G4Media.ro

NATO: Jens Stoltenberg avertizează Rusia şi Belarus să nu mai ameninţe aliaţii…

NATO: Jens Stoltenberg avertizează Rusia şi Belarus să nu mai ameninţe aliaţii organizaţiei nord-atlantice

În contextul deturnării de către autorităţile belaruse a unui avion de pasageri, o mulțime de reacții critice au venit din partea țărilor europene și a statelor membre NATO, în ultimele două săptămâni. În contrapondere, Belarus și Rusia au continuat să lanseze amenințări la adresa statelor care le-au contestat acțiunea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a transmis o nouă avertizare la adresa Rusiei şi Belarus să înceteze să ameninţe aliaţii organizaţiei nord-atlantice – transmite dpa.

„Suntem desigur pregătiţi, în caz de urgenţă, să protejăm şi apărăm orice aliat împotriva oricărui tip de ameninţare venită din partea Minskului şi Moscovei”, a declarat Stoltenberg pentru publicaţia germană Welt am Sonntag. „Suntem vigilenţi şi urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Belarus”, a adăugat secretarul general al NATO, apreciind că Belarusul devine „tot mai dependent” de Rusia.

Stoltenberg a afirmat că NATO este serios îngrijorat de cooperarea mai strânsă dintre Moscova şi Minsk din ultimele luni. „Am învăţat din trecut că Rusia a încălcat masiv integritatea teritorială a unor state precum Ucraina, Georgia şi Republica Moldova”, a spus el, care a amintit că „NATO este o alianţă defensivă”.

Lituania, Letonia şi Polonia, toate membre ale NATO, au frontiere comune cu Belarus.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a obligat o cursă comercială operată de compania Ryanair între două capitale ale Uniunii Europene – Atena şi Vilnius – să aterizeze de urgenţă la Minsk. Jurnalistul disident Roman Protasevici şi iubita lui, Sofia Sapega, pasageri la bordul acelei curse, au fost arestaţi.

În contextul în care UE a răspuns la acest incident cu sancţiuni împotriva Belarusului, preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit pe Lukaşenko pentru discuţii şi a declarat că Moscova va susţine Minskul cu credite în valoare de 500 de milioane de dolari. Totodată, Putin şi-a reafirmat sprijinul pentru Lukaşenko, în confruntarea acestuia cu Occidentul.

Stoltenberg a mai declarat că situaţia din Belarus va fi discutată la summitul NATO care va avea loc la Bruxelles în 14 iunie, la care va participa şi preşedintele american Joe Biden. Secretarul general al NATO a spus că recent anvergura programului Parteneriatul pentru Pace (PFP) cu Belarus a fost redusă semnificativ şi că va continua să fie revizuită.

Totodată, NATO a adoptat o abordare cu două componente faţă de Rusia, care constă din descurajare şi dialog, a explicat Stoltenberg, adăugând: ne ţinem de această abordare. NATO trebuie să menţină dialogul „cu vecina noastră Rusia” despre controlul armamentelor şi provocările politice, îndeosebi în perioade dificile, a spus secretarul general al NATO. „Dacă nu vorbim unii cu alţii, nu ne putem nici soluţiona disputele şi nici îmbunătăţi înţelegerea reciprocă”, a apreciat Stoltenberg, conform Agerpres.

Sursa Foto: NATO/Secretary General Jens Stoltenberg

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Ce bine ca or sa discute problemele NATO cu Joe, sigur iese ceva interesant .

 2. Iar Rusia va zice: „Ca daca nu, ce ?” Si pan’ la urma, asta-i intrebarea. V-am zis, Constanta o sa ajunga Nagasaki 2.

 3. NATO poate ameninta Romania…dar nici intr-un caz Rusia….

  • NATO îți bate Rusia, Coreea de Nord și China la un loc.

  • Niculae.
   Pe un post TV a fost întrebat E.Hurezeanu:,,Poate Rusia să înceapă un război?”. ..Nu poate, deoarece nu are cu cine!”, a răspuns Hurezeanu.
   Acum să vedem care este raportul de forțe între NATO și Rusia. Mari unități de luptă active ale NATO, calculat în brigăzi mecanizate:Albania 0,Belgia 0,Bulgaria 0, Croația 1, Cehia 1, Danemarca 1, Estonia 0, Franța 8, Germania 4, Grecia 6, Islanda 0, Italia 3, Letonia 0, Lituania 0, Luxemburg 0, MBrt 5, Muntenegru 0, Norvegia 0, Olanda 0, Polonia 11, Portugalia 1, România 5(cu tancuri vechi), Slovacia 0, Slovenia 0, Spania 4, Turcia 31(19 cu tancuri vechi) și Ungaria 1 (SUA și Canada nu intră în calcul fiindcă nu vor putea veni niciodată în Europa ca la paradă pe oceane). Rusia: cca 90 active și cca 200 la mobilizare având tehnica în depozite și rezerviștii necesari. În rest, să auzim de bine. O brigadă Mc, ar putea teoretic ocupa un aliniament de apărare pe cca3- 5 km în funcție de teren, vezi câți km de front pe un singur aliniament ar putea apăra NATO,din cei cca 2000 cu Rusia, cam nimic. De aceea NATO tremură de frica Rusiei, precizare occidentală.

 4. Vorbiți voi,care ati asasinat populația YUGOSLAVIEI fără nici un MOTIV???
  Sa va așteptați sa fiți și voi bombardați la voi acasă….

 5. rusilor, stati acasa tata si nu mai veniti la furat.

 6. Nu vor razboi nici unii nici ceilalti. Doar latra unii la altii prin gard.

 7. Rușii nu au puterea economica necesară pentru a susține un conflict de lungă durată. Situația ar fi cumva identică cu cea a întrării USA în război după atacul de la Pearl Harbor, când comandantul flotei japoneze a spus, îngrijorat, că „ am reușit să trezim uriașul adormit „.

 8. Nu va mai agitati tavarsci, in caz de razboi va bate NATO de va asculta cu urechea. Armele americane sunt cu 50 ani mai avansate ca cele sovietice revopsite. Nu va avantati prea tare ca e pacat sa muriti ca mustele. Sa nu ziceti ca nu ati stiut 😆

 9. Taci dreaq din gura cu Rusia ta ca o cucerește NATO fără sa explodeze vreo bomba e destul sa va bombardeze cu vodka și pierdeți războiul a-i uitat ca în al 2 Lea război a-ți băut și parfum unde a-ți găsi vreun beci cu vin sau tărie acolo s-a terminat războiul și viata soldatului sovietic, era sa uit sa bombardeze și cu ceasuri de mina toate încărcate cu STL-ri ca se știe ca soldatul rus e înnebunit după ceasuri de mina