost judecat pentru un act criminal nu poate garanta niciodată că nu îl va comite din nou, pentru că asta depinde de societate, dacă îi dă o şansă sau nu”. El a adăugat că îşi poate da „cuvântul de onoare” că va părăsi Norvegia dacă va fi eliberat.

Cererea de eliberare condiţionată a lui Breivik a şocat ţara, apreciază AFP. Familiile victimelor, supravieţuitorii şi experţii se tem că el va folosi procesul ca pe o tribună politică, de unde presa transmite în direct, iar comportamentul său – salutul hitlerist, pancartele, tirada ideologică – au confirmat aceste temeri.

Miercuri, el a apărut din nou în sala de judecată cu o pancartă cu mesaj politic, deşi un judecător îi ceruse în ajun să se abţină de la astfel de gesturi. Cu toate acestea, Breivik a susţinut că este dispus să se schimbe şi să respecte regulile.

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Adica sa inteleg mai bine. A ucis 77 de oameni si dupa 10 ani vrea in libertate. Ma, asa da justitie. Numai un Europa si probabil numai numai in Norvegia poti intalni asa ceva. Oricum atata timp cat sta in Norvegia si nu este lasat sa circule in afara tarii, din partea mea pot sa-l elibereze.

  • Greu cu cititul la tine. Daca a cerut asta nu inseamna ca automat se aporba.

  • Tie iti place ca esti analfabet functional? Scrie in articol negru pe alb ca este putin probabila eliberarea lui. Ce naiba ne mai miram cand votati ca d.obitocii aceiasi talhari de 30 de ani.

 2. Drepturile animalelor.USA cel mai BUN sistem juridic!

 3. Păi cam toți conservatorii fasciști care schelălăie că:
  – vezi doamne rasa albă e oprimată,
  – vai europa creștină în ce pericol e din cauza refugiaților,
  – vai că dictatura minorităților,
  – vai ce neormarxist e oricine nu-i budo-fundo-curțisto-dacopato-ortodoxopat

  îs doar niște ciumeți cu nervii în poșetă și duși rău cu pluta!

  • Ai dreptate. Esti la zi cu boosterele?

 4. Împușcatul

 5. Ti-ai facut, bai loaza comunista, boosterul pe ziua de azi? In dovleacul pe care il ai in loc de cap, asa cum trebuie? Fugi si fa-l si pe urmatorul, sa nu cumva sa intri in sevraj, loaza

  • Mesajul ii este adresat loazei care isi spune „dumnezeu” aici, gandindu-se ca macar virtual sa para interesant, daca in viata reala este un pârț.

 6. Ce inseamna „ciumeti”? Imi pare un cuvant folosit pe la tara, in satele cu veceu in curte

 7. incearca si el ! dragnea cite cereri a facut ? oricum iti trebuie tupeu la greu ca sa ceri asa ceva dupa ce ai facut ce ai facut