G4Media.ro

NASA: Forţa erupţiei vulcanice produse în arhipelagul Tonga pe 15 ianuarie a…

NASA: Forţa erupţiei vulcanice produse în arhipelagul Tonga pe 15 ianuarie a depăşit-o pe cea a bombei atomice de la Hiroshima / Supraviețuitorii catastrofei susțin că puterea erupției „le-a zguduit creierul”

Forţa erupţiei vulcanice produse în arhipelagul Tonga pe 15 ianuarie a depăşit-o pe cea a bombei atomice de la Hiroshima, au anunţat oamenii de ştiinţă de la agenţia spaţială americană NASA, în timp ce supravieţuitorii catastrofei au declarat că puterea acesteia ”le-a zguduit creierul”, relatează luni AFP, citată de Agerpres.

Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a expulzat o ciupercă de fum cu o înălţime de până la 40 de kilometri în timpul erupţiei ce a fost auzită până în Alaska, la peste 9.000 de kilometri distanţă şi care a declanşat un tsunami.

Potrivit NASA Earth Observatory, erupţia a fost de câteva sute de ori mai puternică decât bomba atomică americană lansată asupra oraşului japonez Hiroshima în august 1945, a cărei putere a fost estimată la aproximativ 15 kilotone (15.000 de tone) de TNT.

”Cantitatea de energie eliberată de erupţie credem că a fost echivalentă cu între 5 şi 30 de megatone (5 până la 30 de milioane de tone) de TNT”, a declarat Jim Garvin, om de ştiinţă în cadrul NASA, citat într-un material publicat duminică seara pe site-ul misiunii Earth Observatory.

Agenţia a declarat că erupţia a ”şters” insula vulcanică situată la aproximativ 65 de kilometri nord de capitala Tonga, Nuku’alofa.

În urma erupţiei, regatul insular cu o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori a fost acoperit cu un strat de cenuşă toxică, ce a otrăvit apa potabilă şi a distrus culturile agricole şi cel puţin două sate.

De asemenea, evenimentul a provocat decesul a cel puţin trei persoane în Tonga şi a condus la moartea prin înec a două persoane din Peru, ţară ale cărei coaste au fost lovite de valuri excepţionale în urma erupţiei.

O ”urgenţă de mediu” de 90 de zile a fost anunţată de autorităţile peruane pentru zona de coastă afectată de deversarea a 6.000 de barili de ţiţei în urmă cu o săptămână, o maree neagră ce continuă să se răspândească şi să îi îngrijoreze pe locuitori.

În Tonga, amploarea pagubelor rămâne incertă, comunicaţiile fiind în continuare afectate.

Şocul în urma erupţiei ”depăşeşte cu mult orice au experimentat oamenii de aici”, a declarat pentru AFP jurnalista Mary Lyn Fonua din Nuku’alofa.

”Unda de şoc de la erupţie pur şi simplu ne-a zguduit creierul”, a spus ea, adăugând că stratul de cenuşă fină care acoperă totul îngreunează în continuare viaţa locuitorilor. ”Se infiltrează peste tot”, a descris ea adăugând că cenuşa ”irită ochii, face răni în colţurile gurii, toată lumea are unghiile înnegrite”.

Forţe de apărare japoneze, neozeelandeze şi australiene au început livrarea ajutoarelor de urgenţă în Tonga, inclusiv apă potabilă, fiind respectate în acelaşi timp protocoale stricte COVID-19 pentru a menţine arhipelagul în siguranţă în timpul pandemiei.

Sursa foto: Twitter / Future Horizon

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Rog ecologiștii sa calculeze cat CO2 s și alte h2s s au degajat in atmosfera și să mi calculeze câte zeci de mii de ani trebuie să țin închisă centrala de apartament și mașina cu motor pe benzina că să salvăm ecosistemul, planeta și ursii polari. Și focile și plămânii la copilași

    • Tu știi ce înseamnă „in plus”? Emisia oamenilor e un exces, accentuat de reducerea ariei inpadurite. Și nu în România ci în tarile ecuatoriene.
      Și nu am mai vorbit încă de poluarea locală. Cea ce se întâmplă în Tonga nu te afectează multe pe aici. Dar centrale, mașinile și arderea gunoiului poluează masiv spațiul tău de trăit.