G4Media.ro

Negocieri în impas pentru formarea unui nou guvern în Italia. Mișcarea 5…

Negocieri în impas pentru formarea unui nou guvern în Italia. Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat se amenință reciproc cu anticipatele

Negocierile dintre Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat, de centru-stânga, pentru formarea unui nou guvern la Roma au ajuns în impas in cauza refuzului  PD de a-l accepta pe actualul premier Giuseppe Conte drept șef al viitorului  cabinet, transmite  Reuters.

Cele două partide, în mod tradițional adversare, au început vineri  discuțiile pentru o guvernare comună după ce alianța la guvernare a Mișcării 5 Stele cu Liga condusă de Matteo Salvini s-a dizolvat la capătul a luni de dispute. Joi, președintele Sergio Mattarella le-a dat partidelor cinci zile să formeze o nouă coaliție, dacă vor să evite alegerile anticipate.

La prima întâlnire dintre liderul Mișcării, Luigi di Maio, și președintele PD, Nicola Zingaretti, acesta din urmă a pus drept condiție înlocuirea lui  Conte din funcția de prim-ministru, ca semn al rupturii cu trecutul guvern care a avut relații tensionate cu partenerii europeni. Și di Maio are condițiile sale, cea mai importantă fiind reducerea numărului de parlamentari de la 945  la 600. Niciuna dintre părți nu s-a arătat dispusă să accepte condițiile puse de partenerii de discuție mizând pe faptul că celălalt are mai multe motive să se teamă de alegerile anticipate

Parlamentarul PD Andrea Orlando a acuzat Mișcarea 5 Stele că ridică miza negocierilor în mod constant. ”Ieri erau 10 puncte prioritare, azi la două după-amiază era reducerea numărului de parlamentari, iar la 9 era Conte sau nimic. E greu să continuăm așa”, a scris Orlando pe Twitter.

Suspiciunile PD sunt alimentate și de posibilitatea ca Mișcarea să reia discuțiile cu La Liga, din direcția căreia vin semnale că ar regreta sabotarea guvernului demisionar. Agenția Adnkronos l-a citat pe Fabio Cantarella care a spus  că Liga este dispusă  să-i ofere lui di Maio  poziția de premier.

Foto: Președintele Italiei, Sergio Mattarella, primind demisia premierului  Giuseppe Conte (Wikipedia)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.