G4Media.ro

Moscova acuză Republica Moldova de represiune în timp ce candidatul pro-rus a…

sursa foto: Unsplash/ Vasile Stefirta

Moscova acuză Republica Moldova de represiune în timp ce candidatul pro-rus a câștigat Primăria Chișinău

Diplomaţia rusă a denunţat marţi o presupusă „campanie de represiune” în cadrul recentelor alegeri locale din Republica Moldova, în timp ce, de la Chişinău, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean), aflat la putere, a acuzat Moscova de ingerinţă, potrivit France Presse, citată de Agerpres.ro.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a salutat, într-un comunicat de presă, „întărirea” opoziţiei în mai multe oraşe, inclusiv în capitala Chişinău.

„Aceasta s-a produs în pofida campaniei de represiune fără precedent împotriva opoziţiei şi a media independente”, a acuzat Maria Zaharova, care a imputat autorităţilor moldovene „intimidarea alegătorilor” şi „discriminarea candidaţilor”.

Cu două zile înainte de alegeri, guvernul proeuropean de la Chişinău a descalificat candidaţii partidului prorus „Şansa”, care a fost acuzat că a beneficiat de finanţări secrete din Rusia pentru a-şi desfăşura campania.

Observatorii trimişi să monitorizeze alegerile în Republica Moldova de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au deplâns atât „restricţionarea” de către guvern, în virtutea stării de urgenţă, a „libertăţii de exprimare şi a dreptului de a candida”, cât şi „ingerinţe din străinătate”.

Rusia a desfăşurat o amplă campanie de represalii împotriva media independente, organizaţiilor neguvernamentale, avocaţilor şi opozanţilor de la începutul invaziei în Ucraina în februarie 2022, notează AFP.

În Republica Moldova, partidul PAS proeuropean a declarat că a sosit în frunte în aproape două treimi din regiuni şi a câştigat în 240 de primării din cele aproape 900.

Un al doilea tur de scrutin trebuie să aibă loc pe 19 noiembrie.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Republica Moldova, cu o populaţie de numai 2,6 milioane de locuitori şi una dintre cele mai sărace ţări din Europa, a obţinut statutul de candidat la Uniunea Europeană.

Chişinăul denunţă în mod regulat încercările de destabilizare venite dinspre Rusia, notează AFP.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Tehnica consacrata, stiuta deja a bolsevicilor fara frontiere ! Acuza adversarii de fix ce fac sau ce sunt ei …………