G4Media.ro

Moscova condamnă „zelul antirusesc respingător”, după ce parlamentul Franței a recunoscut Holodomorul…

Holodomor, foto: Harvard University Press

Moscova condamnă „zelul antirusesc respingător”, după ce parlamentul Franței a recunoscut Holodomorul drept genocid

Rusia a calificat sâmbătă drept „zel antirusesc respingător” votul Adunării Naționale franceze de a recunoaște drept genocid Holodomorul, foametea provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autoritățile sovietice, care s-a soldat cu câteva milioane de morți. „Zelul antirusesc al deputaților francezi pare cu atât mai respingător cu cât Franța însăși nu a închis încă pagina crimelor sale din perioada colonială”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, citată de Le Figaro.

Într-o rezoluție adoptată marți cu o majoritate aproape unanimă (168 de voturi pentru și 2 împotrivă), deputații au recunoscut Holodomorul drept genocid, cerând guvernului să facă același lucru, ca răspuns la puternica așteptare a Kievului cu privire la această amintire dureroasă, reînviată de intervenția militară rusă în țară. Textul adoptat „recunoaște în mod oficial caracterul de genocid al foametei forțate și planificate de către autoritățile sovietice împotriva populației ucrainene în 1932 și 1933”.

O „decizie istorică”, potrivit lui Zelenski

Potrivit Mariei Zaharova, „încă o dată ne confruntăm cu duplicitatea și rusofobia adversarilor noștri europeni”. Ea a denunțat „standardele duble ale „Occidentului colectiv”” și „o acțiune goală și fără sens” a Franței „organizată în grabă pentru a face pe plac regimului de la Kiev”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat o „decizie istorică” pentru țara sa.

Supranumită „grânarul Europei” pentru solul său negru și fertil, Ucraina a pierdut câteva milioane de oameni în marea foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării terenurilor orchestrată de Stalin, potrivit istoricilor, pentru a suprima orice urmă de independență în această țară, pe atunci republică sovietică.

La jumătatea lunii decembrie, Parlamentul European a calificat și el Holodomorul drept genocid. Rusia refuză categoric să accepte această clasificare, invocând faptul că marea foamete din anii ’30 a făcut victime nu numai ucraineni, ci și ruși, kazahi și alții.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Limbaj standard de abuzator.
  Nici o vorba despre fapta in sine, orice s-ar fi intamplat e vina victimei, cei care ii iau aparararea sunt respingatori si rusofobi.
  Spurcata mentalitate care se rasfrange asupra unui intreg popor prin progapanda.
  Efectiv astia sunt medievali pierduti in timp si cu ifose de razboinici invincibili.

 2. Ce draq e cu zelul asta antirusesc? Acum ca sovieticii au ucis 10 milioane de ucrainieni prin infometare constituie genocid? E clar rusofobie( ura nejustificata fata de rusi). Abia daca au ucis cateva zeci de milioane de oameni dupa ww2 si deja se ia lumea de ei?
  Cel mai tare e ,ca dupa tot ce au facut in Ucraina j.egurile astea sovietice au fost uimite ca nu i-au asteptat ucrainienii cu flori pe „eliberatori”,pardon: violatori.

  • Fobie inseamna teama (nejustificata) nu ura… E diferenta. De ce ti-e teama trebuie sa te feresti. Induce in principiu o atitudine defensiva…
   Ura este cea care-i face pe rusi agresivi.

  • Asa e ,”teama nejustificata”. Mea culpa, circumstantele atenuante ar fi ca oricine a avut de-a face cu sovieticii a amestecat sentimentele de ura si teama.

  • Adevarul e, daca stam sa cautam, ca de fapt propaganda ruseasca asta vrea sa dea de inteles, cel putin norodului, ca cineva din afara propaga ura fata de rusi. Si ca, sa inspire teama, e mai degraba o dorinta a lor.
   Ceea ce, poate ca e mai greu de sesizat pentru norod, e ca fobia este intretinuta zi de zi chiar de liderii lor.
   Ar fi putut sa se alature culturii occidentale si sa tinda spre o pozitie de top in cateva decenii, daca nu ar fi pretins ca lumea intreaga trebuie sa le datoreze supunere si poate respect.
   Deocamdata, economic nu se pot compara cu tarile din top pe care ar vrea sa le detroneze, iar cultural, ca civilizatie, mai au de recuperat cateva sute de ani.
   In conditiile actuale, de circulatie a valorilor, poate ar fi durat mai putin. Dar nu se poate face asta demoland ce ai inaintea ta.

 3. Elitele sovietice tind sa confunde mujicii spalati pe creier de propaganda bolsevica de la caderea Romanovilor si pana acum ,cu popoare care au experimentat zeci de ani de democratie. Chiar si noi la cei 30 de ani de libertate putem detecta propaganda penibila putinista.

 4. Pentru cine nu stie: pentru ca ucrainenii se opuneau colectivizarii agriculturii, Stalin a ordonat sa li se confiste toate rezervele de hrana si astfel au murit de foame milioane de oameni.

  • Iar scuza lui putin acum, ca sa nu fie declarat Genocid, e ca au murit mai multi, nu numai ucraineni.
   Asta il depaseste in cinism pe stalin.