G4Media.ro

Narcotraficantul Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, găsit vinovat de un tribunal federal din…

Narcotraficantul Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, găsit vinovat de un tribunal federal din New York pentru toate cele zece capete de acuzare

Un tribunal din SUA a ajuns marţi la concluzia că şeful temutului cartel al drogurilor Sinaloa din Mexic, Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, este vinovat pentru toate cele zece capete de acuzare, printre care trafic de droguri, transmit Reuters şi AFP.

Verdictul, anunţat la capătul a trei luni de proces, ar putea duce la închisoare pe viaţă pentru El Chapo (61 de ani).

Juriul – alcătuit din opt femei şi patru bărbaţi – a deliberat în total 34 de ore, timp de şase zile.

Guzmán a fost găsit de vinovat, între altele de conspiraţie în vederea spălării de bani de pe urma vânzării de stupefiante, distribuire la nivel internaţional de cocaină, heroină, marijuana şi alte droguri şi de folosire unor arme de foc.

El a pledat nevinovat la toate capetele de acuzare.

În ultimele două luni şi jumătate, juriul a audiat, la un tribunal din Brooklyn mărturii despre acte de tortură şi crime atroce, o corupţie la aproape toate nivelurile Guvernului mexican, amante şi evadări subterane nud, puşti de asalt Kalaşnikov de tip AK-47 placate cu aur, inscripţionate cu monogramă şi pistoale încrustate cu diamante.

În total 56 de martori chemaţi de procuratură au depus mărturie timp de aproximativ 200 de ore. Paisprezece dintre aceşti martori – majoritatea traficanţi de droguri asumaţi şi asociaţi ai unor carteluri – au cooperat cu procurorii în speranţa obţinerii unei reduceri a sentinţei.

În cursul procesului au fost prezentate, de asemenea, fotografii din timpul unor filaje, convorbiri telefonice interceptate şi mesaje de tip text implicându-l pe Guzmán, dar şi armament bling-bling şi ”cărămizi” de cocaină.

În schimb, avocaţii apărării au chemat la bară un singur martor şi s-au concentrat asupra subminării credibilităţii martoeilor care au cooperat cu acuzarea. Avocatul apărării Jeffrey Lichtman a declarat că aceşti martori au ”minţit în fiecare zi a vieţii lor, a vieţii lor mizerabile şi egoiste”.

Guzmán, care figura odinioară în topul Forbes al miliardarilor, a fost mereu o figură alunecoasă, înconjrată de o aură mitică.

El a evadat dintr-o închisoare mexicană în 2001, într-un cărucior pentru rufe murdare, iar în 2015 printr-un tunel.

După ce a fost prins din nou, în 2016, el a fost extrădat către Statele Unite pentru a fi judecat.

La ultimul termen al procesului, procuratura SUA le-a cerut juraților să nu-l lase ”să scape” pe inculpat şi să-l găsească vinovat pentru toate capetele de acuzare.

„Stă chiar acolo. Nu-l lăsaţi să fugă de răspundere. Trageţi-l la răspundere pentru crimele sale. Decideţi că este vinovat la toate capetele de acuzare”, le-a cerut procuroarea Andrea Goldbarg juraţilor, după şase ore de pledoarie a acuzării.

Procuratura a rezumat miercuri dovezile şi mărturiile prezentate timp de trei luni, cât a durat procesul, şi a făcut apel la „bunul simţ” al juraţilor care urmează să aprecieze dacă El Chapo este într-adevăr un rege al drogurilor, ţinând seama şi de stilul său de viaţă luxos şi de măsurile de securitate pe care şi le lua.

În schimb, avocaţii apărării au încercat să convingă juriul că El Chapo este doar un ţap ispăşitor pentru cartelul Sinaloa, al cărui lider ar fi de fapt Ismael „El Mayo” Zambada. Acesta a fost şi el inculpat, însă autorităţile nu au reuşit încă să îl aresteze şi să îl aducă în faţa instanţei.

Jeffrey Lichtman, avocatul lui Guzman, şi-a repetat teoria că Zambada a mituit guvernul de la Ciudad de Mexico pentru a scăpa şi pentru a-l sacrifica în schimb pe El Chapo. Avocatul a mai afirmat că mita de 100 de milioane de dolari plătită de clientul său fostului preşedinte mexican Enrique Pena Nieto, potrivit unui martor, trebuie să fi provenit de fapt de la Zambada.

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Aviz pentru dragnea&PSD, mai sunt tzari pe lumea asta unde justitia e justitie, si nu carpa de sters praful a lui tudorel. Bai mafiotilor, voi nu ati adus droguri ca Chapo, dar ca efecte negative nu sunteti departe= vezi plecarea medicilor, scaderea numarului de copii, falimentul tzarii samd.

 2. Si ce filme cu recorduri de box office se vor face de pe urma astuia! Lumea nu prea vrea zid cu Mexicul.

  • Zidul ala nu-si are rostul. Se mai fac so pe aici, prin America, combinatii pt bani.
   Mexicanii au tuneluri sapate si iluminate.
   Asta cu zidul e vrajeala lui Trumpito.

  • amuzant că pomenești de zid taman la un articol cu el chapo, care a evadat dintr-o închisoare printr-un TUNEL de 4 kilometri, care ajungea fix sub celula lui :D. Închisoare nene, ziduri după ziduri după ziduri, reduse la derizoriu de o groapă mai lungă, poreclită tunel 😀

 3. Cum? Condamnat in 3 luni?
  Ce gluma de justitie e asta, nu i s-au dat amanari peste amanari sa-si pregateasca apararea, nu s-a rejudecat dosrarul de cateva ori pentru ca in cele din urma sa fie achitat pentru ca procurorul de caz nu a facut roata urmata de 3 flip-uri pe spate cu surub si aterizare in spagat inainte sa se apuce de adunat probele? Americani nenorociti…

  /sarcasm

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.