G4Media.ro

NASA, criticată vehement după ce a decis să renunțe la numele „ofensatoare”…

NASA, criticată vehement după ce a decis să renunțe la numele „ofensatoare” date unor planete și galaxii

Agenția spațială americană a fost ridiculizată după ce a decis să renunțe la utilizarea unor nume considerate „ofensatoare” pentru planete, galaxii și alte obiecte cosmice. Național Aeronautics and Space Administration (NASA) a anunțat că, de-acum înainte, toate planetele și corpurile cerești vor fi menționate numai cu numele lor științifice. De exemplu, „Eskimo Nebula” va fi cunoscută doar sub denumirea de NGC 2392, în timp ce „Siamese Twins Galaxy” vor fi NGC 4567, respectiv NGC 4568, NASA considerând ca cele două porecle au „implicații coloniale.” Criticii susțin că, prin decizia sa „prostească”, agenția spațială americană „a cedat culturii anulării” promovată de stânga liberală americană și că „a dus corectitudinea politică în spațiu.”

Într-o declarație de presă publicată zilele trecute, NASA a afirmat că planetele, galaxiile și alte corpuri cerești nu vor mai fi menționate prin porecle „ofensatoare,” ci doar prin denumirile lor științifice.

„Obiectele cosmice îndepărtate, precum planetele, galaxiile și nebuloasele sunt uneori menționate de comunitatea științifică prin porecle neoficiale. Pe măsură ce comunitatea științifică lucrează pentru a identifica și a rezolva discriminarea și inegalitatea sistemice în toate aspectele acestui domeniu, a devenit clar că anumite porecle cosmice nu numai că sunt insensibile, dar pot fi în mod activ dăunătoare. NASA examinează în prezent utilizarea terminologiei neoficiale pentru obiecte cosmice ca parte a angajamentului său pentru diversitate, echitate și incluziune”, se afirmă în declarația oficială a agenției spațiale americane.

Ca urmare a noilor reguli, „Eskimo Nebula” sau Nebuloasa Eschimosul, ce se referă la rămășițele strălucitoare ale unei stele situate la aproximativ 5.000 de ani lumină de Pământ, descoperite în 1787 de William Hershel, va fi menționată doar ca NGC 2392. Așa-numitele „Siamese Galaxy Twins”, o pereche de galaxii în spirală aflate în Roiul Fecioarei, vor fi de asemenea cunoscute numai sub denumirile științifice de NGC 4567 și NGC 4568.

NASA afirmă că „eskimo (eschimos) este considerat în mare măsură un termen colonial cu o istorie rasistă, impus indigenilor din regiunile arctice” și că „cele mai multe documente oficiale au renunțat la utilizarea lui.”

Agenția spatiala susține că, „în cazurile în care poreclele sunt inadecvate, va folosi numai denumirile oficiale date de International Astronomical Union”.

„Susțin reevaluarea continuă a numelor prin care ne referim la obiecte astronomice”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Science Mission Directorate a NASA, de la sediul central din Washington. „Scopul nostru este ca toate denumirile să fie aliniate la valorile noastre de diversitate și incluziune și vom lucra în mod proactiv cu comunitatea științifică pentru a contribui la asigurarea acestui lucru. Știința este pentru toată lumea și fiecare fațetă a muncii noastre trebuie să reflecte această valoare.”

NASA a afirmat că „poreclele sunt adesea mai abordabile și mai familiare publicului decât numele oficiale pentru obiectele cosmice, cum ar fi Barnard 33, a cărui poreclă, The Horsehead Nebula (Nebuloasa cap de cal) se referă la înfățișarea sa. Dar adesea poreclele aparent inofensive pot fi dăunătoare și pot distrage atenția de la aspectul științific.”

Administratorul asociat al NASA pentru diversitate și egalitate de șanse, Stephen T. Shih, a fost de acord cu decizia agenției, afirmând: „Aceste porecle și termeni pot avea conotații istorice sau culturale care sunt inacceptabile sau nedorite, iar NASA este ferm angajată să le ia în discuție”.

„Știința se bazează pe contribuții diverse și aduce beneficii tuturor, deci înseamnă că trebuie să o facem inclusivă.”

Agenția a precizat că va colabora cu experți în diversitate, incluziune și echitate în științele astronomice și fizice pentru a oferi îndrumări și recomandări ca sa revizuiasca alte porecle și termeni.

Referindu-se la decizia NASA, CNN a reamintit că, în luna iunie, compania Dreyer a anunțat că a renunțat la marca „Eskimo Pie” după un secol. Cuvântul este folosit în mod obișnuit în Alaska pentru a se referi la populatiile inute și Yupik, potrivit Centrului de limbi native de la Universitatea din Alaska. „Acest nume este considerat derogatoriu în multe alte locuri, deoarece a fost dat de persoane ne-inuite și s-a spus că înseamnă mâncător de carne crudă. Oamenii din Canada și Groenlanda preferă alte nume”. (Detalii aici)

În ceea ce privește demunirea de „Siamese Twins”, NASA nu a explicat de ce a renunțat la ea, deși în opinia jurnaliștilor de la CNN aceasta este considerată de multă vreme o expresie învechită, ofensatoare folosită pentru „frații siamezi”. denumire care se referea la cei doi frați originari din Siam (acum Thailanda) folosiți ca „ciudățenii” în spectacolele de circ în secolul al XIX-lea.

Sub focul criticilor

Așa cum era de așteptat, decizia agenției spațiale americane – o agentie independentă guvernamentală creată în 1958 – a provocat reacții imediate. Dacă unii comentatori au lăudat pasul important făcut de NASA în ceea ce privește diversitatea și incluziunea, numeroase voci, cele mai multe din rândul conservatorilor americani, au criticat și ridiculizat ceea ce ei au numit „decizia prostească” a agenției spațiale.

În principiu, ei afirmă că NASA „a cedat culturii anulării” și că „a dus corectitudinea politică în spațiu” (Detalii aici). Aceasta mai ales în contextul în care, în urma protestelor masive din ultimele luni privind injustiția rasială care ar există în societatea americană, o serie de produse alimentare (Uncle Ben‘s, Aunt Jemima), echipe de sport (Washington Redskins) sau formații de muzică country (Lady Antebellum, Dixie Chick) au renunțat la denumirile lor considerate „ofensatoare” și „rasiste” în favoarea unor denumiri incluzive.

Decizia NASA, susțin criticii, este un exemplu clasic al așa-numitei cancel culture, fenomenul promovat de stânga liberală și progresistă din America prin care se „anulează” persoane, branduri, emisiuni, cărți sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarci sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.

Criticii au vorbit de faptul că NASA a făcut „un pas pentru a asigura corectitudinea politică în spațiu” și au acuzat agenția că „a devenit și ea woke,” referindu-se la termenul care indică o persoană, instituție sau companie care sunt vigilente la nedreptățile din societate, în special la rasism. Cuvântul e folosit în prezent de dreapta americană ca termen peiorativ pentru a descrie activiștii progresiști.

Wokeness – starea de a fi woke – se răspândește atât de repede, încât a trecut chiar și în modul intergalactic,” au scris cei de la publicatia Spiked , afirmând că „NASA, odată mândria națiunii americane, a cedat roiului woke.” Blogul se îndoiește că „cineva a cerut aceste schimbări” și că „ideea că o singură persoană a fost ranită de o asemenea terminologie este la fel de absurdă”.

Comentatorii conservatori americani și-au exprimat revolta și disprețul pentru decizia agenției spațiale americane. „Meseria ta, @NASA, este să explorezi spațiul și să înțelegi cosmosul. Nu să potolești cultul woke încercând să-i câștigi simpatia”, a scris psihologul Geoffrey Miller.

Scriitoarea Christina Hoff Sommers a afirmat: „Dragă NASA: Vei aborda de asemenea și următorii termeni daunatori și insensibili: Teoria Big Bang, Uranus, găuri negre, stele pitice și materie întunecată?”, în timp ce Tom Fitton, președintele organizației conservatoare Judicial Watch, a afirmat pe Twitter: „Cine conduce @NASA ca să permită acestei agenții guvernamentale să se angajeze în provocări de rasă stângiste?”

La rândul ei, comentatoarea conservatoare Ann Coulter a scris: „De câți ingineri NASA a fost nevoie pentru a stabili că numind o stea Eskimo Nebula este în mod activ dăunător? Țara e terminată”.

Surse: NASA, New York Post, CNN, Daily Mail, Spiked, Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. Idioții dreapta se simt ofensați de orice rahat inutil, și îi fac pe stângiști ,snoufleics 🙂 mi se rupe că Nebuloasa Eschimosului va fi numită NGC2932….un lucru să vă fie clar, în final stânga progresistă ÎNTOTDEAUNA câștigă, indiferent pe cine votați sau cât urlați, pentru că progresiștii au idei bune si sunt oameni civilizați. Logic !

  • Povesti. SUA se scufunda sub “progresism”, e deja pe faras, sa vedem ce “progresism” va da China peste nas “castigatorilor” :))

  • @Neg te înșeli. Stânga progresistă nu are idei bune și nici oameni civilizați, ci este predominant compusă din „special snowflakes” care au tâmpita idee că orice are conotații rasiale și că ar trebui să ne cenzurăm trecutul, să îl judecăm prin prisma „corectitudinii politice” și să ne batem joc de el și anarhiști vandali care dărâmă statui cu personalități istorice pe motiv că respectivele personalități ar fi fost „rasiste” și că ar fi avut sclavi (un lucru perfect normal la 1700-1800). În concluzie, voi cei progresiști sunteți ăia plângăcioși care se smiorcăie din orice căcat, noi cei de dreapta doar vrem să apărăm societatea de „leftarzi”, de „cancel culture” și alte aiureli politice contemporane…

  • Daca este ofensată o alta categorie de oameni la restul li se pare că e ok.
   Cind ei sunt in acea categorie nu li se mai pare ok.
   E ok sa nu jignești pe altii. Nici ție nu îți place dacă ești jignit.

  • @neg, mai precipitatule, nu tu erai cu “feel the bern” acum cateva luni pe aici?!
   Antifa si BLM, produse ale stangii, sunt “oameni civilizati, cu idei bune” pentru tine, cu toata violenta si distrugerile pe care le fac?
   In ce bula de sapun bio iti faci veacul, npc-ule?

  • Stânga progresistă a obţinut rezultate promiţătoare mai ales în RO, unde cultura dominantă e să fii şmecher sau ispită, n-avem TVR Cultural, Biblioteca Digitală a Bucureştilor, Muzeu Naţional de Istorie reparat. În America, excesele corectitudinare îl salvează pe Trump.

  • @Mihai hai să fim serioși, pe cine ofensează denumirea de „eschimos”, sau cea de „gemeni siamezi”? Păi in logica asta putem schimba și denumirile (oficiale, nu ca la aceste obiecte cerești) a două rase de pisici, siameză și birmaneză, pe motiv că se referă la numele „coloniale” ale țărilor Thailanda, respectiv Myanmar…

  • Nene, du-te te rog la Socola, acolo au idei progresiste și abia așteaptă sa le implementeze pe tine

  • Ha ha ha categorie din care evident nu faci parte (oameni civilizati cu idei bune) Si cam cate exemple ai cu stanga care castiga intotdeauna? Cuvantul corect e niciodata deoarece sunt lipsiti de idei si se comporta necivilizat

  • In plus, stangistii progresisti se spala pe dinti in fiecare zi dimineata si seara, isi taie regulat unghiile, au batista curata in buzunar, intr-un cuvant sunt giugiuc.

  • Mă întreb, ce NU esfe ofensator in ziua de azi!? Este prea de tot!

 2. Vineri, pe Fox News Channel „The Ingraham Angle”, fostul președinte al Camerei, Newt Gingrich a discutat despre miscarea făcută de stânga progresistă din America de a submina sistemul tradițional de învățământ.

  Gazda Laura Ingraham a menționat efortul de eliminare a gramaticii și a istoriei din cauza preocupărilor legate de rasism. Gingrich a spus că este un produs al simplificarii in exces, coborari standardelor țării in ultimele trei generații prin îndoctrinare și gândire de grup în sistemul de învățământ din America.

  „Cred că ceea ce vedeți este răsturnarea standardelor (pentru a fi mai pe placul celor cu intelect mai scazut) Americii timp de trei generații, vedeți îndoctrinare de stânga și literalmente gândire de grup(coeziune si tendinta de a junge la un consens cu orice pret)”, a spus el. „Fac un podcast și vorbesc despre închiderea gurii. Există o serie întreagă pe aceasta tema, unde stânga ne-a spus sa spunem ce vor ei altfel e de rau. Chiar cred că a venit momentul să ne luam înapoi școlile și universitățile. Și cred că mulți guvernanți, sincer, nu își fac treaba atunci când permit universităților publice să fie conduse de oameni care sunt radical anti-americani. ”

  „Deci, acesta este un moment foarte periculos din istoria noastră”, a continuat Gingrich. „Nu vom concura cu China dacă insistăm să avem școli în care programul stabilit de sindicate nu te prea învăța și ceea ce te invata nu este adevărat. ”

 3. Astept clipa cand vreo institutie „progresista” va propune sa se schimbae culoarea pieselor de sah: albul si negrul sunt culori rasiste si vor trebui inlocuite, de exemplu, cu verde si indigo. Vroiam sa propun rosu si galben, dar nici combinatia asta nu ar scapa de criticile „progresistilor”.
  Si inca ceva: ar trebui inlocuite si numele de familie White si Black, cele mai rasiste din toata gama onomasticii.

  • Oh, dar discuția există deja – că de ce albul mută primul și se propune ca prima mutare să fie stabilită prin tragere la sorți.

  • Pai, se trage la sorti si acum ca sa se stabileasca cine joaca cu albele si cine cu negrele. si, automat, albul muta primul.
   Cred ca in curand se va cere ca si echipamentul tenismenilor, la turneul de la Wimbledon, sa fie schimbat fiindca este prea rasist, dupa opinia „progresistilor”.
   Azi maine , nebunii astia vor interzice sa se mai spuna paine alba, ba vor cvere chiar sa se modifice efectiv si culooarea acesteia……

  • Piesele vor fi in dungi alb-negru respectiv negru-alb.

  • @Jean-Paul nu m-ar mira. „Leftarzii” sunt în stare de orice, sper din suflet ca aceste rahaturi de tip „cancel culture” și „political correctness” să nu prindă și aici, în România…

  • Cind era vorba de căsătoria gay toată lumea zicea că dacă se permite căsătoria gay, atunci oameni se vor căsători cu animale.
   La fel și aici daca schimbam numele unei planete atunci nu vom mai putea juca șah, se rescrie istoria se distruge civilizația și alte fantasmagori de genul asta, omul are multă imaginație.

  • Jean-Paul:
   :))))))) Ca sa nu se mai cunoasca om cu persoana !

   PS. Fain ! :))

  • @Sinapse:
   :))))))) Ca sa nu se mai cunoasca om cu persoana !

   PS. Fain ! :))

 4. Cu găurile negre va fi problema astronomica… Sincer, Trump, asa gagauța cum e, dacă pierde alegerile, SUA e mâncat de neomarxisti..

 5. Asta e proiectul stangismului: o societate condusa de emotii si sentimente, divizata iremediabil in rase, categorii, clase si orientari, in care valoarea omului este data de apartenenta la astfel de grupuri. O lume in care nu mai contraza faptele si calitatile individuale ale fiecaruia, ci “de-al cui esti”, ce culoare are pielea ta, cu cine te culci etc.
  Mi-e scarba de lasitatea intelectualilor si a comunitatii stiintifice care se pleaca usor in fata progresistilor.

  • @Kenobi sunt complet de acord.

  • @Kenobi: Aceasta „stanga liberala progresista” e denumita astfel mult prea pompos, iar ideile pe care le propaga nu sunt deloc liberale si in niciun caz progresiste. Sunt de fapt idei simpliste, pe placul celor cu scoala putina, pe placul celor dornici sa obtina multe fara efort si inteligenta. Un comunism cu alta prezentare, cu alta masca, nimic mai mult.

   Handicapatii astia sunt in stare sa aduca omagii eterne unui negrotei infractor, demoland statui ale unor personalitati marcante care au influentat istoria omenirii, unele chiar la nivel global.

   Jenant ceea ce face NASA, jenant ceea ce face partidul democrat in USA si multi alti sustinatori ai acestor derbedei…..aceasta e caracterizarea cea mai fidela a „stangii progresiste”…..niste derbedei.

 6. America înnebunește pe zi ce trece.

 7. „Dacă unii comentatori au lăudat pasul important făcut de NASA în ceea ce privește diversitatea și incluziunea […]”
  Ahahahahahahaha :)))))

 8. What about Uranus, NASA?

 9. Eu as vrea că NASA sa schimbe în fiecare zi numele unei planete.
  Din comentarii se vede că oameni percep asta ca fiind o tragedie.
  Poate în felul ăsta vor vedea că e doar apa de ploie.

 10. Ma asteptam ca la NASA sa existe oameni cu capul pe umeri, cu logica si bun simt. Din pacate pana si NASA a fost penetrata de generatii de idioti spalati pe creier in universitatile coordonate de acesti asa zisi „progresisti”, in realitate niste marxisti retrograzi, care doresc puterea absolute pentru ei. Daca acesti „progresisti” vor avea castig de cauza, vom trai intr-o lume a sclaviei totale in care asemenea denumirinu vor mai avea relevanta. Corectitudinea politica este o imensa imbecilitate, daca un om este negru, este negru, dar asta nu inseamna ca este mai prejos, daca un om este tampit, este tampit, asta nu insemna ca cineva din afara ii afecteaza imaginea, Imaginea este cea pe care el insusi o arata lumii, daca nu-i place sa se preocupe si sa se instruiasca.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.